– Vi er oppe og går. Kundene handler i færre omganger, gjerne mellom en til tre ganger i uken, og da handler de mye. Folk er mer hjemme og koser seg med barna, enn hvis de var på jobb. Dermed handler de litt mer enn de ellers ville gjort også. Så omsetningen vår er nokså lik, forteller daglig leder Geir Nilsen ved Nico Mat.

Ifølge Nilsen passer de godt på å følge helsemyndighetenes råd og anbefalinger.

– Butikken vaskes tre ganger daglig på de faste berøringspunktene, og vi anbefaler kundene å bruke antibac, engangshansker, å holde avstand og ikke bruke kontanter.

Geir Nilsen er daglig leder ved Nico Mat i Kvinesdal. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Spent på påsken

Han forteller at da myndighetene varslet om at skoler og barnehager skulle stenges, ble det stor pågang i butikken.

– Da ble det veldig mye hamstring, særlig av mel og gjær, så da ble det tomt. Men det tok ikke lang tid før vi hadde varer på plass igjen, og nå er det så å si som normalt, bare at de handler i færre omganger. Nå blir det spennende å se hvordan det blir med påsken, nå som det er hytteforbud. Tidligere har vi jo hatt en del rogalendinger som handler i ferien på helligdagene, men nå kan jo ikke de reise, sier Nilsen.

Med tanke på at bedriften har kunnet holde åpent og bevare noenlunde normal inntekt, har de heller ikke trengt å permittere ansatte.

– Vi har vært heldige, for i begynnelsen hadde vi en eller to som hadde vært i Syden og måtte i karantene. Men nå har vi ingen sykmeldte eller permitterte, sier Nilsen.

Daglig leder Olaf Søgård ved Montér forventer endringer i prisnivå på diverse varegrupper, som konsekvens av koronaviruset. Foto: Privat

Oppussing

Hos Montér i Kvinesdal har de merket trøkket av nordmenn som i disse dager har tid til oppussingsprosjekter. Karantene, permitteringer, isolering og så videre har gjort en god del nordmenn plutselig kan begynne eller ferdigstille prosjektene sine hjemme. Og det merkes i butikken, ifølge daglig leder Olaf Søgård.

– Det er travelt. Forrige søndag hørte jeg en mann som ble intervjuet på P1, og som fortalte at en fjerdedel av alle nordmenn over 20 år har startet opp, eller starter med, oppussing. Det vil si cirka en million nordmenn. Så det er mange som kommer og kjøper små partier med maling og materiell, sier han.

Fall i kurs

Ifølge Søgård sørger de for å ta hensyn til rådene som er gitt som smitteforebyggende tiltak.

– Vi er jo ganske eksponerte, vi som er i kontakt med kunder. Men vi vasker og står på, informerer han.

Daglig leder forventer at man frem i tid vil kunne oppleve endringer på prisnivå i forbindelse med situasjonen rundt koronaviruset - og fall i kurs.

– Det er varslet stor prisstigning på noen varer. Frem i tid vil det kunne stagnere på salget på grunn av valutakursen, forteller han.