Onsdag morgen presenterte assisterende banksjef Thorbjørn Thorkildsen i SpareBank 1 SR-bank varehandelsrapporten og konjukturbarometeret for det lokale næringslivet på et frokostmøte på Backes Bu i Farsund - i regi av Lister Nyskaping.

– Vi ser at 2017 var et år hvor det var noe fall i handelen i Norge generelt, men vi så ikke det samme i Agder-fylkene, som var noe bedre. Lister-regionen var enda bedre, så det ser ut som at denne regionen i kraft av både det store senteret på Rom utenfor Lyngdal og det nye Amfi-senteret i Farsund har klart å demme opp og øke handelen i regionen. Det er selvfølgelig positivt for hele Lister-regionen, sier Thorkildsen.

– Positivt

Ifølge SR-banks tall, ble det totalt handlet for 3,99 milliarder kroner i Lister-regionen og Mandal i 2017, en vekst på 3,8 prosent. Lyngdal og Mandal var de to eneste kommunene med milliardomsetning, med henholdsvis 1,18 og 1,21 milliarder. Etter disse kommunene kommer Farsund, hvor det ble handlet for 680 millioner kroner. I Flekkefjord endte varehandelen på 580 millioner i 2017, en nedgang på 0,9 prosent mens det i Kvinesdal ble handlet for 340 millioner, en nedgang på 2,1 prosent.

Selv om kaperbyen fortsatt er et stykke unna både Lyngdal og Mandal, er utviklingen positiv. I 2016 var nemlig veksten på 10,7 prosent mens den i 2017 var på 7,3 prosent. I Lyngdal var den i samme periode henholdsvis 3,9 prosent (2016) og 8,3 prosent (2017).

– Det man kanskje kan si overrasker litt er at Lister på veldig mange av tallene i rapporten er bedre enn både Agder og Norge generelt. Vi er i en region som har blitt noe mer råket av oljenedgangen enn vi har sett for eksempel på Østlandet. Det at det er såpass gode tall på flere av varegruppene i Lister, om det ikke er overraskende, så er det veldig på den positive siden, sier Thorkildsen.

Over 50 personer var påmeldt til frokostmøtet på Backes Bu i Farsund onsdag morgen, som var i regi av Lister Nyskaping. Foto: Olav Hoel

– Et signal

– Ser du lyst på fremtiden for næringslivet?

– Handelsbedriftene i regionen svarer, som man kan se i konjukturbarometeret, at de er positive. Det er et signal på at det går bra i varehandelen. Samtidig er det positive tall også i hele kongeriket, som betyr at det går bedre også i oljeservice-industrien og innenfor bygg og anlegg. Det er også noe som betyr noe for hele regionen, sier Thorkildsen.

Det er et signal på at det går bra i varehandelen.

Silje Torsøe, som driver klesbutikken Stella Shop i Lyngdal, delte sine erfaringer, og manet blant annet til samarbeid. Foto: Olav Hoel
Richard Sunde Buch og Nina Langøy-Kolnes fra Torvets Kolonial i Farsund presenterte sin butikk. Foto: Olav Hoel

På onsdagens frokostmøte på Backes Bu i Farsund var det ifølge arrangøren over 50 påmeldte, og det var representanter fra næringslivet fra flere av Lister-kommunene. I tillegg til å høre Thorkildsens presentasjon av konjukturbarometeret og varehandelsrapporten, fikk de også høre tanker og innspill fra Nina Langøy-Kolnes og Richard Sunde Buch fra Torvets Kolonial i Farsund og Silje Torsøe fra klesbutikken Stella Shop i Lyngdal, som altså driver nisjebutikker. De tok blant annet til orde for økt samarbeid.

Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping, forteller at det skjer mye positivt i regionen. Foto: Olav Hoel

– Optimist

Christiane Skage, daglig leder ved Lister Nyskaping, beskriver møtet som viktig, og ser lyst på fremtiden.

Jeg er optimist.

– Vi har merket i noen av kommunene, som konkursen på Halvorsen Industrier i Kvinesdal og Simek i Flekkefjord, at det påvirket da det får store ringvirkninger. Samtidig ser vi at nye ting spinner ut fra det, så jeg føler det skjer også nye ting. Jeg er optimist, avslutter Skage.