– Ikke hold problemene for dere selv, rådet ordfører Per Sverre Kvinlaug innledningsvis. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Det er så utrolig viktig at psykiske helseproblemer ikke blir møtt ned negative holdninger, innledet ordfører Per Sverre Kvinlaug, og tilføyde at derfor er det viktig med informasjon og opplysninger rundt temaet.

Åtte prosent av alle nordmenn er til enhver tid rammet av depresjon, informerte Kvinlaug.

– Ikke hold problemene for dere selv. Snakk med en dere har tillit til når du har det vanskelig, sa ordføreren, og minnet om at på skolen kan helsesøster være et alternativ.

Verdensdagen for psykisk helse ble markert på Kvinesdalhallen onsdag. Rundt 450 elever og lærere var samlet under foredragene om tematikken. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Adil Khan delte egne erfaringer med det store oppmøtet i Kvinesdalhallen under markeringen av verdensdagen for psykisk helse. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Gjelder alle

Etter at ordføreren hadde åpnet opp for markeringen, stilte Elise Kristine Teie-Høyland opp med diktlesning, etterfulgt av danser og skuespiller Adil Khan, som blant annet er kjent fra «Dansefeber» og «Adils hemmelige dansere».

– Jeg har full forståelse for disse ordene: mental helse, psykisk helse, psykologi. Man vet ikke helt hvordan man skal forholde seg til disse ordene. Det er ikke noe vi snakker mye om i dagens samfunn, og fort kan man tenke sterke psykiske lidelser og innleggelser, men sannheten er at absolutt alle har en psykisk helse, påpekte Khan.

Khan opplyste om både sin egen, og sin fars barndom, og hvordan han selv i livet har opplevd å være så langt nede at det har vært skummelt.

Tina Osmundsen (16)(t.v) og Maria Djuphagen (16) synes det største inntrykket var å høre om Adil Khans barndom. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Gjorde inntrykk

Victoria Egeland (14), Anne-Katrine Risnes (15), Tina Osmundsen (16) og Maria Djuphagen (16) forteller at særlig barndommen til Adil Khan gjorde inntrykk.

– Å høre om at barndommen hans var tøff gjorde inntrykk. Jeg tenkte at det var nokså trist, og det er sterkt å høre, sier Osmundsen.

Både hun og Djuphagen tror det er en god del som kjenner seg igjen i det han forteller, men på andre måter, tilføyer Djuphagen.

Ifølge Osmundsen har de snakket en del om psykisk helse på skolen.

– Det er en del i fokus, legger Djuphagen til, og tilføyer:

– Jeg føler nesten alle har en periode hvor de sliter.

Victoria Egeland (14)(t.h) og Anne-Katrine Risnes (15) synes det er bra at det rettes fokus på tematikken. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Egeland synes det er bra at verdensdagen for psykisk helse markeres og at det blir viet oppmerksomhet.

– Det er viktig for dem som ikke tørr å snakke frem. Kanskje de gjør det nå, utdyper hun.