Kvindølen imponerte stort lørdag 25. mai da han knuste løyperekorden på halvmaraton under Farsund Maraton og spurtet i mål på 1,09,39.

Skade i ryggen

– Jeg har valgt å droppe baneløp og heller satse på gateløp i år. Etter at jeg fikk en skade i ryggen i juni, har Promenadeløpet i Kvinesdal vært min eneste konkurranse med startnummer på brystet. Mitt hovedmål for høsten er Hytteplanmila, et gateløp på 10 km ved Hønefoss. I fjor løp jeg på 30,09, og målet er å løpe under 30 minutter i år, sier 23-åringen.

Mitt hovedmål for høsten er Hytteplanmila, et gateløp på 10 km ved Hønefoss

Hytteplanmila er kjent for å være lettløpt og rask, og går i historiske omgivelser. Start og mål er på Svendsrudmoen i Hole i kommune, cirka 10 kilometer syd for Hønefoss og cirka 40 kilometer nord for Sandvika. Over 3.000 deltagere er påmeldt til Hytteplanmila i år.

Ikke ukjente Henrik Ingebrigtsen satte i fjor ny løyperekord på 28,41. Karoline Bjerkeli Grøvdal har rekorden blant damene på 31,25.

Kristian Tjørnhom, her i aksjon på halvmaraton under Farsund Maraton, debuterer på fullmaraton i Philadelphia i november. Foto: Lars Erik Larsen

Philadelphia

Å løpe helmaraton for første gang er også noe som står på Kristian Tjørnhoms terminliste for høsten.

– Jeg skal løpe maraton i Philadelphia i november. Målet er å løpe under 2,30, sier kvindølen, som fortsatt løper for Kristiansand Løpeklubb. Han studerer på UIA og skal begynne på fjerdeåret på idrettsvitenskap.

Jeg skal løpe maraton i Philadelphia i november

150 km

– Treningsmengdene er som før, så jeg har ikke trappet ned. Jeg løper jevnt 140 til 150 km fordelt på tre-fire økter i uken, pluss en styrkeøkt. I tillegg til trening og studier, jobber jeg deltid som lagerarbeider på Scantrade. Selv om hverdagen er mer travel enn tidligere, ønsker jeg fortsatt å utvikle meg og bli best mulig som løper, sier Kristian Tjørnhom.

Selv om hverdagen er mer travel enn tidligere, ønsker jeg fortsatt å utvikle meg og bli best mulig som løper.

Han har i en årrekke satset hardt på lange løp. I 2014 hadde han en glimrende sesong som terrengløper i juniorklassen. Tjørnhom ble både norsk og nordisk mester, og deltok også i EM, der han ble best av de norske med 29. plass.

I april 2018 vant han sin første seniortitel da han vant NM i sprintstafett over 3 km på Osterøy i Hordaland. Kristian Tjørnhom løp da sammen med klubbkamerat Erik Udø Pedersen.

Vant på hjemmebane

For 50 år siden løp Tor Tjørnhom, som er onkel til Kristians far, 5.000 meter på 14,11 og 10.000 meter på 29,35.

Han vant også NM-gull i terrengløp hjemme i Kvinesdal i 1968. Totalt vant han fire NM-gull i terrengløp, skogsløp og landeveisløp.

Kristian har personlige rekorder på 14,30 og 30,09. I fjor uttalte 23-åringen at han har lyst til å bli best i familien og på sikt slå tidene til Tor.

– Jeg har ikke tenkt så mye på tidene hans i år, men jeg ønsker jo alltid å perse når jeg løper. Om jeg går tilbake til satsing på bane neste sesong, avhenger av hvordan jeg lykkes på gateløpene i høst, sier Kristian Tjørnhom.

Liker ManU

Som så mange andre unge gutter liker kvindølen en god fotballkamp, og Manchester United er favorittlaget.

– Det var litt av en åpningskamp mot Chelsea. Nå får vi bare håpe på at de holder trøkket oppe fremover, sier Kristian Tjørnhom.