Prisen for Årets lærlingekommune er blitt delt ut fire år på rad på KS Agders årlige strategikonferanse, men i år får ingen prisen. Det er første gang siden opprettelsen av prisen i 2016 at dette skjer.

Prisen baserer seg på forslag fra Yrkesopplæringsnemndene i Aust-Agder og Vest-Agder (fra 2020 Yrkesopplæringsnemnda i Agder), og tar utgangspunkt i kommunens gode arbeid med lærlinger.

Men i år mener de ingen av kommunene fortjener denne hederen.

Når ikke opp

Prisen henger høyt, og kan hvert år deles ut til en kommune som gjør seg ekstra bemerket i sitt arbeide med lærlinger.

– I år er det ingen av kommunene på Agder, utover tidligere vinnere, som når helt opp for å kunne bli tildelt prisen som årets lærlingekommune 2020, heter det i en pressemelding fra KS Agder tirsdag.

Tidligere vinnere er Evje og Hornnes kommune (2016), Vegårshei kommune (2017), Songdalen kommune (2018) og Arendal kommune (2019).

Må bli bedre

Når kandidater til prisen vurderes vektlegges spesielt hvordan arbeidet var i året før, siden prisen deles ut tidlig på året. Begge yrkesopplæringsnemndene er bedt om å komme med forslag til kandidater til årets pris, men ingen av dem har altså valgt å foreslå vinnerkandidater i år.

– Vi skulle gjerne sett at vi hadde hatt mange kandidater helt i toppsjiktet å velge imellom, sier Gro Bråten. Foto: KS Agder

Begrunnelsen er at de ikke har funnet kandidater som i tilstrekkelig grad tilfredsstiller de strenge kriteriene.

– Det er kjedelig at vi ikke har en vinner i år. Vi skulle gjerne sett at vi hadde hatt mange kandidater helt i toppsjiktet å velge imellom. Dessverre har ingen nådd helt opp, og vi må se på hva vi kan bidra med for å løfte kommunene til å bli enda bedre i arbeidet med lærlinger, sier styreleder Gro Bråten i KS Agder.

Dessverre har ingen nådd helt opp, og vi må se på hva vi kan bidra med for å løfte kommunene til å bli enda bedre i arbeidet med lærlinger

Viktig sak

Hun påpeker at dersom man skal lykkes som region, så må vi få flere fagarbeidere, flere unge i arbeid, og bedre levekårene.

– Da må vi være helt der oppe i hvordan vi jobber med læreplasser og lærekandidater. Dette er en viktig sak for meg, og for fylkesstyret i KS-Agder, og jeg vil ta opp denne saken i vårt neste styremøte nå i februar. Vårt mål er at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass, og vi må se på hva vi kan gjøre for å bidra, sier Gro Bråten.

Vårt mål er at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass

Formelt samarbeid

Som bakgrunn for saken opplyses det i pressemeldingen at KS har rettet oppmerksomheten mot arbeidet med økt antall læreplasser i kommunene over flere år:

– Partene i arbeidslivet er enige i viktigheten av god tilgang på kvalifiserte fagarbeidere. Som et ledd i dette arbeidet har partene i arbeidslivet, sammen med regjeringen, inngått et formelt samarbeid gjennom Samfunnskontrakt for flere læreplasser (2016-2020).

Hovedmålsettingen er at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass.

– KS-Agder har sammen med LO, NHO, Agder fylkeskommune, NAV Agder og Fylkesmannen i Agder inngått Regional samfunnskontrakt Agder. Her forplikter KS-Agder seg til blant annet å utnevne årets lærlingekommune på Agder, og å bidra til at antall løpende læreplasser i kommunene tilsvarer 4 promille av innbyggertallet, i henhold til landstingets vedtak i februar 2016.

Partene i arbeidslivet er enige i viktigheten av god tilgang på kvalifiserte fagarbeidere