Leserinnlegg

Samfunnet, fellesskapet, må stille opp for de som trenger oss aller mest. Det gjelder ikke minst de mange her i landet som har demens – mellom 80.000 og 100.000 mennesker, og deres om lag 350.000 pårørende. Mange av oss kjenner noen med diagnosen - og alle kan vi en dag risikere at det gjelder oss sjøl. Nå fjerner regjeringen tilskuddet som har sikret en av de mest vellykkede demenstilbudene vi har hatt noensinne: dagaktivitetstilbud for mennesker med demens. Trist og ille for alle kommuner i nord som rammes!

Mennesker med demens må møtes med verdighet og en best mulig omsorg. Jo lengre det er mulig å bo i sitt kjente og kjære hjem, jo bedre er det. Derfor er dagaktivitetstilbud til hjemmeboende eldre så viktig, for tryggheten, for å bremse sykdomsutviklingen og framfor alt bidra til så god livskvalitet som mulig. Tilskuddsordningen legge vekt på dagtilbud som kan skape meningsfulle opplevelser og en aktiv hverdag og helt sentralt er det å skap egenmestring. Dette handler også om nødvendig avlastning for pårørende som står i en krevende omsorgssituasjon.

Tore Hagebakken, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Ap

Samtidig som regjeringen kutter tilskuddsordningen lovfester de fra nyttår kommunenes plikt til å gi slike tilbud. Regjeringen tar altså bort den statlige tilskuddsordningen, og legger pengene – uten å øke bevilgningen – i den store kommuneramma. Dermed fordeles pengene på en helt annen måte enn i dag, og ingen aner hva pengene vil bli brukt til i en situasjon med dårlig kommuneøkonomi og dramatiske kutt i svært mange kommuner. Realiteten er da at mange risikerer å miste sine fine tilbud og møteplasser. Arbeiderpartiet har vært opptatt av å få regjeringen til å forstå de fatale konsekvensene og endre sin politikk heller enn å bare kritisere dem. Men de har ikke engang ville ikke svare i denne saken. Regjeringen vender det døve øret til!

Mange kommuner i Agder blir veldig hardt rammet av dette.

De kommunene som har vært flinke til å bygge opp gode dagaktivitetstilbud, og som har vært aktive brukere av tilskuddsordningen, blir straffet for sin gode innsats. Mange kommuner i Agder blir veldig hardt rammet av dette. Her kan nevnes spesielt Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Lyngdal og Kvinesdal. Totalt er det snakk om et tap på over 13 millioner kroner! Men først og fremst er det menneskene som sårt trenger disse tilbudene, som blir rammet, i både by- og distriktskommuner. Jeg er sikker på at kommunestyrerepresentantene i disse kommunene, også de som representerer regjeringspartiene, eller har valgt å samarbeide med disse, må være fortvilet.

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett viser vi at vi ville prioritert annerledes enn regjeringen ved å flytte pengene tilbake til tilskuddsordningen, samtidig som vi øker bevilgningen til 400 millioner kroner. Det er helt nødvendig ettersom lovpålegget innføres når vi er bare halvveis til målet om å etablere 9000 slike plasser. Da tar du ikke pengene fra kommunene som har gått foran, slik de fire regjeringspartiene gjør, og attpåtil viser liten vilje til å være lydhør mot kritikken og konsekvensene som løftes.

Det hender også jeg kan se sympatiske trekk hos politiske motstandere, men ikke denne gangen.

Tore Hagebakken,

stortingsrepresentant,

Arbeiderpartiet