– Det er med store forventninger vi inviterer til denne temakvelden, sier Anders Mathias Larsen i arrangørkorpset.

Forsker og medmenneske

Torsdagens foredragsholder, Trygve Berg, er utdannet på Norges Landbrukshøgskole, det som nå er Universitetet i Ås, hvor han også tok sin doktorgrad innen genforskning og planteforedling. Men i mange år har han på ulike måter vært sterkt knyttet til Afrika. Først som utsending i fire år for Kirkens nødhjelp i det som nå er Sør-Sudan og senere som leder for et forsknings- og utdanningssamarbeid mellom universiteter i Etiopia og Universitetet i Ås. Det er et arbeid som er i full gang fremdeles og som har gitt utrolig ringvirkninger. Berg ble for få år siden æresdoktor for sin innsats ved Universitetet i Awassa i Etiopia.

– Men på Tematorsdag får vi ikke bare møte en svært dyktig forsker. Vi får også møte en mann som med den dypeste respekt for mennesker og kultur oppdager lokal kunnskap og tradisjoner som er med å endre grunnleggende tanker og holdninger omkring moderne utviklingshjelp. Trygve Berg fører oss gjennom noe av sin personlige reise som fagmann og som medmenneske - og vi kan ikke annet enn å bli revet med, sier Anders Mathias Larsen.

Trygve Berg fører oss gjennom noe av sin personlige reise som fagmann og som medmenneske.

TV 2-program

Mange kjenner også Trygve Berg fra TV 2-serien «Vårt lille land» som gikk for ett års tid siden. Der møtte man Ina Libak som var en av Utøya-ofrene som ble skutt, men overlevde. Tross faglig hjelp var hun i ferd med å gi opp livet. I et vaklende forsøk prøvde hun seg som student på Universitetet i Ås. Der traff hun Trygve Berg som delte sin erfaring etter selv å ha blitt skutt i et attentat i Sudan. Det ble et utrolig sterkt møte, og det endrer Ina Libaks liv totalt. I dag er hun leder i AUF.

– Også i TV-programmet merker vi noe av den respekten og fagligheten og de sterke menneskelige evnene som bærer det Trygve står for. På Tematorsdag møter vi en formidler som virkelig vet hva han snakker om. Det er en oppdagelsesreise som vitner om dyp innsikt, sterk selverfart kunnskap om Afrikas verdier og ikke minst åpenhet for andres liv og kunnskap, sier Larsen.

Afrika har ufattelige naturresurser, men også menneskelige kvaliteter som ikke til vanlig kommer like godt fram.

– Mye blir overskygget av udyktige og korrupte ledere, av krig og konflikt, men denne kvelden får vi se et annet Afrika, sier Anders Mathias Larsen.

Denne kvelden får vi se et annet Afrika.

Klar for sang på Tematorsdag: Triomix fra Lyngdal bestående av Einar Reitan, Vidar Lunden og Margot Kiis. Foto: Privat

Triomix

Denne torsdagskvelden gjester også en dyktig trio fra Lyngdal, ledet av musiker Margot Kiis, Huset på Feda. Hun har med seg sangerne Vidar Lunden og Einar Reitan.

– Dette blir flott sang og musikk, mye arrangert av Margot Kiis selv, sier Anders Mathias Larsen.

Kveldstankene får de fremmøtte av prost Geirulf Grødem.

– Han har besøkt Huset tidligere og med sin umiskjennlige jærdialekt vet han å formidle gode ord til tro og ettertanke, sier Larsen.

Arrangørene ser fram til en kveld med et spennende og rikholdig innhold. Nystekte vafler og kaffe og et enkelt lotteri er med på å skape den sosiale og hyggelige stemningen som de vil at alle skal få med seg.