«En forholdsvis rolig natt i Agder politidistrikt. Ingen alvorlige hendelser men noen ordensforstyrrelser i forbindelse med uteliv, og flere personer er gitt pålegg av politiet eller bortvist fra sentrum.»

Slik oppsummerer operasjonsleder i Agder politidistrikt natt til søndag via Twitter.

Olav Hoel og Malene Sørensen Lundberg

Trafikkulykke på fylkesvei

Ulykken har skjedd på fv 44 Kvanvikveien ved Håskog i Flekkefjord. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Både politiet og brannvesenet meldte klokken 16.40 tirsdag ettermiddag på X at de har rykket ut på en trafikkulykke på Fv 44, Kvanvikveien ved Håskog i Flekkefjord.

- Enslig bil har kjørt av veien. En person involvert. Fremstår ikke alvorlig skadd. Nødetatene er på vei til stedet, opplyser operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt på X.

Like etter opplyser hun at føreren er ute av bilen og oppegående.

Hendelsen skal ha skjedd mellom Botnevatnet og Kolfattjødn.

Like over klokken 17 opplyser operasjonslederen på X at brannvesenet er på stedet og i kontakt med bilfører. Trafikken skal ifølge politiet gå som normalt på stedet.

En halvtime senere kunne operasjonslederen melde at bilføreren er sjekket av ambulanse og dimittert på stedet. Bergingsbil er rekvirert.

Politiets innsatsleder på stedet, Trine Dragland, sier til Lister24s reporter på stedet at en personbil med fører som kjørete av veien.

- Det er ikke noe personskader, så nå venter vi på at brannvesenet skal komme tilbake for å ta bilen ut av veien, og så kommer det bergingsbil etter hvert for å ta hånd om bilen, sier Dragland.

- Er det mistanke om promille?

- Nei, sier Dragland.

Like over klokken 18 meldte politiets operasjonssentral at politiet avslutter på stedet og oppretter ikke sak på forholdet.

- Det er ikke skader på person og mindre skader på kjøretøy, skriver operasjonsleder Linn Andresen på X.

Foto: Malene Sørensen Lundberg
Foto: Malene Sørensen Lundberg
Brannvesenet jobber på stedet. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Politiet på stedet. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Svein Morten Havaas

Planlegger for Lundheimrittet

Lundheimrittet planlegges lørdag 27. april. På bildet sykler Jona Oessenich (foran) og Ahmed Malik inn i målområdet på Gåseholmen i Farsund, som Lions Club ønsker å disponere også i år. Foto: Olav Hoel

Lions Club Farsund søker Farsund kommune om lov til å sperre av en del av parkeringsplassen på Gåseholmen, rett over broa, lørdag 27. april i forbindelse med arrangeringen av årets Lundheimritt. Dette området har i flere år blitt benyttet til adkomst og premieutdeling i sykkelrittet for mennesker med ulike funksjonsvariasjoner.

Ifølge Hans Erling Syvertsen, som har skrevet søknaden, regner man med rundt 120 deltakere og medhjelpere fra Lions Club Moi, Bjerkreim, Flekkefjord og Egersund.

Arrangørene ber også om at toalettanlegget for båtturister holdes åpent for bruk av deltakerne i sykkelrittet den samme dagen.

NTB

Statsadvokaten anker ikke dommen i gruppevoldtektssaken i Bergen

To av mennene ble i Gulating lagmannsrett i Bergen frifunnet under dissens, men må betale 240.000 kroner i erstatning til kvinnen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsadvokaten har besluttet å ikke anke dommen i gruppevoldtektssaken i Bergen. Tre menn ble frifunnet i lagmannsretten.

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier til TV 2 at de nå har bestemt seg for å ikke anke.

– Nåløyet for å få en ny vurdering i Høyesterett er veldig lite. Men vi har gjort en grundig vurdering av om vi kunne anke for det vi mener er feil lovanvendelse i saken, sier Hordnes.

– Skuffet

– Vi mener flertallet i retten ikke har foretatt en helhetlig vurdering av omstendighetene kvinnen befant seg i. Vi mener det har betydning for de objektive vilkårene i voldtektsbestemmelsen, forklarer hun.

Kvinnen er skuffet over at det ikke ble anke i saken, opplyser bistandsadvokat Hilde Cecilie Matre til Bergens Tidende.

– Vi er enig med mindretallet som mente at bevisene var sterke nok til straff og ikke bare til erstatning, skriver hun.

Har traumer etter hendelsen

Tre menn på 24, 25 og 27 år var tiltalt for gruppevoldtekt mot en kvinne i 20-årene. Hendelsen skjedde på fest i Bergen natt til 3. januar 2021. Mennene var tiltalt for å ha slått, bundet og voldtatt kvinnen, men mente at det var snakk om frivillig gruppesex.

Kvinnen fortalte i retten at hun har traumer etter hendelsen.

To av mennene ble i Hordaland tingrett dømt for gruppevoldtekt. De to ble frifunnet under dissens i Gulating lagmannsrett. De må imidlertid betale 240.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Den tredje mannen ble enstemmig frifunnet og må heller ikke betale erstatning. Han ble også frifunnet i tingretten.

– Kan gå videre med livet

Maria Hessen Jacobsen forsvarer en av mennene som ble frifunnet. Hun sier at selv om man skulle være uenig i lovanvendelsen, så er det riktig vurdert at den ikke kan tas opp i Høyesterett.

– Selv mener jeg at både bevisbedømmelsen og lovanvendelsen er riktig, sier Jacobsen til Bergens Tidende.

– Våre klienter er nå ved rettskraftig dom frifunnet og kan begynne å gå videre med livet sitt, fortsetter hun.

Advokat John Christian Elden forsvarer den 24 år gamle mannen. Han mener avgjørelsen fra statsadvokaten er klok, og at det ikke er grunnlag for å anke til Høyesterett.

– Dommen er strafferettslig klar og frifinner på tre ulike bevismessige grunnlag, sier Elden til Bergens Tidende.

NTB

Bøndene skroter frokost for politikerne i protest mot ny jordbrukspolitikk

Norges Bondelag demonstrerer ved å plassere ut tomme kjøleskap utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Politikerne kan glemme å bli servert bondefrokost i forkant av årets jordbruksforhandlinger, sier Bondelaget, som raser mot regjeringens nye inntektsberegning.

De siste ti årene har Bondelaget invitert stortingspolitikerne på en tradisjonell bondefrokost på Eidsvoll plass som en oppkjøring til jordbruksforhandlingene. Men i år står kjøleskapene tomme.

– I år har vi avlyst bondefrokosten, vi har avbestilt scene, lyd, appellanter og matbestilling, opplyser Bondelaget onsdag morgen.

– Vi har ikke lyst å by på frokost når næringskomiteen på Stortinget serverer en innstilling som ikke tar hensyn til realitetene når bondeinntekten skal måles.

Avlysningen skjer etter at regjeringen torsdag forrige uke sikret seg flertall for ny landbrukspolitikk for hvordan bøndenes inntekt skal beregnes. I beregningen legges det blant annet opp til at bøndene skal jobbe 145 timer mer enn andre i året.

– Økt bondeinntekt er en forutsetning for økt selvforsyning, sier Bondelaget, som onsdag formiddag holder en protest utenfor Stortinget.

– Tomme kjøleskap kan bli realiteten dersom metoden for å beregne inntektene i landbruket ikke bedre gjenspeiler bondens situasjon.

NTB

Nå flyttes Baneheia-rettssaken til Baneheia

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i mai 2000. Før det hadde de badet i vannet 3. stampe, som ligger til venstre i bildet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

I dag skal tingretten på befaring til Baneheia, der Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept i 2000. Tiltalte Jan Helge Andersen blir ikke med.

– Vi skal se på de relevante stedene i Baneheia. Befaringen blir ledet av politiet, sier statsadvokat Andreas Schei til NTB.

Han er aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Andersen nektet straffskyld for drapet på Sløgedal Paulsen da rettssaken startet tirsdag, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen.

Den nye rettssaken mot Jane Helge Andersen startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag. Onsdag flyttes hele rettssaken til Kristiansand, der retten skal på befaring i det idylliske skogsområdet der de to jentene ble funnet drept for snart 24 år siden.

Hele dagen er satt av til at retten skal gå en rute på rundt 6,5 kilometer, der man skal innom en rekke steder som påtalemyndigheten mener er relevante.

Tidlig i befaringen skal retten innom boligområdet på Eg på østsiden av Baneheia, der Viggo Johansen og Jan Helge Andersen bodde. Retten skal også til innsjøen 3. stampe, der jentene badet før de ble drept, og selve åstedet for drapene.

– Vi ønsker at retten skal få referanser og gjøre seg kjent med stedet, sånn at det blir lettere å plassere når det kommer forklaringer, sier Schei.

Tiltalte Jan Helge Andersen skal ikke være med på befaringen.

– Det er hans valg, sier Schei.

– Han har rett til å være med, men ingen plikt til det. Det var heller ikke noe spesielt ønske fra vår side at han skulle være med, sier han videre.

Statsadvokaten sier at det ikke vil være noen forklaringer på stedet, bortsett fra at noen åstedsgranskere vil gi noen kommentarer.

– Vi skal bli vist rundt. Sånn sett har det ingen betydning om han er med eller ikke, sier Schei.

– Hadde det ikke vært relevant å få forklart hvordan drapet han har innrømt ble begått?

– Vi legger opp til at han gjør det i retten.

Aktor Andreas Schei sier at målet med befaringen i Baneheia er at retten skal bli kjent med stedet. Bak sitter de drepte jentenes mødre Klara Sløgedal (t.v.) og Ada Sofie Austegard. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB
Tom Arild Støle

Væpnet aksjon i Sirdal

Bevæpnet politiet rykket ut til Tonstad i Sirdal tirsdag kveld etter å ha fått melding om en mann i 20-årene som gikk rundt med en pistol-lignende gjenstand, mens han hadde en livestream på nett.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal mannen ha filmet seg selv både inne i sin egen bolig og utenfor en butikk på Tonstad.

Politiet opplyser til avisen at folk skal ha blitt skremt av det de så på livestreamen, men at de ikke skal ha informasjon om at noen ble direkte truet.

Mannen ble pågrepet i den væpnede aksjonen, og ble tatt med til politihuset i Stavanger. Det er uvisst hva slags våpen mannen hadde.

NTB

UD oppfordrer norske borgere til å forlate Iran

Utenriksdepartementet skjerper reiserådet for Iran og oppfordrer norske borgere til å forlate landet

Utenriksdepartementet (UD) har frarådet alle reiser til Iran siden 12. oktober 2022, men har nå skjerpet reiserådet.

Årsaken er den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen i landet.

Nå lyder det nye reiserådet slik: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Iran, og oppfordrer de som allerede er i Iran til å forlate landet.

– Situasjonen i Iran er spent og uforutsigbar. Risikoen for opptrapping av konflikten mellom Iran og Israel, og forverring av sikkerhetssituasjonen er grunnen til vi nå skjerper reiserådet, skriver UD på sine regjeringens nettsider.

De skriver videre at dersom sikkerhetssituasjonen forverres, kan det bli vanskelig å reise.

– UD har svært begrenset kapasitet til å yte konsulære tjenester i Iran, og vil ha svært begrensede muligheter for å yte noen form for konsulære tjenester ved en forverring av sikkerhetssituasjonen.

UD skriver videre at UDs mulighet til å yte konsulær bistand til nordmenn som også er iranske statsborgere er ytterligere innskrenket av at Iran ikke anerkjenner doble statsborgerskap.

NTB

Tidligere Dagbladet-journalist tar Viggo Kristiansen til retten – krever fire millioner kroner

Eivind Pedersen har skrevet bok om Baneheia-saken, «I skyggen av Viggo». Pengene han har tjent på denne, mener han ikke har noe med hans krav mot Viggo Kristiansen å gjøre Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen krever fire millioner kroner for sitt arbeid med å få saken til Viggo Kristiansen gjenåpnet.

For å få disse pengene, stevner han Viggo Kristiansen for Agder tingrett, melder TV 2.

– Vi har tatt ut søksmålet fordi man merker at Viggo Kristiansen har glemt sin mangeårige støttespiller Eivind Pedersen, samt det som ligger dem imellom avtalerettslig manifestert, sier Pedersens advokat, Patrick Lundevall-Unger, til mediehuset.

Ifølge TV 2s opplysninger avviser Kristiansen dette kravet.

Tidligere torsdag ble Kristiansen tilkjent 55 millioner kroner av staten, som plaster på såret etter å ha sonet 21 års fengsel for drapene i Baneheia. Kristiansen ble frikjent i desember 2022. Opprinnelig krevde han om lag 90 millioner kroner.

I løpet av prosessen med å få saken sin gjenopptatt, har Kristiansen hatt mange støttespillere. Flere av dem sendte også inn krav til Borgarting lagmannsrett for sitt arbeid med saken. Pedersen fikk ingenting her, selv om han hadde krevd betaling for 3647 timer.

(©NTB)

NTB

Flere medier: Vestre har takket ja til å bli helseminister

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) blir trolig den neste helseministeren, ifølge TV 2 og Nettavisens kilder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har takket ja til å ta over den ledige ministerposten som helse- og omsorgsminister, ifølge TV 2 og Nettavisen.

Vestre tar over jobben som står ledig etter Ingvild Kjerkols avgang i forrige uke, opplyser kilder til TV 2.Nettavisen erfarer også det samme.

Jobben som næringsminister vil dermed bli ledig, og to navn trekkes fram som potensielle erstattere for Vestre: Marianne Sivertsen Næss fra Finnmark og fiskeriminister Cecilie Myrseth. TV 2 og Nettavisen skriver videre at regjeringen planlegger å foreta endringene i regjeringen førstkommende fredag.

TV 2 spurte tirsdag statsminister Jonas Gahr Støre om han alt nå vet hvem som blir ny helseminister:

– He he. Det er tirsdag i dag, men jeg har en ganske god idé om hva jeg tror er riktig å gjøre. Men jeg kommer ikke til å ha noe nytt å si om det før det er klart, svarte Støre.

Han svarte samtidig bekreftende på at han begynner å få en klar idé om hva han skal gjøre.

Vestre har så langt ikke villet kommentere et eventuelt jobbskifte, og vist til at dette er opp til Støre å bestemme.

– Jeg er næringsminister så lenge sjefen bestemmer det, sa Vestre til TV 2 fredag forrige uke.

(©NTB)

NTB

Tilbakekaller torskefilet etter funn av E. coli

Grunnet påvisning av e.coli i produktet, trekker Lerøy Seafood tilbake Prima torskefilet. Dersom dette produktet ikke varmebehandles tilstrekkelig, kan det utgjøre en helseskade for forbruker. Foto: Produsenten / Handout / NTB

Lerøy Seafood trekker tilbake Prima torskefilet 800 gram etter funn av E.coli-bakterier.

Dersom ikke produktet varmebehandles tilstrekkelig, kan det utgjøre en helseskade, opplyser Lerøy i en pressemelding.

Tilbakemeldingen gjelder produkter som er merket med holdbarhetsdato «Best før 03.02.2025»

Produkt med angitte datoer er solgt i alle Rema 1000 butikker i hele landet.

Lerøy opplyser at dersom noen har produktet, kan man levere det tilbake i butikken og få igjen pengene – eller kaste produktet forsvarlig i matavfallet.

(©NTB)

NTB

Arnstad nekter å forholde seg til EUs frist om fornybardirektivet

Regjeringen jobber for å innføre det omstridte fornybardirektivet innen fristen EU har satt, men Marit Arnstad (Sp) mener Norge må bruke den tiden som trengs.

EU har lagt press på Norge for å innføre direktivet, og har truet med straffetiltak hvis ikke dette blir gjort innen 13. august i år.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har tidligere uttalt at Norge jobber for å innføre direktivet innen fire måneder, men parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad (Sp) sier til Nationen at det ikke er naturlig at vi setter oss en frist.

– Jeg mener vi må jobbe grundig med sakene, og da må vi bruke den tiden vi trenger til å gå gjennom fornybardirektivet, sier Arnstad.

Ifølge EØS-avtalen er Norge og forpliktet til å innlemme nytt EU-regelverk raskest mulig. Dersom dette ikke skjer, kan EU vise til artikkel 102 i EØS-avtalen og sette hele eller deler av politikkområdet ut av kraft.

Arnstad sier hun ikke er redd for noen straff fra EU hvis Norge ikke oppfyller fristen.

(©NTB)

NTB

Rekordresultat for Norsk Tipping

Norsk Tipping leverte et rekordsterkt resultat i fjor med en økning på over 500 millioner kroner. Dermed kan det utbetales 7087 millioner kroner i overskudd.

Nesten 2,2 millioner mennesker spilte hos Norsk Tipping i løpet av 2023, flere enn noen gang før.

Overskuddet skal fordeles til helseformål, idrett, kultur og til humanitære og samfunnsnyttige formål.

– Det er hyggelig for de samfunnsnyttige formålene at overskuddet har holdt følge med prisutviklingen, sier administrerende direktør Tonje Sagstuen i Norsk Tipping.

Fra Norsk Tippings overskudd i 2023 vil blant annet 3723 millioner kroner bli fordelt til idrettsformål i år, noe som er 288 millioner kroner mer enn året før.

– Rekordoverskuddet fra Norsk Tipping gir et større rom for den store og målrettede satsingen på bygging og rehabilitering av idrettsanlegg som regjeringen har beskrevet i regjeringserklæringen, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug i Norges idrettsforbund.

(©NTB)

NTB-Ritzau

Brannen i Børsen i København er under kontroll

Brannmannskaper jobber med å slokke brannen i den gamle Børsen i København tirsdag. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB

Brannen i Børsen-bygningen i København er nå under kontroll, og brannvesenet driver etterslokking.

Det opplyser beredskapsdirektør Jakob Vedsted Andersen i den danske hovedstaden på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Halvparten av bygningen er mer eller mindre brent ned, ifølge Andersen.

Skadene er omfattende på bygningen som ble oppført som et handelshus for kong Christian IV på 1600-tallet, og var børs fram til ut på 1800-tallet. Bygningen inneholdt også mange viktige malerier.

Camilla Jul Bastholm ved det danske Nationalmuseet sier det likevel er et lite lysglimt i sorgen at mange kunstverk er blitt reddet.

– Vi har sikret flere hundre kunstverk fra Børsen. De er fraktet til Nationalmuseets magasin med politieskorte på grunn av den store verdien de har, sier hun.

Bastholm sier de nå jobber med å få overblikk over hva som er reddet ut og hva som skal skje med verkene.

Det er ikke kjent hva som utløste brannen i den nesten 400 år gamle bygningen tirsdag morgen. Men det pågikk restaureringsarbeider på bygget.

Noe av det børsbygningen var mest kjent for, var det karakteristiske «dragespiret». Det var utformet som fire dragehaler som snodde seg om hverandre. Spiret hadde tre kroner på toppen som symboliserte storriket Danmark, Norge og Sverige.

Nødetatene i København fikk melding om brannen i 7.30-tiden tirsdag morgen. Omtrent klokken 8.30 veltet dragespiret ned i flammehavet.

NTB-Ritzau

Folk passerer den brennende gamle børsbygningen i København tirsdag. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB
NTB

18-åring dømt til betinget fengsel etter dødsulykke i Agder

En 18 år gammel mann er dømt til 7 måneders betinget fengsel etter en dødsulykke i Vegårshei kommune i Agder i mai i fjor, der kameraten hans omkom.

Mannen mister også førerretten i tre år og må gjennomføre ungdomsoppfølging, melder Fædrelandsvennen.

Det er nesten i tråd med aktors påstand, den eneste forskjellen er at politiadvokaten hadde bedt om tap av førerretten i fire år.

Ulykken fant sted i Vegårshei i mai i fjor, da tre mindreårige kamerater lånte en bil og råkjørte og til slutt krasjet. En 15-åring mistet livet i bilulykken, mens den nå dømte mannen og en 17-åring kom fra hendelsen med lettere skader.

Den eldste av de tre kameratene ble tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død. Han kjørte i en hastighet på 160 kilometer i timen da ulykken skjedde.

Også 18-åringens gjenlevende kamerat straffes i saken ettersom han kjørte deler av strekningen til tross for at han den gang var 16 år og uten førerkort. Han dømmes til betinget fengsel i 21 dager, ungdomsoppfølging i 6 måneder og mister førerretten i 8 måneder, ifølge avisen.

(©NTB)

NTB

Dronning Sonja om kongens helse: – Mye, mye bedre

Kong Haralds helsetilstand er mye, mye bedre, ifølge dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB

Kong Haralds helse er mye, mye bedre, opplyser dronning Sonja til NRK.

– Det går mye, mye bedre. Det går bra, sier hun til NRK.

– Jeg skulle hilse så meget. Han var veldig lei seg for at han ikke kunne komme og være til stede her i dag, sa Sonja videre.

Tirsdag var hun på besøk i Trøndelag, blant annet Drive i Melhus og Bautaen kulturhus i Børsa.

Kong Harald fikk i mars operert inn hjerteregulator ved Rikshospitalet i Oslo etter å ha blitt syk på ferie i Malaysia. Han har siden vært sykmeldt. I starten av april ble sykemeldingen forlenget med to uker, fram til 22. april.

NTB

Togene går igjen – strømbrudd lammet togtrafikken

Slik så det ut på informasjonstavla på Oslo sentralstasjon da togene ikke gikk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Bane Nor opplyser til NTB at trafikken er i gang igjen etter et strømbrudd som stanset togtrafikken i hele Sør-Norge.

– Feilen ble rettet for fem minutter siden, forteller Bane Nors pressevakt Mari Rjaanes til NTB klokken 14.20.

Hun opplyser at det var et strømbrudd som var skyld i at togene sto i store deler av landet.

Strømbruddet skjedde hos togledersentralen i Oslo og rammet fjernstyringsnettverket hos Bane Nor.

– Ved et strømbrudd her må vi stanse togtrafikken, det er sikkerheten som står i fokus, sier Rjaanes.

Pressevakten sier stansen kommer til å gi store forsinkelser utover ettermiddagen. Bane Nor beklager overfor passasjerene.

NTB

Nå kommer bjørkepollen – kanskje allerede denne uka

Bjørkepollensesongen er like rundt hjørnet. Har man allergi, er det lurt å begynne på medisin allerede nå, råder pollenforskere. Foto: Aleksander Andersen / NTB Foto: Foto: Aleksander Andersen / NTB

Over én million nordmenn har pollenallergi, og snart slår bjørkepollensesongen inn for fullt. Om man ikke har begynt på medisin ennå, er det snart på tide.

For ettersom temperaturen stiger flere steder i landet og våren har meldt sin ankomst, er også bjørkepollensesongen rett rundt hjørnet.

Bjørka vil trolig starte spredning i løpet av kort tid, ifølge pollenforskere fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), som har ansvar for den nasjonale pollenvarslingen.

På Østlandet og Sørlandet kan pollenspredningen begynne allerede i slutten av uka.

– Vi ser at modningen for bjørk på Østlandet med Oslo og Sørlandet har kommet såpass langt at pollenspredningen vil starte i løpet av relativt kort tid, muligens allerede om noen dager, sier seniorforsker Hallvard Ramfjord i NAAF.

Bjørka avgir store mengder pollen og medfører derfor store plager. For mange er bjørka den eneste tresorten som gir allergisymptomer.

De fleste allergimedisiner virker forebyggende, og personer med bjørkepollenallergi bør derfor starte medisinering nå for å få best mulig effekt av behandlingen – dersom de ikke har startet allerede.

– Personer med bjørkepollenallergi bør følge godt med på pollenvarslingen den kommende tiden, råder Ramfjord.

NTB

Viggo Kristiansen får 55 millioner kroner av staten

Advokat Brynjar Meling bekrefter at hans klient Viggo Kristiansen får 55 millioner kroner i erstatning for Baneheia-saken. Meling mener beløpet er for lite. Foto: Heiko Junge / NTB

Viggo Kristiansen, som i desember 2022 ble frikjent i Baneheia-saken, får 55 millioner kroner i erstatning for justismord. Det er ikke nok, mener hans advokat.

– Vi er ikke fornøyd og mener det er for lavt. Det er vesentlig lavere enn det som er krevd, og vi forbereder søksmål for differansen, sier Kristiansens advokat Brynjar Meling til TV 2.

Kristiansen ble frifunnet i desember 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel som følge av en feilaktig dom i Baneheia-saken. Han ble løslatt 1. juni året etter.

Etter dette kom Kristiansen med et gigantkrav på 90 millioner kroner i erstatning. Av det totale kravet utgjorde 60 millioner kroner oppreisningserstatning, skriver Aftenposten. Det vil si erstatning for ikke-økonomiske tap.

Utgangspunkt i tidligere dom

Kristiansens advokater har tatt utgangspunkt i Liland-dommen fra 1995, ifølge avisen. Da utmålte Høyesterett en erstatning på 10 millioner kroner.

Mens Liland var 40 år da han ble dømt, var Kristiansen i begynnelsen av 20-årene. Noe som taler for at Kristiansens erstatning bør være større, mener Meling.

Kristiansen har allerede fått utbetalt 10 millioner kroner i forskudd på erstatning.

Statens sivilrettsforvaltning har imidlertid besluttet at han får 55 millioner kroner.

Råder til søksmål

– Vi fikk vedtaket 25. mars og har ikke søkt offentlighet rundt det ettersom det er en vurdering om det skal tas ut søksmål, noe vi råder Kristiansen til, sier Meling til NTB.

– Det er klart at når man har krevd 90 millioner, så er det ganske stor forskjell å få kun 55 millioner, og vi mener 90 millioner er det riktige beløpet å kreve.

Avgjørelsen om erstatning ble kjent tirsdag, samme dag som den nye Baneheia-rettssaken startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

Baneheia-saken handler om Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) som ble drept og voldtatt 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.

Tom Arild Støle

Trafikkuhell på E39

Politiet rykket ved 12-tiden ut til et trafikkuhell i Gjeilenetunnelen på E39 ved Sira i Flekkefjord.

Ingen personer kom til skade.

Ifølge operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt så ble en lastebil stående og sperre østgående felt.

Det oppstod noe kø på stedet. Trafikken ble dirigert manuelt en periode. Klokken 12.35 ble det meldt at veien var åpen for trafikk igjen.

Politiet opplyser at de oppretter sak på forholdet.

NTB

Den nye Baneheia-rettssaken er i gang – Jan Helge Andersen nekter fortsatt straffskyld

Svein Holden, som er forsvarer for Jan Helge Andersen, i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Tirsdag morgen startet den nye Baneheia-rettssaken. Jan Helge Andersen nekter fortsatt straffskyld for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i mai 2000.

– Ikke skyld, svarte Jan Helge Andersen da han ble spurt av tingrettsdommer Tor Christian Carlsen om han erkjenner skyld etter tiltalen for drapet på Sløgedal Paulsen.

Den 43 år gamle tiltalte satt framoverlent med foldede hender da han svarte dommeren.

Den nye rettssaken foregår i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept og voldtatt 19. mai i Baneheia i Kristiansand.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt i Agder lagmannsrett til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han pekte ut Viggo Kristiansen som hovedmannen bak drapene.

I 2022 ble Kristiansen frifunnet i saken. Påtalemyndigheten mener han ikke har noe å gjøre med saken.

I januar i år ble det tatt ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Sløgedal Paulsen. Den nye drapstiltalen mot Jan Helge Andersen legger til grunn at det var han og han alene som voldtok og drepte både Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).