LINDESNES – Vi har arrangert denne salgsmessen i fem år, og det har vært en suksess. Det er også gøy å se at så mange ungdomsbedrifter stiller ut. Vi har 300 ansatte her på senteret, og det hadde vært gøy å se igjen noen av ungdommene. I løpet av en vanlig torsdag har vi 4500–5000 innom senteret, så det er mange som får se hva ungdommene har laget, sier eiendomssjef i Amfi Eiendom, Rune Juliussen.

– Men det er trist at ikke ungdomsbedriftene på Mandal videregående skole er representert her. Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord er representert, men ikke Mandal videregående skole, legger han til.

Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord er representert, men ikke Mandal videregående skole

Ungt Entreprenørskap-messen ble holdt på Alti Mandal. Foto: Sandra Lovise Sætrang Olsen
Ungt Entreprenørskap-messen ble holdt på Alti Mandal. Foto: Sandra Lovise Sætrang Olsen

– Meldt seg litt ut

Antallet ungdomsbedrifter er økende i videregående skoler på Agder, selv om det er labert i vertsbyen. I fjor deltok én bedrift fra Mandal, i år ingen.

– Det er trist ja, og det er nesten flaut. De sender jo busser med ungdommer fra skoler andre steder, men det kommer ingen fra Mandal, sier senterleder Trine Bydahl, som var hoveddommer i juryen.

Rektor ved Mandal videregående skole, Oddvar Haaland, sier de gjerne skulle hatt flere ungdomsbedrifter.

– Vi har fire-fem i dag, men mange av dem har vært knyttet til våre verksteder og aktiviteter på skolen, og har nok meldt seg litt ut når det handler om å stå på stand på denne salgsmessen. Vi jobber kontinuerlig med å få flere til å velge ungdomsbedrift. Jeg er helt enig at vi burde hatt flere med, og vi jobber hver dag med dette. I dag var mange av våre elever opptatt med Elevparlamentet, sier Haaland.

Vi jobber kontinuerlig med å få flere til å velge ungdomsbedrift

Sarugan Sivalinganathan (18), Thea Ravnevand (18) og Malin Ljosdal (18) står bak ungdomsbedriften Smart Holder fra Flekkefjord. Foto: Signe Marie Rølland
Smart Holder skal holde kabler på plass. Foto: Signe Marie Rølland
Den Spillbedriften UB fra Kvinesdal består av Johan Bernhard Dybvik (17, fra venstre), Victor Titland (18) og Rikke Rafoss (18), som er daglig leder. Foto: Signe Marie Rølland
Carl Dyrstad Larsen (17) står bak Hjemmelaget dekor UB fra Lyngdal, som er pyntegjenstander laget av tre og dreid for hånd. Foto: Signe Marie Rølland

Tenkte på miljøet

Totalt 17 ungdomsbedrifter stilte opp på salgsmessen, og flere av dem viste at de tenkte på miljøet med det de hadde laget. I tillegg viste SKAP fram noe av det de hadde laget, men de deltok ikke i konkurransen. Folkehøyskolen får egen entreprenørskapslinje neste år.

– Vi har utviklet termokopper med skje i lokket for å redusere bruken av engangskopper og unngå for mye bruk og kast. Vi bor på internatskole, og trengte også en variasjon til tørt brød. Koppen er fin å ha med suppe eller havregrøt i også. Den holder på varmen i ti timer og kulden i 24 timer, sier to av jentenebak ungdomsbedriften Procup i Lyngdal, Ingrid Rossevatn (17) og Erna Kvinen (17).

Ingrid Rossevatn (17, fra venstre) og Erna Kvinen (17) med ProCup. Foto: Signe Marie Rølland
Kristina Håskjold (20) er student ved SKAP og mener det var fritidsproblemet som fikk henne til å utvikle «Edna», en firhjuling i miniatyr som kan kjøre fra rom til rom med kamera og dermed kan hun holde kontakt med andre. Foto: Signe Marie Rølland

– Dette er gjenbrukbart matpapir, laget av bivoks, som kan brukes igjen og igjen. For oss har det vært viktig å tenke på miljøet, og vi selger også handlenett og fruktnett, som vi selv har sydd, samt drikkeflasker, sier Benjamin Røyland (17) i Ungdomsbedriften Whale Away fra Lyngdal.

Dette er gjenbrukbart matpapir, laget av bivoks, som kan brukes igjen og igjen

Kåret de beste

Årets jury består av senterleder Trine Bydahl, turistsjef i Visit Lindesnes, Erling Løfsnes, varaordfører i Lindesnes Svein Jarle Haugland, markedskoordinator i Alti Mandal, Sandra Lovise Sætrang Olsen og lærer ved SKAP kreative folkehøyskole, Karsten Ersland. Juryen skulle kåre beste utstiller og beste salgsteam, og det ble delt ut premier på 500, 700 og 1000 kroner i hver kategori.

– Vi har utviklet en sammenleggbar rullestolrampe, som er lett å ta med og kan brukes både av privatpersoner og bedrifter. Slik kan rullestolbrukere lett komme seg inn i butikker med sviller og trapper. Vi leste nylig i VG om en mann som ikke kom seg på bussen, fordi rullestolrampen ikke fungerte slik at han kom seg inn, sier June Utland (17) i Backrack UB fra Lyngdal.

ProCup ble kåret til beste salgsteam. Foto: Vemund Ruud.
Eirik Gursli (17, fra venstre), Marcus Dysjaland (17), Samuel Abayneh (17) og June Utland (17) står bak Backrack UB fra KVS Lyngdal og lager sammenleggbare rullestolramper. Foto: Signe Marie Rølland

– Vi går på landbruk og erfarte at det var vanskelig å finne arbeidsklær som passer for jenter og kvinner. Vi er opptatt av bærekraft, og klærne er laget av hemp, forteller daglig leder i Benina UB i Lyngdal, Ella Marie Røynås (18).

Benina UB lager arbeidsklær til kvinner, Her er tre av jentene i ungdomsbedriften: Isabell Warning (17, fra venstre), Tella Eline Brattgjerd (17) og daglig leder Ella Marie Røynås (18). Foto: Signe Marie Rølland
Foto: Signe Marie Rølland

Ungt Entreprenørskap: - Vi er imponert

I tillegg til å komme på ideen og sette den ut i livet, lærer elevene også alt annet som er viktig med å starte og drive en bedrift. Det være seg markedsføring, økonomi, salg og samarbeid med andre i bedriften. Alle ungdomsbedriftene er registrert i Brønnøysundregisteret.

– Vi er imponert over elevene som starter ungdomsbedrift. Mange ser også at det er utfordringer underveis. De skal samarbeide internt, og det er arbeidstitler på alle som er med, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap (UE) Agder, Aleksander Lien.

– Verken Mandal videregående skole eller Eilert Sundt videregående skole er med i år. De er savnet, og vi håper at de blir med neste år, sier rådgiver i Ungt Entreprenørskap, Vemund Ruud.

Verken Mandal videregående skole eller Eilert Sundt videregående skole er med i år

UE Agder registrerte mer enn 11.000 elever og studenter i 2019. Totalt 995 elever fordelt på 19 av 22 videregående skoler på Agder, etablerte ungdomsbedrift i 2019. Dette er en vekst i elevtallet fra 2018.

– Vi ser at det er mye aktivitet i Lister og Kristiansand, men mindre i Lindesnesregionen når det gjelder ungdomsbedrifter. Men ser vi Agder fylke under ett er det en økning i antall ungdomsbedrifter og omtrent hver fjerde elev har vært med i en ungdomsbedrift når de går ut av videregående skole, sier Lien.

Fylkesmessen finner sted i Kristiansand 5. mars. De som kvalifiserer seg der går videre til VM og derfra kan man kvalifisere seg til EM.

Vi ser at det er mye aktivitet i Lister og Kristiansand, men mindre i Lindesnesregionen når det gjelder ungdomsbedrifter