Det var Kvinesdal kommune som inviterte til folkemøte i samarbeid med Kvinesdal Historielag.

– Veldig godt fornøyd

– Det møtte opp over 50 kulturminneinteresserte innbyggere fra hele kommunen og det er vi veldig godt fornøyd med, forteller kultursjef Jan Schou, som ønsket alle de fremmøtte velkommen på møtet.

Det møtte opp over 50 kulturminneinteresserte innbyggere fra hele kommunen og det er vi veldig godt fornøyd med.

Deretter overtok rådgiver Tanja Røskar fra Multiconsult, som er engasjert til å skrive kulturminneplanen for Kvinesdal kommune.

– Hun introduserte kveldens workshop, som bestod i å påtegne viktige kulturminner ut fra et utvalg av steder som er valgt av arbeidsgruppen. Dette er alt fra blant annet Feda, som blir betegnet som et av landets første tettsteder, til gruvebyen Knaben, med den unike historien, både når det gjelder industrihistorie og ikke minst krigshistorien, rapporterer Jan Schou.

Anne Berit Erfjord i Kvinesdal Historielag presenterte flere eksempler på kulturminner som betyr noe for henne. Foto: Kvinesdal kommune

Bygdebøker

Så overtok Kvinesdal kommune engasjerte bygdebokforfatter, Amund Pedersen.

– Han fortalte kort om hvor langt man har kommet i prosjektet knyttet til nye bygdebøker i Kvinesdal. Han kunne røpe at første bind, som blir Fjotlandsboka vil bli lansert høsten 2021. Og deretter komme de på løpende bånd; Fedaboka og tre bind med Kvinesdalboka, sier Schou.

Forfatteren etterlyste flere frivillige som kan være informanter, det vil si at de bistår med å hente inn opplysninger om de forskjellige husstander i spesielt gamle Kvinesdal kommune. Fjotland og Feda er foreløpig godt dekket opp.

Kenneth Trælandshei hadde kort informasjon fra Kvinesdal Historielag og overlot podiet til Anne Berit Erfjord i samme lag. Hun presenterte flere eksempler på kulturminner som betyr noe for henne.

– Det er ikke vanskelig å forstå at nettopp Anne Berit er mangeårig lærer på skolene i Kvinesdal, da hun på en forbilledlig og pedagogisk måte, forteller om sine kulturminner, uttaler kultursjef Jan Schou.

Mange engasjerte kvindøler deltok i workshopen om lokale kulturminner. Foto: Kvinesdal kommune
Fra workshopen under onsdagens folkemøte. Foto: Kvinesdal kommune

Engasjert jobbing

Før bevertningen, var det satt av god tid til at deltakerne ble delt opp i grupper og de jobbet utrolig engasjert med workshopen, der de skulle skrive opp kulturminner under de enkelte temaene som var valg.

Det var godt engasjement under workshopen. Foto: Kvinesdal kommune

– Til slutt ble det servert god hjemmelaget lapskaus laget av Merete Breimoen og ingen gikk sulte hjem, verken på grunn av maten eller innholdet for kvelden. Flere av deltakerne gav gode tilbakemeldinger på at det hadde vært en trivelig kveld, med godt innhold og stor aktivitet, sier Schou.

Han opplyser videre at rådgiver Tanja Røskar fra Multiconsult vil nå ta med seg svarene og bearbeide dem for det videre arbeidet med kulturminneplanen i Kvinesdal kommune.

Det jobbes mot at kulturminneplanen skal vedtas før sommerferien i kommunestyret.

– Det jobbes mot at kulturminneplanen skal vedtas før sommerferien i kommunestyret, avslutter kultursjef Jan Schou.