MANDAL – Dette bidrar til å sikre oss en god basis, i lang tid framover, sier administrerende direktør i Umoe Mandal, Tom Harald Svennevig.

Umoe Mandal er blitt tildelt kontrakt for levering av spesialiserte seksjoner til, i første omgang tre fregatter for den engelske marinen (UK Royal Navy). De såkalte «Type 26 Global Combat»-skipene er designet og produsert av BAE Systems.

Umoe skal produsere en integrert løsning som inkluderer alt fra styrehuset til toppen av mast – i sitt anlegg i Mandal. Og første leveranse skal etter planen være klar høsten 2019.

En annen suksess: Administrerende direktør i Umoe Mandal, Tom Harald Svennevig, under dåpen av den tredje Wavecraft-leveransen. Foto: Malin Helen Jørgensen

– Denne kontrakten styrker ytterligere Umoe Mandals langvarige partnerskap med BAE Systems, som vi siden 1998 har levert nærmere 80 kanonhus til, sier Svennevig.

Gir forutsigbarhet

Konsernet har arbeidet med kontrakten i halvannet års tid, mener Svennevig.

– Hva betyr denne ordren for forutsigbarheten og sikring av arbeidsplasser i Mandal?

– I første omgang vil det bidra til sikre arbeidsplasser minst fem år fram i tid. Ikke minst fordi vi også nylig fikk kontrakten på vedlikeholdet av det norske forsvarets mineryddere (produsert på Umoe mellom 1989-1998) og korvettene (tidligere MTB, produsert fra 2008). Så dette sikrer oss en god basis, i lang tid. Og vi har selvfølgelig også andre produksjonsserier som bidrar til å sikre omsetningen, sier han.

125 årsverk

I dag sysseslsetter Umoe Mandal om lag 125 årsverk. Datterselskapet i Kristiansand, Umoe Advanced Composites (UAC) fordrer mellom 30 og 40 årsverk.

– Og per i dag er det i hvert fall ikke åpenbart at vi må øke antall årsverk, men det representerer altså en betydelig sikring av eksisterende, sier Svennevig.

– Hvor mye er fregattkontrakten verd i kroner?

– Kanskje ikke helt overraskende; det kan jeg ikke kommentere, sier Svennevig til Lindesnes.

Spesialister i kompositt

Umoe Mandal har som kjent spesialisert seg i bygging av høyytelses kommersielle- og marine skip og avanserte komponenter i komposittmaterialer.

– Vi føler oss beæret over at vi enda en gang er blitt valgt som den foretrukne leverandøren av helt kritiske skipsstrukturer. Og det blant en stor gruppe med anerkjente internasjonale entreprenører som har vært med i konkurransen om kontrakten, sier Svennevig i en pressemelding.

Type 26 Global Combat Ship-programmet er ledet av Det britiske forsvarsdepartementet og BAE Systems, der oppgaven har vært å utvikle et mest mulig kompetent og allsidig multi-oppdrags krigsskip for den britiske marine.