Det er bare fire søkere restaurant- og matfag på Flekkefjord videregående skole avdeling Kvinesdal fra høsten av.

Når hovedutvalg for utdanning og kompetanse i Agder fylkeskommune tirsdag skal behandle blant annet en sak om tilbudsstrukturen for videregående opplæring i Agder, så legges det frem forslag om å kutte nevnte skoletilbud.

Mandag sendte Arbeiderpartiet i Agder ut en pressemelding der temaet er styrking av utdanningstilbudet ved Kvinesdal videregående skole. De sier nei til nedleggelse av restaurant- og matfag.

Restaurant- og matfag-elevene fikk prøve seg på kjøkkenet til Trond Moi på The Bølgen og Moi Hotell Utsikten i 2018. Her er Martthias Egeland i aksjon. Foto: Stine Grønolen

Minst syv søkere

– Fylkesrådmannen har i revidert tilbudsstruktur for de videregående skolene i Agder 2020/2021 foreslått å ikke videreføre studieprogram for restaurant- og matfag i Kvinesdal. Det sier Arbeiderpartiet nei til. De vil finne ut hvordan hele studietilbudet kan styrkes i Kvinesdal, heter det fra partiet.

Fraksjonsleder Fredrik Jansen for Ap i hovedutvalg for utdanning og kompetanse påpeker at det ikke skal betyr noe hvor du bor om hvilke ulike alternativer man har å utdanne seg innen.

Arbeiderpartiet i Agder kommer tirsdag til å foreslå at studieprogrammet opprettholdes dersom det får minst syv søkere, hvor noen er voksne. Dette skoleåret har linjen 11 elever.

– Vi trenger restaurant og matfag i Lister-regionen, derfor foreslår vi også at linjen skal være søkbar neste skoleår, legger Jensen til.

Vi trenger restaurant og matfag i Lister-regionen.

Næringen må ta ansvar

Arbeiderpartiet er også tydelige på at regionen må bidra for å sikre nok søkere i fremtiden.

– Å sikre at også Listerregionen har et tilbud innenfor restaurant- og matfag er også næringens ansvar. Vi vet at de ønsker et slikt tilbud og oppfordrer derfor skolen og næringen til å være med på et langsiktig arbeid for å sikre økt søkergrunnlag til skolen, partikollega Nina Jentoft.

Å sikre at også Listerregionen har et tilbud innenfor restaurant- og matfag er også næringens ansvar.

For å sikre at Kvinesdals utdanningstilbud styrker forslår Arbeiderpartiet at det utarbeides mulighetsanalyser for Flekkefjord videregående skole, avdeling Kvinesdal, Vennesla videregående skole og Sirdal videregående skole.

– Analysen skal kartlegge utfordringer og foreslå tiltak for å styrke skolenes utdanningstilbud etter modell fra tidligere Aust-Agder. Skolenes rapporter legges frem for Hovedutvalg for utdanning og kompetanse før skolebruksplanen legges frem for politisk behandling, heter det i pressemeldingen.

– Forslaget legges frem fordi vi mener at Kvinesdal er en viktig del av Flekkefjord videregående skole – og må styrkes. Det krever politisk handling, avslutter Jentoft.

Forslaget legges frem fordi vi mener at Kvinesdal er en viktig del av Flekkefjord videregående skole – og må styrkes.

Dette er ikke første gang linjen står i fare for nedleggelse. Les også disse sakene: