– Året 2017 føyer seg inn i rekken av gode år for lokalbanken, innleder administrerende banksjef Jan Kåre Eie for Flekkefjord Sparebank pressemeldingen som følger med bankens årsberetning for 2017.

– Veksten fortsetter og banken har styrket sin markedsposisjon i Flekkefjord og omkringliggende kommuner. Årsresultatet er noe lavere enn i 2016 som var preget av et par ekstraordinære poster, fortsetter han.

Stabil vekst

Ifølge pressemeldingen kan hovedtrekkene for bankens virksomhet i 2017 kort oppsummeres med følgende; godt driftsresultat, god og stabil vekst, samt lave kostnader.

– Resultat av ordinær drift før tap ble på 61,8 millioner kroner og 0,97 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, mot 74,2 millioner kroner og 1,22 prosent i 2016. Ser en bort fra et par ekstraordinære poster i 2016 på til sammen cirka 21 millioner kroner, er resultatet i 2017 av den underliggende driften litt bedre enn året før.

Flekkefjord Sparebank Foto: Tom Arild Støle

Tilfreds styre

Styret er tilfreds med resultatet for 2017.

Netto resultatførte tap og nedskrivninger på utlån/garantier var ifølge Eie på 9,6 millioner kroner i 2017 mot 1,8 millioner kroner i 2016.

Bankens fond ble i 2017 tilført 34,1 millioner kroner og utgjør nå 739 millioner kroner.

- Kapitaldekningen, som i sin helhet er kjernekapital, var ved årets utgang på 21,8 mot 22,3 året før. Nytt av året er at banken nå må konsolidere sitt eierskap i Verd Boligkreditt ved beregningen. Noe som utgjør en reduksjon på cirka 1,5. Banken oppfyller med dette alle krav fra myndighetene med god margin, opplyser Eie.

Den lave veksten må sees i sammenheng med større overførsel av lån til Verd Boligkreditt.

Forvaltningskapital

Dersom du ønsker litt mer detaljer, så får du her informasjon fra bankens årsberetning:

«Bankens forvaltningskapital var på 6.485 millioner kroner (6.194 mill kr) ved utgangen av 2017. Dette tilsvarer en vekst på 290,4 millioner kroner (155,1 mill kr) eller 4,7 prosent (2,6 prosent). Den lave veksten må sees i sammenheng med større overførsel av lån til Verd Boligkreditt. Den samlede forretningskapitalen, som utgjøres av forvaltningskapitalen på egen balanse og lån overført Verd Boligkreditt, var ved årsskiftet på 7.452 millioner kroner (6.995 mill kr). Dette er en økning på 457 millioner kroner (594,2 mill kr) eller 6,5 prosent (9,3%)».

Bankens utvikling er nært knyttet til at det lokale næringslivet sviver greit.

Skape arbeidsplasser

Bankens styre ønsker at banken skal være en aktiv medspiller for utvikling og nyetablering i regionen.

– Å bidra til å skape nye arbeidsplasser er et prioritert mål. Flekkefjord Sparebank er utenom Siva og Vest-Agder Fylkeskommune, den største eieren i Lister Nyskapning som er Listerregionenes eget næringsselskap for vekst og utvikling. Bankens utvikling er nært knyttet til at det lokale næringslivet sviver greit. Tendensen til usikkerhet knyttet til fall i oljesektoren ser ut til å være over og de fleste prognoser for fremtiden er positive. Konkurransen om kundene er sterk og medfører fortsatt press mot bankens rentemargin.

Foto: Kjørkleiv, Mailinn Ingebretsen