MANDAL – Å kommentere de enkelte tallene gjør butikkeierne best selv. Men alle driver for å drive med overskudd. Det positive er at vi har flere butikker i gata som har drevet godt lenge, og har også fått på plass Image, sier Tone Baagøe Stangeland, nestleder i Mandal Handel- og Service Forening (MHSF).

Hun peker på at flere butikkeiere i gågata melder at 2018 ligger an til å bli et godt år.

– For mange har sommeren vært en rekordsommer. Cactus har hatt sin beste sommer på 27 år, og i min egen butikk hadde vi 34 prosent økning i juni fra juni i fjor. Fremtida er lys, sier Stangeland, som driver Gullsmed Danielsen.

Roy Michaelsen er kritisk til handelsforeningens arbeid for å få positiv drift i Mandal. Foto: Dag Lauvland

Sitter på gjerdet

Varehandelkonsulent i Butikkutvikling Sør, Roy Michaelsen, mener på sin side at 2017-tallene bør få varsellampene til å lyse.

– Trenden er lik i 2017 som tidligere år, og det er derfor avgjørende at tiltak settes inn. Vi har ikke videre vekst i byen eller på Amfi. Jeg har totaltall for alle bransjer i Mandal, men MHSF etterspør ikke disse for å se hvordan det har gått, sier Michaelsen.

Han sier at han har tilbudt handelsnæringen i byen økonomikurs med fokus på hva som må gjøres når handelen stopper opp, og lønnsomheten går ned og eventuelt i minus.

– Andre kommuner gjennomfører dette, men Mandal sitter på gjerdet og venter på smellen, sier han, og peker på at også flere butikker på Amfi har negative resultater.

– Butikkene byttes stille og rolig ut med nye forsøk, sier han.

– Vi opplever at butikkene i gågata har stor bevissthet i forhold til utvikling av egen butikk, sesongvariasjon, stå-på-vilje og riktige aktiviteter. Det vil selvfølgelig alltid være lurt å lytte til gode innspill fra utsiden, deriblant delta på relevante kurs innen både økonomi, salg og markedsføring - noe flere allerede gjør. MHSF har også som mål å være tilrettelegger av aktuelle fora for faglig input og erfaringsutveksling for medlemmer, svarer Stangeland på kritikken.

Daglig leder

Styret i handelsforeningen jobber for å få på plass en daglig leder for handelsstanden, men manglende finansiering har ført til at utlysningen av stillingen har blitt utsatt noe. Foreningen har blant annet søkt kommunen om 200.000 kroner til stillingen for inneværende år, og 400.000 kroner årlig etter det.

– Det finnes ingen magisk løsning for gågata, det er mange faktorer som spiller inn her. Men vi ønsker at en daglig leder skal ha en overordnet strategi for å få opp kvaliteten på aktiviteten i Mandal generelt, og i gågata. I dag jobber mange på dugnad i styret, og vi får mange gode innspill fra drivere og andre hold, men mangler folk til å gjennomføre det, sier Stangeland.