– Gordon Johnsen var selv født i USA, men har sine røtter på Lohne på Feda og hans kone Inga var født Nilsen og kommer fra Øye i Kvinesdal. Familiebåndene til Lohne og Øye er fremdeles sterke, sier Anders Mathias Larsen på Huset.

Modum Bad

Gordon Johnsen var legen som ble spesialist i psykiatri og hadde stillinger på Ullevål, Dikemark og Lovisenberg, før han ble administrerende overlege på det som skulle bli hans livsverk. I 1957 startet han og kona Inga opp Modum Bads Nervesanatorium.

Dette utviklet seg til å bli en foregangsinstitusjon på flere områder. Ikke minst innen psykoterapi, gruppeterapi og familieterapi.

Det var legen H.A. Thaulow som allerede i 1857 kjøpte stedet og bygde opp en kuranstalt som skulle gi badegjestene et helsebringende opphold i skjønne omgivelser. Mye av stilen fra den gang lever videre i det moderne Modum bad.

Gordon Johnsens var inspirert av den kristenhumanistiske Oxfordbevegelsen og hans visjon var å behandle psykiske lidelser «i en avdeling med åpne dører, uten vaktsal og avlåste, nakne rom».

– Foregangsmann

– Behandlingen av psykiske lidelser på denne tiden var ikke akkurat preget av åpenhet. Mye foregikk bak lukkede dører og var kanskje ofte mer for å skjule enn for å helbrede lidelsene, sier Anders Mathias Larsen, og fortsetter:

– De som har vært på Modum, vet litt om hva dette har blitt til. I et naturskjønt område i Vikersund er det store og små vakre bygninger med innbydende interiør.

Mye foregikk bak lukkede dører og var kanskje ofte mer for å skjule enn for å helbrede lidelsene

Tanken til Gordon Johnsen og Modum Bad var å gi hjelp til enkeltpersoner og familier med psykiske lidelser med vekt på «likeverd, respekt for integritet og et helhetlig syn på mennesket».

– Gordon Johnsen var en foregangsmann. I dag er Modum Bad et behandlingssted, et betydelig forskningsmiljø og et diakonalt tilbud med utstrakt kursvirksomhet, sier Larsen.

Gordon Johnsen var en foregangsmann.

Gordon Johnsens sønn Einar Johnsen forteller om sin far og hans livsverk. Foto: Privat

Sønnebesøk

Det er Gordon Johnsens eldste sønn, Einar Johnsen, som gjester Tematorsdag denne torsdagen. Han er selv psykiater og har jobbet mye sammen med sin far.

– I en alder av 83 år skal Einar Johnsen sammen med sin kone Synnøve gi oss førstehånds innsyn i historien om Gordon og Inga Johnsen. Kanskje ettertiden i enda større grad vil fremheve Ingas rolle i denne store fortellingen. De har kalt sitt foredrag: «Min mors og fars kall, tjeneste og skaperglede». Det er duket for en unik kveld med stort innhold, sier Anders Mathias Larsen.

Sangkoret Nordvesten fra Farsund synger på Tematorsdag denne gangen. Foto: Mona Wikøren

Sang og kveldstanker

Denne torsdagskvelden er det sangkoret Nordvesten fra Farsund som står for det musikalske på Huset.

– Et flott kor med sin dyktige dirigent Margot Kiis i spissen, sier Larsen.

Nordvesten ble etablert i 1982 og har lang og flott fartstid. Koret har i dag 45 medlemmer.

– De har et allsidig repertoar og det skal bli en fryd å høre dem igjen, sier Anders Mathias Larsen.

Asbjørn Grøtteland er kveldstankeholder dnene gangen. Han bor på Lohne og er nær venn av Einar og Synnøve Johnsen og har mye godt på hjertet, ifølge Larsen.

– Vi stiller med gratis kaffe og nystekte vafler pausen. Det blir loddsalg og god tid til å slå av en prat med kjente og ukjente. Dørene åpnes en time før start og også da er kaffen varm. Vi ønsker velkommen fra hele Lister til en innholdsrik kveld! avslutter Larsen på vegne av arrangørene.