Bakgrunnen for tilsynssaken tar utgangspunkt i en bekymringsmelding Fylkesmannen mottok fra Sørlandet sykehus HF i juni.

– Av brevet gikk det frem at fastlegen har stått for en omfattende forskrivning av vanedannende medikamenter til pasient (anonymisert, journ.anm). Vi siterer: «Det har foregått en svært uforsvarlig forskrivning som man ikke har sett lignende til tidligere i de miljøene vi har vært i kontakt med. Det er tydelig at det har vært flere involverte fagmiljøer i saken siste året, men det har ikke blitt tilstrekkelig plukket opp hvilke enorme doser hun har stått på».

Legen overtok som fastlege for pasienten i 2016, og ifølge saksforholdet Fylkesmannen legger til grunn, har legen forskrevet svært store mengder vanedannende medikamenter til pasienten.

Nedtrapping

Ved en konsultasjon i 2017 tok legen telefonisk kontakt med avdeling for rus- og avhengighetsbehandling ved SSHF, hvor vedkommende ble rådet til å legge pasienten inn på medisinsk avdeling for nedtrapping, hvilket ble gjort samme dag. Deretter har legen sendt henvisning til avdeling for rus og avhengighet, samt til smertepoliklinikk, og ved konsultasjon utformet legen en detaljert nedtrappingsplan. Pasienten ble også tatt imot ved avrusningsposten i Kristiansand.

Etter gjennomgang av saken har Fylkesmannen funnet grunnlag for oversendelse til Statens helsetilsyn, som bes vurdere hvorvidt det er grunnlag for administrativ reaksjon.

Det er opprettet tilsynssak mot en lege i Kvinesdal etter bekymringsmelding om en omfattende forskrivning av vanedannende medikamenter. Illustrasjonsfoto. Foto: Jens Sølvberg, Samfoto/ Scanpix