Drøyt 62.000 kalkuner og høns skal avlives i Danmark på grunn av et utbrudd av fugleinfluensa. Det er fjerde gang på to uker at danske veterinærer slår alarm.

På en kalkunfarm utenfor Ruds-Vedby på Sjælland er nesten 40.000 kalkuner smittet av en smittsom og svært dødelig type fugleinfluensa, opplyser den danske Fødevarestyrelsen.

I tillegg er 22.000 høns i Tinglev i Sønderjylland smittet. Det framkommer i prøver fra døde kalkuner og høns som Statens Serum Institut har analysert, skriver Ritzau.

– Det er bekymringsfullt at vi avslutter uken med ytterligere to store utbrudd. Tidligere denne uka har vi måttet avlive tre store kalkunbesetninger i Sydvest-Sjælland, sier Mette Kirkeskov Sie i Fødevarestyrelsen i en pressemelding.

– På bakgrunn av de mange utbruddene må vi på nytt advare om at smitte fra ville fugler utgjør en stor risiko for alt av fjærkre, både store og små.

Fugleinfluensa smitter svært sjeldent til mennesker, men er en dødelig sykdom for fugler.

(©NTB)

Tom Arild Støle

Flere gjenstander stjålet fra hytte

Politiet fikk tirsdag ettermiddag melding om at det er blitt begått innbrudd i en hytte i området ved Kvestadkilen, like sør for Naglestad i Hægebostad.

- Det er blitt stjålet diverse verktøy, motorsag og annet innbo, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt.

Politiet undersøker åstedet tirsdag ettermiddag.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Kong Harald innlagt på sykehus

Kong Harald, her fotografert tidligere i vinter er blitt lagt inn på sykehus under et ferieopphold i Malaysia. Foto: Javad Parsa / NTB

Kong Harald er blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der. Kronprinsparet gjør ingen endringer i programmet sitt.

– Kongen er innlagt på sykehus. Hans Majestet Kongen har blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der, med en infeksjon. Kongen får god oppfølging av både malaysisk og norsk medisinsk personell, skriver Kongehuset i en pressemelding.

Kronprinsparet gjør ingen endringer i programmet sitt, opplyser pressevakt Simen Sund ved Slottet til VG. Onsdag skal kronprinsparet til Finse for å besøke Røde Kors-kurset i redningsledelse.

– Det er fortsatt planen. Eventuelle endringer vil dukke opp i programmet, sier Sund.

Kong Harald er for tiden på privat tur til utlandet. Kongen, som er den eldste monarken i Europa, fylte 87 år forrige uke. To dager før 87-årsdagen opplyste Slottet at kongen var på privat utenlandstur uten å spesifisere destinasjon eller datoer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker kongen god bedring.

– Det var leit å høre at kong Harald er innlagt på sykehus i Malaysia. Jeg vil ønske kong Harald god bedring og håper han snart er frisk igjen, sier statsministeren til NTB.

Også Høyre-leder Erna Solberg sier hun ønsker kongen god bedring.

– Jeg ønsker Kong Harald riktig god bedring og håper han kommer seg trygt hjem til Norge.

Tidligere i vinter var kong Harald sykmeldt i en periode med en luftveisinfeksjon.

Det siste året har også bydd på noen sykdomsperioder for kongen, og han har vært sykmeldt med infeksjoner og koronasykdom.

I fjor sommer var han innlagt på Rikshospitalet i én uke.

– Det jeg kan si, er at det var gørrkjedelig, sa kongen og lo godt da han skulle oppsummere sykdomsoppholdet i etterkant.

Kong Harald har tidligere gjort det klinkende klart at han kommer til å utføre sine plikter til «the bitter end», og at han ikke har tenkt å abdisere.

Dette gjentok han også i januar, kort tid etter at danske dronning Margrethe abdiserte til fordel for sin sønn, kong Frederik 10.

– Jeg fastholder det jeg har sagt hele tiden, at jeg har avlagt en ed til Stortinget, og det varer livet ut, sa kongen til NTB under et besøk på Pressens Hus i Oslo.

(©NTB)

NTB

Nudler trekkes tilbake på grunn av manglende grensekontroll

Foto: Foto: Yerba Mate Norway AS / Handout / NTB

Nudlene SamYang Ramen Carbonara Buldak trekkes tilbake fordi produktet ikke er grensekontrollert ved ankomst til EU/EØS.

Nudlene kan derfor ikke garanteres at det er helsemessig trygt, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Produktet ble importert til Belgia og deretter distribuert til flere land, blant annet Norge. Produktet er solgt via Yerba Mate Norway AS, og videresolgt til flere dagligvarebutikker i Norge.

Forbrukere som har kjøpt nudlene, kan kaste de.

Lars Erik Larsen

Politiet har mottatt et titalls tips om KI-generert overgrepsmateriale

Det siste året har Kripos mottatt et titalls antall tips om overgrepsmateriale som er generert av kunstig intelligens (KI).

– Fremover risikerer vi at vi forsøker å identifisere barn som ikke finnes, som er utsatt for «overgrep» som ikke er begått i den fysiske verdenen, sier Helge Haugland, som leder avsnittet for innledende etterforskning i Kripos, til NRK.

Utviklingen innen KI går raskt, og Haugland forteller at det bare for noen måneder siden var enklere å konstatere hvorvidt et bilde var generert av en datamaskin enn det er i dag.

Etter norsk lov er det ulovlig å lage, videreformidle og lagre KI-genererte fremstillinger som seksualiserer barn.

Kripos advarer om at det blir stadig vanskeligere å fastslå hvordan overgrepsmateriale har blitt laget, og at datagenerert overgrepsmateriale kan binde opp etterforskningskapasitet som gjør det vanskeligere å stoppe pågående overgrep i den fysiske verdenen.

Haugland forteller til NRK at Kripos fremover må forholde seg til at overgrepsmateriale kan være ekte, men at det har blitt manipulert av KI-verktøy for å gjøre det vanskeligere å identifisere ofrene og overgriperne.

(©NTB)

Tom Arild Støle

Politiet advarer mot svindelforsøk

Agder politidistrikt har mandag kveld fått flere meldinger om at personer er blitt forsøkt svindlet ved at de er blitt oppringt fra Namsfogden og bedt om å oppgi personlig informasjon.

Andre skal ha fått en lenke på SMS fra politiet der de bes om å ta kontakt, og oppgi personlige data og passord.

Politiet advarer publikum.

- Dette er kjente forsøk på bedrageri. Ikke oppgi personlig info, bankID eller kontoopplysninger per telefon, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt.

Til Fædrelandsvennen opplyser han om at det er folk i landsdelen som er blitt svindlet for flere titalls tusen kroner mandag.

Tom Arild Støle

Innbrudd i hytte

Politiet fikk klokken 15.40 mandag melding om at det hadde vært et innbrudd i en hytte ved Galdalsvann i Austerdalen i Kvinesdal.

Ifølge operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt skal det ha blitt stjålet et aggregat fra stedet. Forholdet er blitt politianmeldt.

NTB

Ti vannskader i timen i fjor, viser Finans Norges skadestatistikk

I fjor ble det i snitt meldt inn ti vannskader i timen, og erstatningene for boliger og hytter kom på nesten 51 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Det er en økning på 51 prosent fra året før, viser Finans Norges skadestatistikk. Og det er i tillegg til naturskader som flom.

– Det er rekordmye forsikringsmeldte vannskader. Mange av dem kom etter ekstreme nedbørsmengder i sentrale og tettbygde strøk i august, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Svært mange vannskader oppstår inne i hus, leiligheter og hytter, og det er bad og kjøkken som er de mest utsatte rommene, ifølge organisasjonen.

Noen vannskader er vanskelige å unngå, men Neverdal minner om at det er viktig at vannrørene ikke blir for gamle, og at sluk må sjekkes og renses jevnlig både inne og ute.

(©NTB)

Svein Morten Havaas

E39 stengt på grunn av manglende kumlokk

Vegtrafikksentralen sør meldte mandag klokken 13.06 at E39 var stengt i begge retninger ved Drangeidtunnelen i Flekkefjord. Årsaken var et manglende kumlokk.

– Det blir trolig ikke langvarig stenging, opplyses Vegtrafikksentralen sør på X, tidligere Twitter.

Omkjøring var skiltet.

Klokken 14.09 var veien fortsatt stengt grunnet det manglende kumlokket i tunnelen.

- Kjøretøy med totalvekt over 3.5 tonn blir ledet gjennom tunnelen med ledebil. Personbiler kjører på omkjøringsvegen, lød det i en oppdatering på X fra Vegtrafikksentralen sør.

Klokken 16.45, over tre og en halv timer senere, ble det meldt at veien var åpen for normal trafikk igjen.

Svein Morten Havaas

Tatt i 80 km/t i 60-sone

25 forenklede forelegg ble skrevet ut etter en fartskontroll på Rom i Lyngdal mandag. Foto: Tom Arild Støle

Utrykningspolitiet (UP) har hatt laserkontroll i 60-sonen på E39 ved Rom i Lyngdal igjen. Vakthavende operasjonsleder, Jarl Bernhard Nilsen, opplyser at det ble gitt 25 forenklede forelegg i kontrollen.

- Høyeste hastighet var 80 km/t i 60-sonen på stedet, opplyser Nilsen ved 13.30-tiden mandag.

NTB

Snittpris for strøm på 70,03 øre per kWh tirsdag

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 70,03 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 1,057 kroner.

Tirsdagens snittpris per kWh er 1,2 øre lavere enn mandag og 54,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 1,057 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 11,5 øre høyere enn mandag og 91,1 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 1,53 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,057 kroner, dekkes 29,4 øre.

Minsteprisen blir på 62,5 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

(©NTB)

NTB

Dobbelt så mange biler tatt i pant i fjor

Fjoråret så en kraftig økning i antallet biler som må tilbakeleveres i Norge. Årsaken kan være at flere nordmenn har for dyr bil, ifølge namsfogd.

Alle landets namsfogder hadde en kraftig økning i både tvangssalg og tilbakelevering av biler til salgspanthaver i fjor, skriver P4.

Tall radiokanalen har innhentet fra Politidirektoratet viser 4681 biler måtte tilbakeleveres i fjor, noe som er en økning på 104 prosent fra året før.

– Billånet er en av de første tingene du slutter å betale på, sier namsfogd Marianne Steen i Trøndelag.

Der har situasjonen vært spesielt ille med 116 prosent flere tilbakeleverte biler i fjor sammenlignet med 2022.

Tilbakelevering til salgspanthaver innebærer at man har en avtalt salgspant, og betaler du ikke billånet, må bilen leveres tilbake selger. Bilen kan også tas i pant dersom du ikke klarer å betale andre regninger.

Hovedårsaken til økningen er høyere renter, dyrere mat, økte strømregninger og større utgifter for nordmenn flest, ifølge namsfogdene.

– Det har blitt for dyrt å ha bilen. Og folk har for dyre biler i forhold til økonomien, sier namsfogd Anita Andersen i Agder til P4.

(©NTB)

NTB

Funn av død person i Stavanger

En person er funnet død utenfor en enebolig ved Eiganes i Stavanger mandag formiddag. Politiet har ikke avklart hva som har skjedd.

– Politiet etterforsker på stedet for å finne ut av årsaken. Per nå er det lite sannsynlig at noe kriminelt har skjedd, sier operasjonsleder Sindre Lotsberg i Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad , som omtalte hendelsen først.

Ifølge avisen er det ikke avklart hvem avdøde er, men personen skal ikke ha noe tilknytning til adressen vedkommende ble funnet utenfor.

Til NTB forteller operasjonslederen at politiet fikk melding om hendelsen klokken 08.15, og at det var tilfeldig forbipasserende som varslet nødetatene.

Personen ble erklært død på stedet.

Fordi personens identitet ikke er avklart ennå, vil ikke Lotsberg svare på om det er en mann eller en kvinne som er funnet død.

– Men jeg kan si at det er en eldre person. Nå jobber politiet videre for å få avklart hva som har skjedd, sier han til NTB.

(©NTB)

NTB

Mann skjøt traktor – må i fengsel

En mann bosatt i Bergen er dømt til 40 dagers fengsel, etter blant annet å ha skutt ruten på en traktor.

Mannen er i tillegg dømt til å betale en bot på 10.000 kroner, tap av førerretten i tre år og inndragning av et gassvåpen, skriver Bergens Tidende.

Da saken var oppe i retten nektet mannen, som er i 50-årene, straffskyld for alt.

Det var i fjor høst at hendelsen med traktoren fant sted. I retten forklarte mannen at skal mannen ha følt seg forfulgt under en nattlig tur med samboeren, skriver avisen.

– Fra cirka 30 meters hold siktet tiltalte over taket på traktoren mot et lys på låven og avfyrte ett skudd. Skuddet traff sideruten på traktoren, som medførte at ruten eksploderte, heter det i dommen.

Det er ikke kjent hvordan den dømte mannen forholder seg til dommen.

(©NTB)

NTB

Tiltalte menn nekter straffskyld for voldtekt av mindreårige asylsøkere

Mandag startet rettssaken mot to menn som er tiltalt for å ha voldtatt og seksuelt utnyttet flere mindreårige gutter som hadde søkt om asyl i Norge.

De to mennene er tiltalt for flere tilfeller av voldtekt og misbruk av overmaktsforhold overfor de seks guttene over en lengre periode. Guttene var under 18 år da forholdene skal ha startet.

De to mennene fra Sørlandet erkjenner ikke straffskyld på noen av punktene, bortsett fra ett, skriver NRK.

Én av mennene erkjenner å ha brutt et besøksforbud da han likte en Instagram-post til en av de fornærmede.

Ifølge tiltalen skal den ene mannen blant annet ha tatt med seg en av guttene ut av landet for å unndra ham fra norske myndigheter. Gutten hadde fått avslag på oppholdstillatelse i Norge og skulle uttransporteres til hjemlandet.

Det er satt av 27 dager til rettssaken.

(©NTB)

NTB

Esben Esther Pirelli Benestad saksøker staten

Esben Esther Pirelli Benestad saksøker staten. Foto: Javad Parsa / NTB

Esben Esther Pirelli Benestad saksøker staten etter at hen fikk begrenset autorisasjon som lege.

– Det er tatt ut stevning mot vedtaket om at autorisasjonen er ytterligere begrenset, sier Benestads advokat, Tor Sverre Fuglestein, til Fædrelandsvennen.

Det var i fjor sommer at Benestad fikk begrenset autorisasjon som lege.

Benestad må jobbe som underordnet lege i en offentlig virksomhet, under veiledning av en spesialist i allmennmedisin. Dette er for å ivareta pasientsikkerheten, skriver avisen.

Det var i 2022 at Helsetilsynet startet en granskning av Benestad. Begrunnelsen var at Statsforvalteren i Agder konkluderte med brudd på helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring.

(©NTB)

NTB

Sophie Elise skal lage podkast om å bli mamma

Influencer Sophie Elise Isachsen får ny podkast der hun skal snakke om å bli mamma. Foto: Vidar Ruud / NTB

Influenser Sophie Elise er klar med ny podkast. Denne gangen skal hun snakke om å snart bli mamma.

«Sophie Elise – snart mamma» heter podkasten som lanseres på Podme. Det skriver selskapet i en pressemelding, ifølge VG.

– Jeg har sett veldig fram til å podde igjen, og at valget falt på Podme var en enkel avgjørelse. Frem mot fødselen skal lytterne få være med inn i det absolutt innerste, hvor jeg deler mine tanker, refleksjoner og redsler for livets viktigste rolle – å bli mamma, sier Sophie Steen Isachsen i pressemeldingen.

– Det er mange som har spørsmål og visstnok bekymringer knyttet til denne graviditeten, og vi har derfor ønsket å utforske hva Sophie Elise selv tenker om at hun snart skal bli mor, sier innholdssjef Mathias Thaulow Lisberg i Podme Norge, ifølge Kampanje.

Podkasten har premiere 29. februar hos Podme.

(©NTB)

Svein Morten Havaas

Tok ingen med promille

Ingen ble promilletatt i Flekkefjord i morgentimene mandag. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Politiet har gjennomført promillekontroll på fylkesvei 4142 ved Midtbø i Flekkefjord på morgenkvisten mandag 26. februar.

- 15 kontrollerte førere. Ingen reaksjoner, opplyser vakthavende operasjonsleder Ole B. Kleivane i Agder politidistrikt.

NTB

Fødselsdatoer lå åpent på Gule Sider: – Vi tar dette alvorlig

Personopplysninger, også om mindreårige, lå åpent tilgjengelig på Gule Sider. – Vi tar dette feiltrinnet alvorlig, sier toppsjefen i Eniro, som eier nettstedet.

Datautvikler Robert Sæther oppdaget nylig at nordmenns fødselsdatoer var tilgjengelig i kildekoden på nettsiden til Gule Sider. Sensitiv informasjon ble dermed gjort tilgjengelig for hvem som helst, selv om de ikke var synlige i den offentlige resultatlisten, skriver Dagens Næringsliv.

– Hvem som helst kan hente ut dataene utenfra. Man kan hente ut opptil tusen treff av gangen fordi de mangler sikkerhetsmekanismer i systemene sine, sier Sæther til avisen og legger til:

– Eniro har ikke sikret API-ene sine spesielt godt.

Et API er et sett med regler og definisjoner som tillater programvarer å kommunisere med hverandre. Å sikre disse er viktig i forbindelse med håndtering av personopplysninger for å unngå datalekkasjer.

– Vi tar dette feiltrinnet alvorlig og har allerede satt i gang nødtiltak for å umiddelbart fjerne fødselsdatoer fra API-svaret for Gule Sider, og dette er nå utført og bekreftet, sier toppsjef Hosni Teque-Omeirat i Eniro, selskapet som eier og driver Gule Sider.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Ryanair varsler dyrere billetter

Ryanair sier de får færre nye fly fra Boeing enn varslet og ber kundene belage seg på høyere billettpriser i sommer.

Toppsjef Michael O'Leary sier lavprisselskapet kan få problemer med å møte etterspørselen i høysesongen. Han sier billettene kan bli opptil 10 prosent dyrere enn i samme periode i fjor.

– Sommeren 2023 økte gjennomsnittsprisen på billettene våre med 17 prosent. Jeg tror ikke vi kommer opp i tosifret prisvekst i år, men budsjetterer med en økning på 5–10 prosent, sier Ryanair-sjefen.

Ifølge O'Leary er ikke Boeing i stand til å levere rundt 50 nye fly som planlagt innen utgangen av juni. Det endelige tallet kan bli nærmere 40. Dermed skrur Ryanair også ned forventningene til passasjerveksten i året som kommer. Opprinnelig anslo de at 205 millioner passasjerer ville reise med selskapet mellom april i år og mars neste år, opp fra 183,5 millioner de foregående tolv månedene.

– Med færre fly må vi kanskje justere ned det tallet til 200 millioner eller rett under, sier O'Leary.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

Fødselsdatoer lå åpent på Gule Sider: – Vi tar dette alvorlig

Personopplysninger, også om mindreårige, lå åpent tilgjengelig på Gule Sider.

– Vi tar dette feiltrinnet alvorlig, sier toppsjefen i Eniro, som eier nettstedet.

Datautvikler Robert Sæther oppdaget nylig at nordmenns fødselsdatoer var tilgjengelig i kildekoden på nettsiden til Gule Sider. Sensitiv informasjon ble dermed gjort tilgjengelig for hvem som helst, selv om de ikke var synlige i den offentlige resultatlisten, skriver Dagens Næringsliv.

– Hvem som helst kan hente ut dataene utenfra. Man kan hente ut opptil tusen treff av gangen fordi de mangler sikkerhetsmekanismer i systemene sine, sier Sæther til avisen og legger til:

– Eniro har ikke sikret API-ene sine spesielt godt.

Et API er et sett med regler og definisjoner som tillater programvarer å kommunisere med hverandre. Å sikre disse er viktig i forbindelse med håndtering av personopplysninger for å unngå datalekkasjer.

– Vi tar dette feiltrinnet alvorlig og har allerede satt i gang nødtiltak for å umiddelbart fjerne fødselsdatoer fra API-svaret for Gule Sider, og dette er nå utført og bekreftet, sier toppsjef Hosni Teque-Omeirat i Eniro, selskapet som eier og driver Gule Sider.

(©NTB)