En kvinne i 60-årene mistet lappen og er anmeldt fordi hun kjørte for sakte på en motorvei inn mot Ålesund onsdag.

Kvinnen kjørte i 50 kilometer i timen i en 80-sone på E136 retning Ålesund sentrum da hun ble stoppet av politiet.

Bilføreren hadde imidlertid en god forklaring på hvorfor hun kjørte for sakte.

– Hun opplyste at hun ikke kunne kjøre fortere da hun snakket med passasjerer som hun hadde i baksetet, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Hendelsen fant sted i 14-tiden onsdag.

(©NTB)

Tom Arild Støle

På jakt etter savnet hund

En engelsk setter tispe har stukket av fra Fosseland i Kvinesdal fredag ettermiddag.

Hunden er rød og hvit, og er ikke påsatt halsbånd.

- Ring politiet på telefon 0200 hvis du observerer hunden, er oppfordringen fra operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Tom Arild Støle

Politiets bombegruppe landet i Mandal

Bombegruppa landet i Idrettsparken i Mandal fredag ettermiddag. Foto: Espen Sand / Lindesnes

Politiets bombegruppe i Oslo landet fredag ettermiddag i Idrettsparken i Mandal med helikopter.

Bakgrunnen var at de skulle bistå i å håndtere en gjenstand på en privat adresse i forbindelse med en straffesak, ifølge avisen Lindesnes.

- Det er udramatisk og ikke fare for omgivelsene, sier operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt til avisen.

NTB

Omdiskutert russebuss har fått kjøreforbud

Russebussen Pøbben fra Jæren har fått mye oppmerksomhet på grunn av en sex-illustrasjon på langsiden. Nå har bussen fått bruksforbud etter en trafikkontroll.

Årsaken til kjøreforbudet er ikke eksteriøret, men flere tekniske mangler på kjøretøyet, skriver Stavanger Aftenblad.

– Bussen er ikke avskiltet, men det er forbud mot å kjøre bussen med disse tekniske manglene. Russen kan utbedre manglene og få den godkjent, og vi har satt en siste frist for utbedring av manglene innen 9. mai, sier Helge Våge i Statens vegvesen til avisen.

Bussen har blant annet et ulovlig tilhengerfeste. Våge vil ikke si mer noe om hvilke andre mangler den har.

– Det er flere ulike ting, sier han.

Bussen fikk mye oppmerksomhet i forrige måned for en illustrasjon av en mann som tar en kvinne bakfra. Kvinnegruppa Ottar reagerte på det seksualiserte kunstverket på bussens langside, og anmeldte den til politiet, som senere henla saken.

Verken kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) eller statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var særlig begeistret for den frekke illustrasjonen.

– Som far og bestefar reagerer jeg sterkt på det, fordi det er en understrekning av en seksualisering av russetiden, som vi ikke vil ha – og som vi dessverre hører om fra elever, som er i en alder hvor det kan være for belastende for mange, sa Støre til VG.

NTB

Besseberg anker korrupsjonsdommen

Anders Besseberg anket på stedet fengselsstraffen han fikk for grov korrupsjon.

– Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen. Jeg anker dommen på stedet, sa Anders Besseberg etter at han hadde svart «ja» på spørsmålet om han hadde forstått dommen.

Den tidligere skiskyttertoppen ble fredag dømt til tre år og en måneds fengsel i Buskerud tingrett i Hokksund.

Økokrim vant fram på ni av ti punkter i tiltalen. Besseberg ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.

I dommen ble det gjennomgående slått fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Tiltalen tok for seg forhold i årene 2009 til 2018.

Aktoratets straffepåstand var på tre år og sju måneders ubetinget fengsel og en bot på én million kroner.

(©NTB)

NTB

Besseberg dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon

Anders Besseberg (78) ble felt på nesten alle tiltalepunkter og er dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som IBU-president.

Utfallet i den nesten 70 sider lange dommen ble lest opp i Buskerud tingrett i Hokksund fredag. Besseberg ble dømt på ni av ti punkter i Økokrims tiltale.

– Tiltalte har vist manglende rolleforståelse og selvinnsikt, slo dommer Vidar Toftøy-Lohne fast.

Aktoratets straffepåstand var på tre år og sju måneders ubetinget fengsel og en bot på én million kroner.

Gjennomgående slo dommer Vidar Toftøy-Lohne fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var toppsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

78-åringen ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.

Anklagene mot Besseberg gjaldt årene 2009 til 2018 og handlet om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.

(©NTB)

NTB

Snittpris for strøm på 14,4 øre per kWh lørdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 14,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 43,3 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 27,7 øre lavere enn fredag og 92,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 43,3 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 30,7 øre lavere enn fredag og 78,1 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 75,2 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på -36,7 øre per kWh mellom klokken 15 og 16 og er den laveste i landet.

(©NTB)

NTB

Harberg (H) tar ikke gjenvalg til Stortinget

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) slutter på Stortinget etter inneværende periode, melder NRK.

Harberg ble innvalgt på Stortinget for Aust-Agder i 2009, og er nå inne i sin fjerde stortingsperiode.

I 2021 ble han valgt til Stortingets første visepresident.

(©NTB)

NTB

NRK legger fram Bamsegutt-rapport i helgen

Lørdag ettermiddag skal kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen presentere hovedfunnene i evalueringen av dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».

Framleggelsen skjer på journalistkonferansen i regi av Skup, Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse.

– Målet med evalueringen har vært å sikre mest mulig læring for flest mulig mennesker. Ved å bruke fagkonferansen Skup som arena håper vi også at andre mediehus kan dra nytte av våre erfaringer, sier Fürst Haugen i en pressemelding.

«Ingen elsker Bamsegutt» ble trukket av NRK kun fire dager etter publisering fordi det kom kraftig kritikk mot serien.

(©NTB)

NTB

Harald Hegstad er ny leder av Kirkerådet

Professor Harald Hegstad tar over som leder av Kirkerådet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Under Kirkemøtet i Trondheim ble professor Harald Hegstad fredag valgt som ny leder av Kirkerådet. Han tar over etter Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Å gjøre en innsats for kirken, er noe av det mest meningsfulle jeg kan tenke meg, sier den ferske kirkerådslederen i en pressemelding.

Hegstad er nå den øverste folkevalgte lederen i Den norske kirke de neste fire årene.

Valget mellom Hegstad og motkandidat Gard Sandaker-Nielsen skjedde under det årlige Kirkemøtet, som er det øverste demokratiske, representative organet i Den norske kirke.

Hegstad fikk 60 stemmer, mens Sandaker-Nielsen fikk 55.

(©NTB)

NTB

Retten tror ikke på Besseberg – dømmes på de fleste punkter

Anders Besseberg (78) er hittil blitt funnet skyldig på nesten alle tiltalepunkter. Han skal dømmes for klokkegaver, samvær med prostituerte og påspandert jakt.

Domsavsigelsen i Buskerud tingrett i Hokksund har vært brutal for Besseberg. Med noen få unntak blir det ikke festet lit til forklaringene hans.

Punkt etter punkt har dommer Vidar Toftøy-Lohne slått fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige gjennom sine siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Så langt er han kun blitt frikjent for et klokkebytte fra 2011 og et tilbud med prostituerte i 2017.

Dommen er på nesten 70 sider. Utfallet vil ikke være kjent før en gang i ettermiddag.

Besseberg har siden i fjor vår vært tiltalt for grov korrupsjon. Anklagene gjelder årene 2009 til 2018 og handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.

(©NTB)

NTB

Ny helseminister blir ikke klar fredag

Etter Ingvild Kjerkols (Ap) avgang gjenstår et stort spørsmål om hvem blir ny helse- og omsorgsminister? Det blir ikke klart fredag.

– Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Under pressekonferansen sammen med Kjerkol fikk Støre spørsmål fra Stavanger Aftenblad om mulige arvtakere. Han ønsket ikke å lansere noen mulige kandidater.

– Jeg har erfaring fra jobben selv, vi har brukt mye tid på helse og omsorg i denne regjeringen, som viktig del av vår plattform. Utfordringene er omfattende, man må ha bred innsikt i forhold langt utover det som er helse og omsorg. Jeg er ikke bekymret for at vi ikke finner et godt utgangspunkt for det, forteller Støre.

(©NTB)

NTB

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK). Foto: Cornelius Poppe, NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter på en pressekonferanse fredag at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sier Støre på pressekonferansen.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

Kjerkol bekreftet samtidig konklusjonen som har kommet fram i mediene.

– Nemnda har besluttet å annullere masteroppgaven, sier hun.

(©NTB)

NTB

Færre betalte jegeravgiften forrige jaktår

Ikke på 25 år har antallet personer som betalte jegeravgiften vært så lav som for jaktåret 2023/2024. Jegeravgiften gir rett til å gå på jakt i jaktåret den er betalt. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Totalt betalte 183.400 personer jegeravgiften i jaktåret 2023/2024. Det er en nedgang på 5 prosent fra året før, og det laveste antallet på 25 år.

Antall avlagte jegerprøver var også lavere enn i jaktåret 2022/2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammen var det 11.500 som besto prøven som kreves for å få jakte i forrige jaktår, som gikk fra 1. april 2023 til 31. mars 2024.

En mulig årsak til nedgangen i antall betalende jegere, er ifølge SSB at Statskog og flere fjellstyrer stengte eller begrenset rypejakta i Sør-Norge og Midt-Norge i fjor høst på grunn av dårlige takseringsresultater.

Blant fylkene er det Finnmark som har den største andelen betalende jegere. Der betalte 16 prosent av mennene og 3 prosent av kvinnene jegeravgift for jaktåret, mens i Innlandet betalte henholdsvis 12 og 1,7 prosent avgiften.

Andelen kvinnelige registrerte jegere i Jegerregisteret øker litt hvert jaktår.

Ved utgangen av jaktåret 2023/2024, var 16 prosent av de 544.000 registrerte jegerne kvinner. Av jegerne som betalte jegeravgift, var 10 prosent kvinner.

(©NTB)

NTB

Tatt i 108 km/t i 80-sone

Det ble natt til fredag gjennomført trafikkontroll på E39 i Dragedalen i Lyngdal.

- Fem førere ble ilagt forenklet forelegg for fart. Høyeste hastighet var 108 km/t i 80 km-sone, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, , John Repstad.

NTB

Høyre-nestleder Tina Bru tar ikke gjenvalg til Stortinget

Høyres nestleder Tina Bru tar ikke gjenvalg til Stortinget, sier hun til VG. Hun vil prioriterte å være sammen med barna sine.

– Mitt valg er tatt etter en haug av grubling, masse tvil og vanskelige prosesser i hodet. Tiden er inne nå for å si farvel til den lange forpliktelsen en periode til på Stortinget er, sier hun.

(©NTB)

NTB

Fra mandag er dette forbudt

Fra mandag 15. april er det bålforbud igjen. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser.

Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn, skriver Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 18 store frivillige friluftslivsorganisasjoner, i en pressemelding.

I perioden med bålforbud er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål, bruke bålpanner og engangsgrill eller tenne annen åpen ild i utmark. Forbudet gjelder all utmark, altså i skog, på lyng, gress, snaufjell, holmer og i strandområder.

Bare i 2023 var det 1253 skog- og gressbranner i Norge , ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De fleste av disse fant sted i perioden med bålforbud, skriver Norsk Friluftsliv.

– Om sommeren er det ofte tørt og da kan selv en liten glo fra et bål fort spre seg til en stor brann. Det er gode grunner til at bålforbudet finnes, og vi har alle et ansvar for å forhindre brann i naturen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Setter en seg godt inn i lokale forhold og regler, finnes det likevel muligheter for å oppleve bålkos.

– Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

(©NTB)

NTB

Brudd i lønnsforhandlingene mellom HK og Virke

Etter to dager med tarifforhandlinger endte det torsdag kveld med brudd mellom HK Norge og Virke. Nå går oppgjøret til mekling.

– I et år med store økonomiske utfordringer for våre medlemmer, som har opplevd reallønnsnedgang over flere år, ser vi at Virke ikke kommer oss i møte med å fylle rammen og øke kjøpekraften. Det er skuffende, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor Norge.

Arbeidsgiverne i Virke mener på sin side at de har strukket seg langt.

– Virke har hele tiden hatt et ønske om å komme til enighet. Når kravene fra HK går langt utover rammen, blir det vanskelig, sier Virkes forhandlingsleder, Torgeir Kroken.

Nå ender oppgjøret hos Riksmekleren. Oppstartsdato for meklingen er ikke fastsatt.

Handel og Kontor (HK) er LOs tredje største fagforbund med nesten 80.000 medlemmer. De forhandler på vegne av omtrent 32.000 butikkansatte.

Svein Morten Havaas

Lanserte utfordrer til Finn.no

Eiendomsmeglerne som står bak Hjem.no - bak fra venstre: Marianne Garang (Partners), Øyvind Aasen (Sørmegleren), Vibeke Stavnes (Proaktiv), Rune Paulseth (daglig leder Bomega), Stian Kløfta (Krogsveen), Grethe Meier (Privatmegleren). Foran fra venstre: Hedda Ulvness (Eie), Martin Nielsen (Eiendomsmegler Vest), Martin Kiligitto (Nordvik). Foto: Studio Elisenberg

Sørmegleren er blant eierne i markedsplassen Hjem.no, som ble lansert torsdag. Aktørene bak tjenesten har ambisjoner om å ta opp kampen med Finn.no, som i en årrekke har dominert som portal for eiendomsannonser.

Med på satsningen er også meglerhusene Krogsveen, Privatmegleren, Nordvik, Eiendomsmegler Vest, Eie, Proaktiv og Partners.

– Dette er gode nyheter for både kjøpere og selgere. Når noen av landets ledende eiendomsmeglere slår seg sammen for å utvikle og lansere en ny eiendomsportal, så mener vi alvor, uttaler Øyvind Aasen, administrerende direktør i Sørmegleren i en pressemelding.

Av denne fremgår det også at den nye portalen vil konkurrere på pris mot dagens løsninger, i tillegg til at bruk av kunstig intelligens skal gi målrettede treff for potensielle boligkjøpere.

Tjenesten eies av selskapet Bomega AS, som Sørmegleren og de nevnte andre aktørene eier.

NTB

TV2 og NRK: Kjerkol felt for fusk – masteroppgaven underkjennes

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er felt for juks, og masteroppgaven underkjennes, erfarer TV 2 og NRK.

Konklusjonen fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet var enstemmig, ifølge TV 2.

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

– Venter på vedtaket

Kjerkols advokat Marianne Klausen sier til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier hun.

Tekstlikheter

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

NTB

Én av fem takler ikke uforutsette utgifter

Flere enn før har økonomiske vansker, viser Levekårsundersøkelsen for 2023. Én av fem oppgir at de ikke klarer å betale uforutsette utgifter uten å ta opp lån.

– 2023 var preget av økt rente- og prisnivå. Levekårsundersøkelsen viser at andelen som oppgir å ikke har råd til materielle og sosiale goder har økt de siste årene, og det samme gjelder andelen med betalingsproblemer, sier seniorrådgiver Håvard Bergesen Dalen i Statistisk sentralbyrå.

Levekårsundersøkelsen for fjoråret, som byrået står bak, viser at 20 prosent av befolkningen over 16 år ikke klarte å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån eller selge gjenstander.

Mest utbredt er vanskene blant enslige.

8 prosent oppgir at de har hatt minst ett betalingsproblem det siste året. Det innebærer problemer med å betale husleie, lån, strøm eller kommunale avgifter.

Til sammenligning var der i 2022 6 prosent som oppga det samme.

Økte boutgifter er en av årsakene til at de økonomiske vanskene i befolkningen øker. I 2023 brukte en av fem husholdninger minst 40 prosent av inntekten sin til bolig, mens i 2021 var andelen 15 prosent.

(©NTB)