Ordene tilhører Arbeiderpartiets ordførerkandidat (og nåværende ordfører) i Farsund, Arnt Abrahamsen. Han står samlet med resten av partiet i alle lokallagene i Lister og fylket generelt om at ingen videregående skoler i Lister skal legges ned om de får bestemme.

– Vi ønsker ikke at elever skal måtte reise langt for å ta utdanningen som de ønsker seg. Det samme gjelder for voksne som ønsker å ta en høyere utdanning. Et godt desentralisert tilbud er viktig, sier fylkesordførerkandidat Gro Bråten til Lister.

– Dagens tilbud er brukbart, men det kan absolutt bli bedre, mener Abrahamsen.

– Bygdas fremtid

Sammen med partiets ordførerkandidat i Kvinesdal, Bente Ingebretsen, ordførerkandidat i Flekkefjord, Svein Hobbesland og fylkestingkandidat Nils Harald Rennestraum møter Abrahamsen og Bråthen avisen Lister ved Flekkefjord videregående skole sin avdeling i Kvinesdal.

– Vi i Kvinesdal har færre elever på skolen her i dag enn de siste årene fordi klasser har blitt flyttet ut av kommunen, forteller Ingebretsen.

– Men hvordan skal dere klare å hindre at dette skjer fremover?

– For å unngå at dette skjer i fremtiden tror jeg vi er nødt til å ha en person som er på hele tiden oppover i systemet og kjemper for tilbudet i Lister, svarer Ingebretsen, som ikke legger skjul på at skoletilbudet er en svært viktig sak for henne og partiet.

– Det er jo elevene som er bygdas fremtid.

Lærlinger

Svein Hobbesland viser også til at dårligere skoletilbud ikke bare går ut over elevene.

- Jeg pratet nettopp med en bedrift som ønsket seg lærlinger, men som nå ikke fikk tak i dette lokalt fordi VG2 byggfag legges ned. Alt henger sammen.

I vinter gikk fylkespolitiker for Arbeiderpartiet og kommunestyrerepresentant i Farsund, Kai Steffen Østensen, hardt ut mot godkjenningen av å gi KVS flere plasser innen studiespesialisering. Han og resten av partiet mener dette bidrar til å skade den offentlige skolen.

– Jeg tror det kan ødelegge skolestrukturen på sikt, sier Hobbesland.

For å hindre at det skjer, mener Abrahamsen, at nøkkelen til suksess ligger i samarbeid.

– Vi er nødt til å stå sammen i Lister, sier han i kjent stil.

Klare for å ta ansvar

Både Abrahamsen, Hobbesland og Ingebretsen er klare for å ta ansvar som ordførere i sine kommunen om de får tillit fra velgerne, men ingen tør å spå hvordan det går.

– Nå får vi vente til etter valget og se hvordan ting blir, men jeg er motivert, sier Abrahamsen.

– I dag har vi ni representanter i kommunestyret. Klarer vi det samme i år, skal jeg være fornøyd uansett med valget. Og skulle vi ende med 10 eller 11 vil jeg være superfornøyd, sier Ingebretsen.

Arbeiderpartiet vil beholde alle skolene i Lister. Foto: Lars Erik Larsen