Arbeidet med forslaget er ifølge høringsutkastet et samarbeid mellom Aust - Agder fylkeskommune, Vest - Agder fylkeskommune og Riksantikvaren, hvor fylkeskommunene har hatt dette som et felles prosjekt på grunn av fylkessammenslåingen fra 1. januar 2020.

– Ivareta nasjonalt viktige landskap

Aktuelle kommuner ble orientert om prosjektet 18. desember 2018, og det har siden blitt jobbet mot dette høringsutkastet, som har høringsfrist 1. april 2020.

– For å bidra til å ivareta nasjonalt viktige landskap utarbeider Riksantikvaren et landsomfattende register over Kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse (KULA - registeret). Dette er et oppdrag fra Klima - og miljødepartementet og et bidrag til å følge opp Den europeiske landskapskonvensjonen, som Norge har godkjent. Konvensjonen legger vekt på at landskap er en felles ressurs som må sikres gjennom målrettet planlegging, forvaltning og vern. For å kunne gjøre dette på en god måte er det blant annet behov for å kartlegge og prioritere landskap. Kulturminneforvaltningen har et særskilt ansvar for å holde oversikt over og velge ut kulturhistorisk verdifulle landskap, skriver seksjonssjef Kristine Johansen og prosjektleder Krist i Vindedal hos Riksantikvaren i høringsutkastet.

De åtte områdene på Agder som er tatt med i dette arbeidet er Heibergheiane i Setesdal Vesthei, (Sirdal, Valle og Bykle kommuner), Rygnestad og Flateland, (Valle kommune), Valle i Setesdal, (Valle kommune), Sandnes, Åraksbø og Skore, (Bygland kommune), Knaben og Knabeheia, (Kvinesdal kommune), Kjellnes og Hågåsen, (Flekkefjord kommune), Vest - Lista, (Farsund kommune) og innseilingen til Kristiansand.

– Utvalget av områder vil være et verktøy for regional kulturminnemyndighet i deres innspill til kommunal og regional arealplanlegging og i samarbeidet med ulike sektormyndigheter. Vi håper at registeret vil bidra til å styrke dialogen mellom kommunene og regional kulturminne-forvaltning tidlig i plansaker, slik at en kan unngå konflikter om arealbruk i kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse, skriver Johansen og Vindedal videre.

– Bidra til å utvikle sine landskap

De viser til at kommunen gjennom sin arealplanlegging er den viktigste forvalteren av landskap, og de oppfordrer de aktuelle kommunene til å ta et hovedansvar for å ivareta verdiene i disse landskapene.

– Kommunene kan gjennom aktiv planlegging og forvaltning bidra til å utvikle sine landskap som en ressurs for innbyggerne og som grunnlag for næringsvirksomhet, for eksempel reiseliv. Riksantikvaren forventer at andre myndigheter tar tilstrekkelig hensyn til landskapene i sine planer og tiltak. De ulike sektorene skal legge oversikten til grunn i planlegging og gjennomføring av store tiltak for eksempel innen samferdsel, kraftutbygging og kraftoverføringer, skriver Johansen og Vindedal videre.