I tiden før Halloween, eller Allehelgensaften, 31. oktober selges det gresskar i mange butikker. De fleste kjøper antagelig gresskarene for å skjære ut skumle ansikt og bruke dem som lykt - og kanskje er du blant dem som etterpå kaster innmaten? Det bør du ikke. Både gresskarkjernene og fruktkjøttet kan brukes.

Kjernene kan du tørke, krydre og steke og deretter bruke dem som snacks, og fruktkjøttet kan du bruke i blant annet bakverk.

Under følger en enkel bildeoppskrift på hvordan du kan bruke kjernene

Klare til å brukes. Foto: Åse Astri Bakka
Kutt av en del av toppen. Foto: Åse Astri Bakka
Bruk det redskapet du har for hånden, her brukes en is-skje. Foto: Åse Astri Bakka
Fjern frøene fra gresskarkjøttet. Foto: Åse Astri Bakka
Skyll bort fruktkjøttrester under rennende kaldt vann. Foto: Åse Astri Bakka
Her er innmaten sortert og klar til videre bruk. Se nederst i saken for tips på hva du kan bruke fruktkjøttet til. Foto: Åse Astri Bakka
Tørk kjernene. Foto: Åse Astri Bakka
Fordel på brett i ovnen - ca 180-200 grader. Ha på litt olje og krydder etter egen smak når frøene er blitt tørre. Her er det brukt salt, pepper og chili. Foto: Åse Astri Bakka
Følg med og vend underveis. Ta ut når de er så mørke som du vil ha dem - etter cirka 15–25 minutter. De ferdige kjernene smaker godt som snacks eller i salater, for eksempel. Foto: Åse Astri Bakka

Et enkelt søk på gresskar, gresskarkjøtt eller lignende - og du får opp mange oppskrifter du kan bruke til å dra nytte av fruktkjøttet inne i gresskaret. Det kan brukes til mye, og er er en «deilig, kalorifattig antioksidantkilde», ifølge bramat.no.

Her finner du noen oppskrifter på hva du kan bruke det orange fruktkjøttet til:

https://bramat.no/kosthold/matvarer/2316-ikke-kast-gresskarkjottet

https://coop.no/extra/tid--penger/4-ting-du-kan-lage-av-restene-av-gresskar/

https://www.frukt.no/artikler/tid-for-gresskar/

https://www.nrk.no/mat/gresskarsuppe-med-ingefaer_-chili-og-kokos-1.11329422

https://www.tine.no/oppskrifter/kaker/formkaker/gresskarkake

https://www.godt.no/oppskrift/2050/gulrot-og-gresskarkake-i-langpanne