MANDAL – Hva må til for å bli Norges største gründerby, spurte ordfører Alf Erik Andersen og utfordret de om lag 100 deltakerne til å svare.

Og mange av svarene ville antagelig gi seg selv i løpet av arrangementet i Buen tirsdag.

Mange koblinger: Vi talte rundt 100 i Storsalen tirsdag. Foto: Dag Lauvland

Egentlig næringsliv

Konferansen var i utgangspunktet rettet mot næringslivet, men var ellers åpen for alle. Og denne tredje konferansen i SKAPs regi er ytterligere et bidrag til virkelig å befeste det som skal være SKAPs helt vesentlige kobling mot næringslivet i regionen.

Tannsuksess: Dental Sør-gründer Jan Thomassen deltok i publikum. Foto: Dag Lauvland

Deltakerne ble plassert rundt ved 20 forskjellige bord i storsalen. Og hver av bordsettingene skulle samtidig representere 20 lag, med nettbrett som kommunikasjonsmiddel. For med kreativitet i høysetet er «work shop» nær sagt et nøkkelord. Og hva SKAP-elevene hadde fått til av både teknologisk og estetisk tilrettelegging i den mørke Storsalen var i seg selv imponerende.

Mye skjedd i regionen

Konferansier Mali Hole Skogen kunne da også åpne det hele med å fastslå at mye var skjedd i Lindesnesregionen de siste årene.

– Og første februar var jeg på en konferanse i Oslo. Så var det noen som ble spurt om de hadde bestilt bord på «Under». Dermed satt alle seg til å bestille. Og det på en restaurant som ikke er realitet før om et års tid. Så jo, regionen blir satt stadig tydeligere på Norgeskartet, sa hun.

Hva stimulerer kreativitet?: André Winther fra et av «lagene» slo et slag for at miljøforandring avler kreativitet. Foto: Dag Lauvland

Etter at ordfører Alf Erik Andersen formelt hadde åpnet showet klokken 11.00, var klokken nådd 12.30 og lunsjtid, med kun én av innlederne på scenen. Men alt tegnet til å bli en dag med fokus på det kreative og gründerpregede Mandal.

Gründersafari: Tidligere Sjøboden Live Scenes Endre Drange Thompsen, nå Mandal Safari deltok i rundbordsdebatt. Foto: Dag Lauvland

Arrangementet «Kraften i kobling» handler om nyskaping, kreativitet, entreprenørskap, teknologi, design – og ikke minst, den viktige koblingen mellom mennesker, miljøer, tanker og ideer.

Innleder fra egne rekker

Innlederen vi fikk med oss før pause er derimot av en noe mer «intern» karakter og jobber som veileder på SKAP. Ikke desto mindre, en svært anerkjent kapasitet. Chamilla Natasha Skjelstad er er utdannet Kaospilot og har jobbet på Westerdals i Oslo i 17 år, med fokus på teambygging, pedagogikk og kreative prosesser, og har lang erfaring som kursholder.

Nye briller? En del av begrepene er mer eller mindre i kategorien moteord, men ikke desto mindre, sikkert greie metaforer. Som «problem-» og «mulighetsbriller». Foto: Dag Lauvland

– De aller beste resultatene viser seg å komme via samarbeid. Så må man tørre å satse på unge talenter. De som gjør satsingen til en livsstil og dermed blir innovative. Så må vi tillate gründeren å feile, sa Skjelstad.

Store navn

Men på plakaten sto daglig leder Jo Hass Korneliussen fra Pawa Technologies og Finbul, som skulle fortelle fra egen historie. Han representerer på mange måter den gryende SKAP-elevens mulige framtid, med sin utdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Til Buen kom han med egen gründer- og suksesshistorie.

Fant sin plass: Alf-Arne Nøsted fra TRYGG Nøsted Kjetting fant også veien til Buen tirsdag. Foto: Dag Lauvland

Et mulig mer velkjent trekkplaster var Martin Gran fra det norske, men internasjonalt kjente arkitektfirmaet Snøhetta. Skolen kunne ellers skilte med daglig leder i APT, Kaare Øystein Trædal. APT ligger under TRY-gruppen som tirsdag også var representert ved innovasjonsansvarlig Pål Smitt-Amundsen. Konstituert administrerende direktør i Siva (Selskapet for industrivekst), Stein Terje Dahl var der også.