På Klinikken i Mandal kan man fra august få en styrke- og utenholdenhetstest i ypperste klasse. Fysioterapeutene Rune Mørch og Janne Kathrine Børresen har sammen med Erik Omland startet Maxlab Norge AS.

– Det blir en del av tilbudet på klinikken, og det er det eneste stedet i Sør-Norge hvor man kan få gjort dette kommersielt, forklarer Mørch til Lindesnes.

Maxlab tilbyr fysiologiske tester som utføres på samme måte som for toppidrettsutøvere ved Olympiatoppen. Maxlab i Mandal bruker samme protokoll og samarbeider med Universitet i Agder (UiA) og Olympiatoppen.

Datamaskin: Tredemølla og sykkelen er koblet til en datamaskin som måler puls, pust og oksygenopptak. På den måten kan man få vite hva som er riktig treningssone for den enkelte person. Foto: Marianne Furuberg

– I dette rommet kommer temperatur, luftfuktighet, protokoller og prosedyrer til å være den samme hver gang man tester, så man får et nøyaktig resultat som viser din personlige utvikling, sier han mens han forklarer hvordan utstyret fungerer.

En test for alle

Mørch forteller at mange har etterspurt tilbudet og han mener alle har godt av å gjennomføre en slik test.

– Uavhengig av hva som er ditt personlige mål, om du er mosjonist, toppidrettsutøver eller har fysiske behov for å endre formen din, kan man ta denne testen for å få kartlagt nøyaktig hvordan du bør trene for å få det beste resultatet, sier han.

Han legger til at mange legger sin lit til dagens store utvalg av smartklokker, men at de aller fleste starter med feil utgangspunkt.

Lufttrykk: Rune Mørch viser hvordan beinpressmaskinen som kan styres med lufttykk fungerer. Denne kan hjelpe personer til å finne sin maksstyrke i beina. Foto: Marianne Furuberg

– Om man ikke vet hva makspulsen sin er så vil man bare få en omtrentlig sone på hvor man bør ligge, og treningsresultatet blir vanskeligere å oppnå, sier han.

Testutstyret består av forskjellige styrkeapparater som styres av lufttrykk fremfor vekter, i tillegg til en tredemølle og en sykkel som er koblet til en datamaskin. Datamaskinen regner så ut oksygenopptaket og finner makspulsen. Styrkeapparatene finner ut hva som er testpersonens maksstyrke i de forskjellige musklene.

– På den måten kan vi skreddersy treningsprogrammer sammen med vedkommende med tanke på målet med treningen, tidsresurser og om man har fysiologiske begrensninger, sier han.