Når avisen ankommer øvelseslokalisasjonen på baksiden av Alcoa i Farsund, er nødetatene i full gang med et scenario.

Personell fra blant annet Flekkefjord brannvesen, Norsk Luftambulanse, industrivernet og ambulansetjenesten samarbeider i casene, og det skal kjennes på intensiviteten.

– Her har markøren fått alvorlig brannskade innenfra fabrikken. Da er fokuset på samarbeid med industrivernet og jobben de gjør før de varsler 113, og at det blir tilkalt helsepersonell og luftambulanse. For denne pasienten kom man ikke i mål med smertebehandling eller den lokale behandlingen, så dermed tilkalte de luftambulansen, forteller redningsmann Roger Stenlund fra Norsk Luftambulanse.

Han var en av to som holdt regien i onsdagens øvelse.

Her settes det en nål i Sofie Naglestad som i øvelsen mottar medisinsk behandling. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Sofie Naglestad stilte opp som markør. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Kaldt, men gøy

Markøren som fikk bryne seg gjennom to av øvelsene med brannskade, Sofie Naglestad, går selv på ambulansefag i Lillesand.

– Det var spennende. Kaldt, men gøy likevel! forteller hun blidt.

– Jeg hadde brannskade på baksiden av leggen og ryggen, og befant meg inne i den store hallen. Det var først ansatte som fant meg og fikk spylt meg i en nøddusj, og etter hvert kom ambulanse, hvor det var fokus på medisinsk behandling. Jeg synes de var veldig flinke. De hadde ulike variasjoner i de to øvelsene, og begge deler fungerte, forteller Naglestad.

Roger Stenlund forteller at øvelsen er bevisst lagt opp til å være både hektisk og intens. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Teori og praksis

Ifølge Stenlund er øvelsen bevisst lagt opp til å være både hektisk og intens. Det er samlet folk fra ulike landsdeler til øvelsen, fordelt på fire lag hvor cirka 30 personer deltar totalt. Dagen i forkant var det teori på agendaen, som skulle forberede på dagens scenarioer.

– Vi kjører på med case på case, lite søvn og mat. Vi begynte i går (tirsadg, red. anm.) klokken 18 og holdt på til klokken 23 på kvelden, lite søvn og nytt kjør i dag med få pauser. Folk spiser litt underveis, men ellers kjører vi case om og om igjen med mengdetrening, sier han.

Utover ettermiddagen gikk øvelsen over til et scenario ved Paradisbukta, hvor flere nødetater ble med. Der ble det søk, overflateredning, politibåt og andre momenter.

– Fokuset bak øvelsen er sikkerhet, tilkomst, korrekte evakueringsmåter og medisinsk behandling, forklarer Stenlund.

Jostein Urstad fra Flekkefjord brannvesen er veldig glad for at de ble involvert i øvelsene. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Avgjørende samarbeid

Jostein Urstad ledet deltakerne fra Flekkefjord brannvesen gjennom oppgavene og sier seg takknemlig for at de fikk delta i øvelsen.

– For oss er det helt avgjørende at vi får trene på dette sammen med luftambulansen, politi og helse. På slike avanserte redningsøvelser som vi normalt sett ikke kommer borti er det samtrening som er tingen.

Selv om det er scenario de stort sett ikke kommer borti, kan det være scenarioer hvor de må bistå luftambulansen, og i slike tilfeller hjelper det å kjenne hverandre og utstyr, påpeker han.

Noe av det mest utfordrende ved dagens øvelser er tilkomstteknikkene.

– Det er store høyder, vanskelig tilkomst og siloer, så alt blir vanskeligere med håndtering av pasienten og få vedkommende ut på en sikker måte. Fokuset er å gjøre det effektivt, sikkert og til pasientens beste, sier Urstad.

For oss er det helt avgjørende at vi får trene på dette sammen med luftambulansen, politi og helse.

Rune Millerjord fra luftambulansen hadde ansvar for å fire ned kollegaer og pasient. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Rune Millerjord fra luftambulansen hadde ansvar for å fire ned kollegaer og pasient. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Stod for sikkerheten

På formiddagen foregikk to øvelser parallelt, hvorav den ene på toppen av siloen ved Alcoa, og den andre et plan under i høyden.

Ved sistnevnte tilfelle hadde redningsmann Rune Millerjord fra luftambulansen ansvar for å fire kollegaer og pasient sikkert ned langs veggen.

– Det har vært gode øvingsmomenter. Min rolle i det er å stå for sikkerheten i laget vårt. Samarbeid og scenarioløsning er en viktig del av forberedelsene på det vi møter ute.

Det samlet seg utrykningskjøretøy under øvelsens scenarioer på Alcoa i Farsund. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Her fires helsepersonell ned til «pasienten». Foto: Malene Sørensen Lundberg
Redningsarbeidet foregikk blant annet på siloen ved Alcoa. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Redningsarbeidet foregikk blant annet på siloen ved Alcoa. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Her skal de fires ned. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Roger Stenlund hadde regien under øvelsen på Alcoa. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Roger Stenlund hadde regien under øvelsen på Alcoa. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Her fraktes en av «pasientene» ned fra siloen. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Tilkomst var en av problemstillingene ved øvelsen. Foto: Malene Sørensen Lundberg