Jeg forstår fort Listers 1. aprils spøk om flintspissen på Nordkapp. Jeg leser videre i avisen og kommer til side 8 med overskrift «Hurrarop fra Vanse», Leser artikkelen og tenker, «Er det to 1. aprilspøker i Lister denne dagen?»

Jeg ble så irritert over artikkelen at jeg tenkte jeg må finne ut om det er spøk eller alvor. Tok kontakt med Lister og spurte om de hadde to aprilspøker, hvorpå jeg fikk bekreftet at de bare hadde den ene om Nordkapp. Da bestemte jeg meg for å skrive leserinnlegg om saken.

Vi har tidligere på to 17. mai-arrangementer hatt hele kommunen samlet i Farsund. Den ene gangen var da 17. maifeiringen skulle overføres på TV. Da var alle i kommunen samlet til et felles arrangement og feiring hele dagen, tror det var i 1995. I fjor ble folketoget arrangert i Farsund, felles for hele kommunen pga. 200 års jubileum av Norges grunnlov. At Farsund ble valgt som arena for dette er ikke så vanskelig å forstå. Farsund kommune er en stor kommune bestående av små tettsteder. Farsund er byen i kommunen vår og der bør også hovedarrangementene foregå dersom det skal være felles feiring.

Selv om vi har hatt et felles folketog i Farsund i fjor pga. jubileet av Norges grunnlov så kan jeg ikke forstå tankegangen til 17. mai komiteene som sier at nå hadde Farsund det i fjor og nå er det Vanse i år og deretter annet hvert år fremover.

Vi har en fantastisk flott by som er skapt til 17. maifeiring, flagg som vaier i vinden under Varbak, sjø, hvite hus, fjell og fjorder. En flott ramme for nasjonaldagen.

Vi har også nok utesteder til å traktere oss på en slik dag, der vi kan søke ly i koselige omgivelser. Å flytte dette annet hvert år fra Farsund til Vanse er faktisk det mest idiotiske jeg har hørt.

Vi har i mange år hatt disputter etter kommunesammenslåingen, noe som burde vært ferdig debattert for mange år siden. Dessverre har jeg sett etter å ha vært med i politikken at denne saken slettes ikke er død etter alle disse årene. Den lever i beste velgående og dette er igjen med på å mane opp om det.

Jeg skal ikke til Vanse for å gå i felles folketog der. Jeg vil bestemme selv om jeg skal gå til Vanse å gå i tog. Det er jeg sikker på gjelder for de som bor i Vanse også, angående felles feiring i Farsund.

Dette blir frivillig tvang og 17. maifeiringen blir amputert begge steder. For mange eldre og andre som ikke er så tidlig oppe at de får med seg barnetoget blir hele 17.maifeiringen ødelagt, både for mange i Vanse og Farsund. Vi må også huske på at det er mange former for tradisjoner i forbindelse med 17. maifeiring, disse blir vanskelig å holde på dersom det skal være felles arrangement annet hvert år fremover.

Dersom Vanse ikke ønsker å arrangere folketog hvert år er de selvfølgelig velkommen til å gå i folketoget i Farsund. Jeg ser det som en selvfølge at Farsund skal stå for hovedarrangementet av nasjonaldagen dersom felles feiring.

Jeg kan ikke forstå hvorfor ikke Vanse kan ha sitt folketog som de alltid har hatt så kan Farsund ha sitt slik de pleier å ha det. Da kan vi velge selv hvor vi vil gå og møte opp. Det kan sågar være at vi kan rekke begge to. Jeg har selv klart å rekke begge barnetogene i Farsund og Vanse. Er ikke helt sikker på om jeg holdt fartsgrensen!

Nå er det igjen kommunesammenslåing som er i fokus.

Hvem skal vi komme i kompaniskap med?

Hvor skal vi da feire nasjonaldagen?

Nå ser det jo ut for at vi ikke kan bli enige innen vår egen kommune en gang.

Hvem kan bestemme at folketoget skal arrangeres i Farsund og Vanse annet hvert år?

Er det blitt bestemt av formannskap eller kommune styret uten at vi har hørt en lyd om det?

Har virkelig 17. maikomiteen myndighet til å fatte en slik beslutning?

Jeg synes det er meget forunderlig at denne saken har ikke vært belyst i forkant. Befolkningen bør kunne ha et ord med i laget på hvor de vil feire 17. mai før en slik viktig sak blir besluttet for mange år fremover som det stod å lese i artikkelen.

Farsund er byen i kommunen og der skal etter min mening hovedfeiringen av nasjonaldagen være, ikke i Vanse, Herad, Borhaug eller Spind.

Med hilsen Ellen Ludviksen.