– Helt tragisk!. Det er det jeg har å si om det, uttaler Heidi Risnes.

Hun driver en dagligvarehandel på Knaben og forteller at vindmølle-planene satte en stopp for utviklingen i bygda.

Ingen ny butikk

– Jeg var på vei til å bygge ny butikk på Knaben, men det ble ødelagt av disse vindmølle-planene. Fra dess til nå har hele Knaben stått stille. Det har knapt blitt solgt nye hytter. Og det har knapt vært utvikling siden 2010. All utvikling som var planlagt stanset, forteller Risnes.

Forrige uke ble det altså kjent at regjeringen har godkjent NVEs konsesjon til bygging og drift av Buheii vindkraftverk i Kvinesdal.

– Jeg er veldig imot vindmøllene. Det er så mye som blir negativt med dem. Men de som vil tjene penger på det vil selvsagt ha det, sier Risnes.

Visualisering av vindmøller på Buheii, sett fra Reinshommen hyttegrend på Knaben. Foto: Multiconsult

Konsesjonen til Buheii-verket omfatter opptil 81 megawatt med en årlig produksjon som tilsvarer årsforbruket til 14.000 husstander (om lag 280 gigawattimer). Det er HybridTech og Nordisk Vindkraft som eier Buheii Vindkraft AS.

Skuffet

I likhet med Risnes, reagerer også Terje Risøen på vindkraftverkets planer.

– Jeg har gård på Netland og er en av dem som de vil eksportere, for jeg har ikke signert noen ting, informerer han.

Risøen forteller at han ble skuffet da det stod klart at konsesjonen fikk godkjenning.

– Jeg håpte i det lengste, så jeg ble skuffet når konsesjonen gikk gjennom. Jeg håpte de i det minste skulle si nei for Netland. Nå blir all hei rundt stengt inne. Det har allerede gitt store innvirkninger på Knaben. Og nå som de får vindmøller tror jeg nok ikke det blir flere hytter der, sier Risøen, og utdyper med at ingen vil ha hytte med utsikt mot vindmøller.

– Jeg har ikke noe imot at de vil ødelegge heiene sine, men at de presser seg mot min hei, det er ikke greit.