Samtidig legger han opp til at Kvinesdal og Farsund kommuner støtter prosjektet med fem millioner kroner hver.

Dersom formannskapet i Lyngdal tirsdag formiddag støtter rådmannens forslag om å gå inn med beløpet, vil dette trolig være første bidrag til etablering av et interkommunalt selskap for realisering av Knertenland.

Følg Kvinesdal24 på Facebook, og blir varslet når noe skjer

Regionale ringvirkninger

For styringsgruppen bak opplevelsesenteret som familiene Ubostad og Vestly med støttespillere har jobbet med siden 2012, har søkt både Farsund og Kvinesdal kommuner i tillegg til Vest-Agder fylkeskommune om fem millioner kroner hver til etablering av prosjektet. Videre vil det bli søkt om å få tilført 15 millioner kroner over statsbudsjettet de kommende årene.

Forutsettingen for å få etablert det interkommunale selskapet er at politikerne i Farsund og Kvinesdal sier ja til å gå inn med midler.

– Det forutsettes gjeninvesteringer på tilsvarende beløp fra Lyngdal kommune i kommunale prosjekter i Farsund og Kvinesdal med mål om ytterligere regionale ringvirkninger og gjestestrømmer til Lister, skriver rådmann Norman Udland i sin innstilling til formannskapet.

Utvikling av attraksjoner

I 2020 vil det være 100 år siden forfatter Anne-Cath. Vestly ble født. I den forbindelsen er det håp om å få realisert en temapark basert på hennes bøker langs Myrveien i Lyngdal. Kostnadsrammen for prosjektet er 180 millioner kroner.

Styringsgruppen mener prosjektet bør kunne kombineres som en primæattraksjon sammen med Sørlandsbadet. Landsdelens første badeland har siden åpningen i 2007 årlig hatt mellom 190.000 og 210.000 gjester.

Dersom Knertenland etableres, er det håp om at temaparken kombinert med badelandet og andre attraksjoner, vil føre til at turistene vil forbli i regionen over en lengre periode. Dette vil igjen kunne gi ringvirkninger til handels- og reiselivsbedrifter i et større geografisk område.

Ifølge beregninger som Transportøkonomisk Institutt har foretatt, kan opplevelsesparken få rundt 120.000 besøkende. Dette vil kunne generere ringvirkninger for reiselivsnæringen i hele Lister for over 136 millioner kroner.

Dette er ei av skissene som viser hvordan Knertenland kan bli seende ut. Foto: Privat

Støtte museum

Samtidig med at politikerne i Lyngdal, Farsund og Kvinesdal har fått spørsmål om å bidra til en slik attraksjon, er det reist spørsmål innad i de enkelte kommunene om de skal bidra. Interkommunale prosjekter i denne størrelsesorden er sjelden bruk i vår region.

På Nord-Jæren har Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg gått sammen om bygging av skøyte- friidretts- og fotballhaller. På Sola er det i flere år vært jobbet for å få etablert en innendørs sykkelvelodrom som kan få status som nasjonalanlegg. Idrettsanleggene er blitt realisert gjennom interkommunale selskaper.

– Det er ikke naturlig at det offentlige går inn med generell støtte til en temapark. Derimot kan det være naturlig å støtte den delen av parken som avsettes til museum, skriver rådmannen i Lyngdal.