Leder av hovedstyret i Kvinesdal Idrettslag, Jan Rob, får julestjerne for sitt mangeårige dugnadsarbeid i Kvinesdal IL, mange av dem som leder.

– Det er alltid hyggelig å bli satt pris på. Men jeg kunne ikke gjort den jobben uten de andre i klubben. Ikke minst alle de fantastiske trenerne som må møte opp flere ganger i uka, til faste tider. Jeg regner meg mer som en gallionsfigur, som kan jobbe når det passer meg, sier Rob kledelig beskjedent.

Verv siden 1974

Han har vært leder av hovedstyret i KIL de siste ti årene, men før det har han også vært trener i mange år. Han har for eksempel «UEFA pro-lisens» og «Leder IV-kurs». Sine første verv påtok han seg tilbake i 1974, altså for mer enn 45 år siden.

– Jeg har spilt noen få A-kamper, men egner meg nok bedre trener, sier han.

– Hva er det som driver deg?

– Jeg har alltid likt å jobbe med ungdom, helt siden jeg var ung sjøl. Men jeg synes også det er gøy å bidra med å utvikle organisasjonen. Det er noe spesielt med lagfølelsen som det gir, sier han.

Og det er en stor organisasjon han leder, med nærmere 400 medlemmer.

– Det er nok fotball som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg er fornøyd med at Kvinesdal har klart å etablere seg i 4. divisjon. Damelaget sin 3. plass i 3. divisjon er meget bra. Vi har flere spillere på krets- og sonelag. Men aller mest er jeg fornøyd med den gleden barn og foreldre viser gjennom aktivitet på Kvinesdal stadion, sier han.

Han opplyser at klubbadministrasjonen nå er inne i den mest hektiske tiden, med planlegging i forhold til 2020-sesongen.

– I perioder har vi møter hver kveld, noen ganger to møter på en dag, sier han.

Jeg har alltid likt å jobbe med ungdom, helt siden jeg var ung sjøl.

Jan Rob har vært engasjert på organisasjonsiden i Kvinesdal-idretten siden 1974. Foto: Bjørn Hoel

Friidrett

Jan Rob forteller dessuten at det gror godt innen friidretten i klubben, og som han synes er veldig spennende.

– Det skyldes ikke minst det som skjer nasjonalt, med blant annet innsatsen til Ingebrigtsen-brødrene. Vi skulle svært gjerne få bygget opp et friidrettsanlegg igjen, sier han.

Rektor leirskole

I tillegg til sitt engasjement innen idretten, er Rob rektor ved Knaben Leirskole, hvor man blant annet tilbyr barn og ungdom læring i naturen, hele året.

– Vi starter opp allerede 8. januar, og det kommer nok til å bli 70–80 skiturer med elever, så jeg har ikke problemer med å få tida til å gå, humrer han.

Dessuten er Jan Rob opptatt av lokalhistorie. Han har vært med på å skrive fire bøker fra Knabens historie. Den femte er under arbeid. I tillegg er han redaktør for tidsskriftet Knaben Nytt.

Jul

– Hvilken juletradisjoner har du?

Når det gjelder mat så blir det ribbe og pinnekjøtt. Men personlig foretrekker jeg torsk, selvfisket torsk. Jeg har også tradisjon for å gå jeg i kirken, på første forestilling julaften.

Personlig foretrekker jeg torsk, selvfisket torsk.

– Furu eller gran?

– Grantre på julaften, selvhugget.

– Hva slags julevær håper du på?

– Oppholdsvær, og at det er snø på Knaben.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Først og fremst at vi får en hyggelig kveld på julaften.

– Hvem feirer du jul sammen med?

Da samles familien. Vi får blant annet besøk av mine søsken.

– Hva får det i julestemning?

– Julestemningen kommer med hovmesteren (Grevinnen og hovmesteren som sendes på NRK hver julaften). Akkurat da må ingen forstyrre meg, sier Jan Rob.