MANDAL – Det skal bli et sosialt kontorfellesskap for gründere, start-up-bedrifter og små bedrifter fra all slags industri og bransjer, sier Ole Henrik Golf.

Det er han som skal ha styringen på CoWorx Mandal. Konseptet har allerede i to år vært en formidabel suksess i Kristiansand. Terje Klungland som startet i Kristiansand tror historien vil gjenta seg i Mandal

– Det er jeg brennsikker på. Vi har sjekket tall, og de som driver for seg selv eller bedrifter med mindre enn fire ansatte, er det mange av. Det er marked for CoWorx og jeg tror byen er klar for det, sier Klungland.

Synergieffekt

Erik Omland, som i 15 år har vært selvstendig næringsdrivende i reklame- og kommunikasjonsbransjen i Mandal, tente raskt på ideen da Golf tok kontakt. Han er med i grupperingen som står bak etableringen, og ser fram til å få liv i lokalene.

– Jeg synes det er veldig spennende for byen å skape en slik arena. Det blir en synergieffekt med forskjellige virksomheter og folk, sier Omland.

Nettopp det har man lyktes med i Kristiansand. Da Klungland og kompani startet opp i mars 2016 var de ti personer som fylte 1000 kvadratmeter. To år senere er lokalene tredoblet og mellom 85 og hundre mennesker fyller plassen.

– Vi var i tvil om dette var noe Sørlandet var klar for. Men her har vi alt fra gründere og start-ups til etablerte banker og advokatfirma. Det man ser når man setter alle under samme tak er at man får et nettverk, og selv om man driver for seg selv føles man som kolleger, sier Klungland.

Gründerpub og seminarer

Nylig ble leiekontrakten signert for andre etasje i Grand-gården med utleier Erik Tønnesen. 1. juli overtar CoWorx lokalene. Åpningen skal etter planen være i slutten av august.

– Lokalene er viktig. Det å være del av et pulserende sentrum og ikke ligge langt ute i et industriområde. Vi bidrar til at Mandal blir mer urbane, og å ha oss her vil bidra til mer folkeliv både i helgene og i hverdagene, sier Omland.

Har planene klare: Kontorfellesskap, cellekontorer og eventareal er noe av det som skal fylle det 240 kvadratmeter store lokalet. Fra venstre Erik Omland, Ole Henrik Golf og Terje Klungland. Foto: Jens Saanum Bessesen

Golf har allerede planene klare for cellekontorer, møterom, fellesareal og eventområde. For i tillegg til at folk fra en rekke bransjer og industrier møtes i en kreativ boble, ønsker Golf faste og mindre faste events.

– Og tanken der er at vi selv skal arrangere, enten det er en gründerpub, streaming av konferanser eller lokale aktører som holder kurs og seminarer, sier Golf.

– Er det nok kreative hjerner i Mandal til dette?

– Alle er kreative. At det er nok dyktige og kule personer til å få dette til, er det ingen tvil om, sier Golf, som blir daglig leder i det som blir CoWorx Mandal AS.

Styrke næringslivet

Han mener CoWorx vil styrke og bidra til å utvikle det lokale næringslivet.

– Dyktige folk fra Mandal som jobber i andre byer kan nå bruke dette som et sted å trekke hjem til, sammen med jobben. Her leier man ikke bare et kontor, men blir del av et fellesskap. Dessuten kan også aktører i lokalt næringsliv bli med og leie møterom og så videre, sier han.

Nylig ble det kjent at det planlegges et nytt senter for innovasjon på Malmø. Om CoWorx ser for seg en plass der, er for tidlig å si, ifølge trioen.

– Det er såpass langt fram i tid. Men det nye senteret høres kjempebra ut og det er noe vi heier på, sier Golf.

Nok kreativitet: Trioen Klungland, Golf og Omland er ikke i tvil om at suksessen fra Kristiansand kan gjenta seg i Mandal. Foto: Jens Saanum Bessesen

75 prosent tjener ikke penger

Klungland trekker fram støtte fra Sørlandets Kompetansefond samt godt samarbeid med utleier Erik Tønnesen som nøkkelfaktorer til at CoWorx Mandal blir en realitet.

– Oppstartsmidlene vi har fått fra kompetansefondet har vært helt avgjørende. I tillegg har vi en fleksibel huseier, sier Klungland, som legger til at søknader om støtte også kommer til å bli sendt til blant andre Lindesnesfondet og Mandal kommune.

Han legger til at 75 prosent av det som nå er 14.000 liknende coworking spaces verden over ikke tjener penger.

– Det er heller ikke målet. Men vi er helt avhengig av at næringslivet støtter opp for dette skal være rimelig for de som vil leie her. Vi er helt avhengig av støtte fra eksterne aktører for at dette skal gå rundt, sier Klungland.

CoWorx er et hundre prosent privat initiativ som ikke har noen offentlige aktører på eiersiden.

– Har savnet

Huseier Erik Tønnesen synes det er fantastisk å få CoWorx i Grandgården.

– Mandal har savnet et sted som etableres av og for gründere. De har i tillegg gjort det før, og har vært en suksess i Kristiansand. Det å jobbe i fellesskap med andre flinke mennesker er blitt enormt i storbyene og det er framtiden. For min del gjør jeg dette med hjertet og hodet, det er utrolig moro. Jeg håper inderlig de lykkes, sier Tønnesen.

Foto: Jens Saanum Bessesen