Familien Rafoss bor på Træland gård i Kvinesdal. Like ved det erværdige, hvite hovedhuset ligger en rød garasje. Rafoss leier ut garasjens loft gjennom Airbnb. I tillegg leier familien ut hytta i Eiken, historiske Kleppe strandgard, gjennom utleietjenesten. Kleppe strandgard er ifølge historiebøkene en over 300 år gammel stue. Her har ikke vært vei over fjellet før 1968, så interiøret i denne hytten finner man ifølge Rafoss ikke andre steder enn på museum.

– Å leie ut gjennom Airbnb begynte jeg bare med litt for gøy. I første omgang startet jeg med å leie ut hytta i Eiken - for fire år siden. Og bestillingene raste inn, forteller Rafoss.

Jan Kåre Rafoss leier ut garasjeloftet (t.h. på bildet) på gården Træland gård gjennom Airbnb. Foto: Jan Kåre Rafoss
Vakre Kleppe strandgard fremstår med vakre bilder på Airbnb. Utleier Jan Kåre Rafoss forteller om fornøyde gjester. Foto: Jan Kåre Rafoss

– Helt i begynnelsen fikk jeg besøk av tre spanjoler, unge gutter mellom 20 og 30 år. De var fra Madrid, og hadde reist fra Barcelona, til Berlin, Stockholm og deretter til Snartemo - tenk at de fant fram til myggen i Hægebostad. Siden skulle de til Preikestolen og Bryggen i Bergen. Jeg hentet de med Berlingoen min på togstasjonen, og viste de rundt i området før jeg kjørte de til hytta. Disse guttene var reisevante, og satte stor pris på den urørte naturen - som de sammenliknet med Sveits, minnes Rafoss.

Familien forsøkte å sette av noen ukers ferie selv på hytta sommerstid. Men fant fort ut at selv om de skrudde opp prisen, ble belegget på hytta likevel fullt. Utleien gjennom Airbnb ballet på seg, og Rafoss trivdes med det.

Lokale utleieperler leies ut gjennom utleietjenesten Airbnb. Her fra Kleppe strandgard i Hægebostad. Foto: Jan Kåre Rafoss

– JEG ER REISEVANT SELV, og har etter hvert blitt mer bevisst på hvilke kvaliteter vi har her til lands. Det er moro at Kvinesdal og Eiken kan begeistre turister, sier Rafoss, som har reist verden rundt som fotograf i over 20 år.

Det er moro at Kvinesdal og Eiken kan begeistre turister.

– Kvalitetene her til lands ligger i det små; det uberørte, det stille, det ekte. En familie kom for å padle kanoen utpå vannet, for så å kunne føle på at de «eide» vannet.

Fasilitetene på strandgarden i Eiken er utedo og innlagt kaldt vann.

– Noen gjester fra Holland kommenterte at hytta hadde «den mest fantastiske utsikten fra en utedusj noensinne». En annen skriver i anmeldelsen på Airbnb: «Det mest sjarmerende hullet i bakken du noensinne vil finne», smiler Rafoss Jan Kåre Rafoss. Foto: Jan Kåre Rafoss

– Noen gjester fra Holland kommenterte at hytta hadde «den mest fantastiske utsikten fra en utedusj noensinne». En annen skriver i anmeldelsen på Airbnb: «Det mest sjarmerende hullet i bakken du noensinne vil finne», smiler Rafoss, og legger til:

– Hytten jeg leier ut i Eiken er ikke helt en standardhytte, den har et sjarmerende, gammelt preg. Det blir som å komme litt tilbake i tid, og med en anelse bedre komfort.

Vakre Kleppe strandgard fremstår med vakre bilder på Airbnb. Flere har blitt fristet til å besøke stedet, og legger igjen flotte tilbakemeldinger om stedet. Foto: Jan Kåre Rafoss

TIL TRÆLAND KOMMER gjerne to og tre personer for å leie seg inn på garasjeloftet gjennom Airbnb. Hytta i Hægebostad er det hovedsakelig familier som leier. Stedene leier Rafoss ut hele året, men det er klart mest trykk sommerstid. Men mange vil også oppleve den historiske hyttens idyll vinterstid.

– En familie fra Bolivia ønsket å feire jul på hytta. Hun ønsket følelsen av ekte julestemning. Og det fikk hun, sier Rafoss, som ler når han forteller om et reisefølge på tre jenter i alderen 18–22 år som aldri hadde sett snø før, men som booket hytta mens det var snø. De sto formelig fast med bilen på flat mark, humrer Rafoss. Men de fikk en kjempeopplevelse.

– Kvalitetene her til lands ligger i det små; det uberørte, det stille, det ekte, sier Jan Kåre Rafoss. Her på Træland gård i Kvinesdal. Foto: Cecilie Nilsen

Å møte nye folk står høyt på lista hos Rafoss.

– Den røde tråden hos de jeg leier ut til gjennom Airbnb er at de er genuint interessert i Norge. Noen spør om å få kjøpe tomt. De er helt forstøkt hvilken natur vi har.

Den røde tråden hos de jeg leier ut til gjennom Airbnb er at de er genuint interessert i Norge.

Selv har han også brukt Airbnb når han har reist i utlandet. Særlig ser han på det som en fordel hvis man er på steder hvor man kan trenge førstehånds informasjon om farlige plasser og så videre. For eksempel i Cape Town.

– Det som er spesielt med måten å finne overnattingssted på, er at man får en helt annen kontakt med vertskap og kultur gjennom å leie gjennom Airbnb. I motsetning til å bo på et hotell, får man en opplevelse.

Utleier Jan Kåre Rafoss forteller at mange blir fasinert av den historiske, uberørte interiøret på Kleppe strandgard. Foto: Jan Kåre Rafoss

RAFOSS HAR BARE GODE erfaringer med å leie ut gjennom Airbnb. På profilen hans har han flere gode tilbakemeldinger fra gjester over hele verden.

– Det er mange som sitter på den samme type enheter som jeg gjør. Det trenger ikke å være hotellstandard. Jeg anbefaler å leie ut. Det er greie penger i det også, sier han.

Samtidig mener han at gleden ved fornøyde gjester er ubetalelig.

– Gjestene blir mer eller mindre satt ut hver gang de ser stedet. Du skal se en gjestebok - full av lovord og tegnede kunstverk, sier Rafoss. Og vi tror ham.

– Fordi vi ikke har mulighet til å reise så mye, ønsket vi å prøve oss som verter på Airbnb. Og på den måten få reise, eventyr og opplevelser rett inn i stuen - gjennom mange ulike gjester, sier Lejla. Her med Airbnb-gjesten Tom Swingler. Foto: Cecilie Nilsen

– FORDI VI IKKE har mulighet til å reise så mye, ønsket vi å prøve oss som verter på Airbnb. Og på den måten få reise, eventyr og opplevelser rett inn i stuen - gjennom mange ulike gjester, forteller Lejla Sijamija Bahtijar fra Lyngdal.

Hun og mannen åpner opp hjemmet sitt for gjester via utleietjenesten Airbnb.

– Meg og mannen min er eventyrlystne. Vi har brukt Airbnb i utlandet selv flere ganger, både i Paris, Ibiza, Barcelona og Los Angeles. Vi elsker å reise, møte nye mennesker og nye kulturer. Vi opplever at samtaler med nye mennesker kan gi oss mye, forteller Lejla.

– Folk velger gjerne Airbnb istedet for hotell for å få ekte opplevelser, tror Lejla og Tom. Foto: Cecilie Nilsen

LEJLA ER SOM EN VIND, og forteller om trenden med stor iver og entusiasme.

For omkring tre måneder siden la Lejla og mannen la ut et rom i huset deres for utleie på Airbnb. Og gjestene lot ikke vente på seg.

Når Kvinesdal24 er på besøk hos Lejla i Oftebro Terrasse, har hun besøk av en Airbnb-vennen Tom Swingler. Han er en engelsk syklist som sluttet i jobben sin på en kaffebar i sommer. Han bestemte seg for å reise en periode. Valget stod mellom Hellas og Norge, og syklisten endte opp med å sykle fra Stavanger - mot sørøst.

– Dagene i Lyngdal blir ofte like. Men ved å huse gjester gjennom Airbnb kan vi oppleve dagene annerledes på samme sted, forteller Lejla. Airbnb-gjesten Tom Swingler settes pris på gjestfriheten i Oftebro Terrasse. Foto: Cecilie Nilsen

– Lejla og mannen leide ut rommet i huset til en tredjedel av prisen i forhold til andre. Og mottakelsen var helt fantastisk. Nå er jeg tilbake for å tilbringe et par dager med de nye vennene mine, sier Tom.

Lejla og mannen leide ut rommet i huset til en tredjedel av prisen i forhold til andre.

– Jeg kom fra England på søndag. Nå er jeg her på et lite besøk før jeg skal videre til New Zealand for å jobbe og studere, sier engelskmannen.

Selv om han nå drar til New Zealand, skal han tilbake til Lejla og Norge i vinter for å stå på slalom.

– Fordi vi ikke har mulighet til å reise så mye, ønsket vi å prøve oss som verter på Airbnb. Og på den måten få reise, eventyr og opplevelser rett inn i stuen - gjennom mange ulike gjester, sier Lejla. Her med Airbnb-gjesten Tom Swingler. Foto: Cecilie Nilsen

– VI HADDE IKKE FORVENTET å få så mange gjester. Da vi først la ut rommet i huset vårt på Airbnb hadde vi lave forventninger. Vi var på kino på kvelden og plutselig fikk vi en henvendelse fra en kar fra Australia som ønsket å bo hos oss i tre dager. Han var en pensjonist som reiste rundt i verden, og hadde nylig vært i Cape Town før han kom hit.

– På to måneder har vi hatt besøk av en fransk kar, Maxime. Vi har hatt besøk av et tysk par, en norsk far og sønn, ei italiensk jente som var student i arkitektur. Sist hadde vi en jente fra Bergen som gjest som drev med meditasjon og yoga. Det ble en fin opplevelse her i stuen.

– Folk velger gjerne Airbnb i stedet for hotell for å få ekte opplevelser, tror Lejla.

Lejla understreker at hun og mannen ikke leier ut rommet i huset for pengene, men for opplevelsene.

– For oss er som sagt pengene bare symbolsk.

Folk velger Airbnb i stedet for hotell for å få ekte opplevelser

– Hvordan er det å bo under samme tak som gjestene?

– Vi har gjennomgående gode erfaringer med å ha gjester i hus.

Kjøleskapsmagnetene forteller at Lejla Sijamija Bahtijar er bereist. Hun åpner selv huset - og kjøleskapet - for mennesker på reisefot. Her åpner Tom Swingler kjøleskapet, som han har en egen del av mens han gjester Lejla og mannen. Foto: Cecilie Nilsen

GJESTENE HAR SITT EGET ROM i huset i Oftebro Terrasse. Men resten av huset deler Lejla og mannen med de som kommer på besøk. Både bad, kjøkken og oppholdsrom.

– De fleste er flinke til å rydde etter seg. Og gjestene har en eget plass i kjøleskapet vårt. Vi har ikke hatt noen negative opplevelser. Folk er vennlige.

Noen forhåndsregler tas likevel før gjestene godkjennes. Man kan sjekke at leietakerne har verifisert pass på Airbnb, noe Lejla alltid sjekker opp i. Hun leser også gjennom tilbakemeldingene fra andre og ser gjennom bildene av personen som ønsker å leie - for å se om personen ser «normal» ut.

– Ditt bilde viste en uskyldig syklist med hjelm på profilbildet på Facebook, så du fikk enkelt godkjennelse, ler Lejla.

– Jeg kan være litt rotete, smiler Tom, og ler en god, engelsk latter.

Lejla Sijamija Bahtijar og Airbnb- gjesten Tom Swingler gjør mange ting sammen, blant annet matlaging. Foto: Cecilie Nilsen

NÅ STÅR EN DEIG TIL HEVING på kjøkkenbenken. Like ved står en bolle med kantareller. Ikke bare er Tom gjest i huset, men de har også vært på sopptur, handletur og i badeland sammen - for å nevne noe.

– Tom syklet 5.000 kilometer i Norge da han var i landet i sommer. Når han kunne klare det, tenkte jeg og mannen min at vi burde klare å sykle til Korshamn i alle fall. Så for første gang på de seks årene vi har bodd i Lyngdal, tok vi sykkelen fatt og syklet 35 kilometer til og fra Korshamn - sammen med Tom, forteller Lejla.

Tom Swingler var gjest gjennom Airbnb hos Lejla og mannen i sommer. Da bildet ble tatt var han tilbake for å besøke de nye vennene sine på nytt. Foto: Cecilie Nilsen

– Som tilreisende synes jeg Lyngdal er et flott sted. Jeg har virkelig fått mange fine opplevelser, sier Tom, men medgir at han synes Norge er et dyrt land å reise i.

Jeg har virkelig fått mange fine opplevelser.

Begge elsker at man gjennom reisetrenden møter nye folk. Og får nye venner. Nå har Tom og jeg kontakt på Messenger hver dag.

Likevel presiserer de at det er helt opp til leietaker og gjestene hvor mye de vil gi av seg selv. Noen leverer bare nøkkelen. Andre samhandler med gjestene. Lejla legger ikke skjul på hva hun foretrekker. Hun elsker å få verden inn i stuen.

– Dagene i Lyngdal blir ofte like. Men ved å huse gjester gjennom Airbnb kan vi oppleve dagene annerledes på samme sted.

– Fordi vi ikke har mulighet til å reise så mye, ønsket vi å prøve oss som verter på Airbnb. Og på den måten få reise, eventyr og opplevelser rett inn i stuen - gjennom mange ulike gjester, sier Lejla. Her med Airbnb-gjesten Tom Swingler. Foto: Cecilie Nilsen