LINDESNES I full vinterstorm ved Båly i Lindesnes kunne daglig leder og eier av undervannsrestauranten Under, Stig Ubostad, formelt åpne byggestarten av den spektakulære og allerede mye omtalte undervannsrestauranten.

Alle maskiner og utstyr som trengs for byggingen er på plass, og i teorien kunne maskinene vært i gang i dag.

Stor dag: Stig Ubostad ser frem til at byggingen kan starte, da været satte en brems for byggestart mandag formiddag. Foto: Marianne Furuberg

– På grunn av litt værmessige utfordringer skjer det ikke noe i dag, men nå venter vi på en lekter som forhåpentligvis kommer i løpet av uka, slik at grunnarbeidet i sjøen kan starte denne uka, sier Stig Ubostad.

– Stort øyeblikk

– Jeg tror mange ikke fullt ut skjønner betydningen restauranten vil ha på regionen, sier ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen.

Sjøsprøyt: Været satte en stopper for mandagens arbeid, men likefullt er arbeidet offisielt i gang. Foto: Marianne Furuberg
Friskt vær: Janne Fardal Kristoffersen tror Under kan trekke folk til Lindesnes på både uværsdager og fine sommerdager. Foto: Marianne Furuberg

Hun var med på den offisielle byggestarten og kaller restauranten for toppen av kransekaka i Lindesnes’ turistattraksjoner.

– Vi er jo en turistregion, vi har veldig mye fint som trekker folk hit allerede, og Under vil jo trekke enda flere. På denne måten vil det bidra til at alle får flere besøkende, sier Kristoffersen.

Hun håper at Lindesnes kommune klarer å trekke turister fra Asia, og mener det er et stort turistmarked.

– De reiser ofte for eksotiske opplevelser, og på dager som denne er det jo veldig spektakulært. Samtidig som fine sommerdager på svaberget kan være like flott, sier ordføreren.

Ut i friskt vær: På vei til stedet der undervannsrestauranten blir å finne om et års tid. Foto: Marianne Furuberg

Hun er stolt over Stig og Gaute Ubostad, og mener kommunen er heldig som har slike initiativtakere.

– Jeg heier virkelig på dem. Det er ikke mange som hadde turt å bygge for 50 millioner her, men jeg er helt sikker på at de får det til, sier Fardal Kristoffersen.

Senkes om seks måneder

Det er firmaet Submar Group som har prosjektledelsen for Under. Daglig leder Arne Martinsen kan fortelle at konstruksjonen bygges ferdig og senkes i løpet av et halvt år.

– Det kommer en lekter, så vil selve byggingen begynne på toppen av den. Deretter skal formen støpes i betong. Når den er ferdig skal det store vinduet, ut i havet, settes inn. Når betongen og vinduet er på plass, skal den senkes til bunnen, forklarer Martinsen.

Submar Group har ikke laget lignende byggverk tidligere, men de har gjort mange lignende marine operasjoner.

– Vi må utvikle en egen måte å gjøre det på for denne restauranten, men vi har erfaringen, sier Martinsen.

Det største punktet i byggingen er da konstruksjonen skal senkes under vann.

Under om seks måneder: Arne Martinsen forteller at konstruksjonen vil senkes om ca seks måneder. Foto: Marianne Furuberg

– Da har vi bare en sjanse. Konstruksjonen er så stor og tung at om det går galt da, så er den borte for alltid, sier Martinsen, men forteller at han ikke har noen grunn til å tro at noe skal gå galt.

Utregningene er gjort

Når restaurantene er på plass under vannet, gjenstår cirka seks måneder med ferdigstilling før åpning.

– Da skal inventaret på plass, kjøkkenet skal bygges og selve utsmykkingen skal på plass. Ettersom bygget er i betong må det også gjøres noe med akustikken, forklarer Martinsen.

– Det innebærer at en undervannsrestaurant bygges og ferdigstilles i løpet av ett år?

– Ja, det er relativt raskt, men det er fordi det gjort veldig mye forarbeid. Alt av utregninger og slike ting er gjort. Så byggetiden er den tiden som trengs for å fysisk få det plass, sier han.