– Det er ikke forsvarlig at bygget beholdes i risikoklasse 3. Det bør bruksendres til et bygg i risikoklasse 5. Vi håper byggesaksavdelingen i Kvinesdal kommune kan ta saken videre til Kvinesdal idrettslag, skriver avdelingsleder Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør IKS i et brev til Kvinesdal kommune.

Økt aktivitet

Idrettshallen Banken Arena på Kvinesdal stadion ble tatt i bruk i august 2017, og er definert som en idrettshall i risikoklasse 3. Dette innebærer blant annet at de som oppholder seg i og bruker bygget skal kjenne til rømningsveiene.

Banken Arena er imidlertid blitt mer brukt til andre formål enn trening og aktiviteter hvor brukerne er kjent med rømningsveiene, enn idrettslaget hadde sett for seg på forhånd.

– Under byggeprosessen deltok vi i et møte hvor vi orienterte Kvinesdal idrettslag om at dersom bygget skulle brukes utenom trening, det vil si til kamper, cup, utstilling, konserter og så videre, så måtte bygget oppføres som et risikoklasse 5-bygg. Videre i møtet ble det sagt at denne bruken bare skulle forekomme et par ganger i året, og at brannvesenet skulle få beskjed i god tid før, påpeker Høyland.

Brannvesenet har imidlertid i 2018 registrert en økt aktivitet i bygget, som ifølge Høyland forutsetter risikoklasse 5-godkjenning.

Det er ikke forsvarlig at bygget beholdes i risikoklasse 3.

Særskilt brannobjekt

– Bygget er ved flere anledninger blitt brukt som et forsamlingslokale og tribuneanlegg for flere enn 150 personer. I september arrangert Bryggerhuste konsert og i februar 2019 skal Dalane Event arrangere ny konsert. I tillegg er det blitt arrangert kamper i hallen, og den blir brukt for såkalt «frispill». Det er ingenting som tyder på at hallen skal brukes mindre i årene fremover, tvert imot, opplyser Høyland.

Han legger til at brannvesenet vil registrere Banken Arena som et særskilt brannobjekt.

– Dette gjøres som følge av at brann i dette bygget kan medføre tap av mange liv, skriver han.

Tiltak utført

Bygg i risikoklasse 5 er på lik linje med skoler, konsertlokaler og forsamlingshus der publikum flest ikke er kjent med rømningsveier, ettersom de ikke bruker lokalene til vanlig.

– Idrettslaget i Kvinesdal har allerede, i forbindelse med konserter og tilstelninger som har vært, gjort tiltak. Men det må gjøres mer permanente grep, uten at jeg kjenner i detalj hva som må gjøres i Banken Arena, utdyper Høyland overfor Kvinesdal24.

Han vil anbefale idrettslaget å ta kontakt med en brannteknisk konsulent som kan si hvilke tiltak som bør gjennomføres. Høyland legger til at Brannvesenet Sør IKS vil føre jevnlig tilsyn med idrettshallen når den oppgraderes til et risikogruppe 5-bygg.

Banken Arena ved Kvinesdal stadion ble tatt i bruk i august 2017. Foto: Bjørn Hoel