Prisen ble delt ut for 38. gang under kulturkvelden på kulturhuset, og er en pris som henger svært høyt i bygda.

Juryen, bestående av Siv Galdal Olsen (H), Runar Nilsen (Frp) og Constanse Skranefjell (Ap), samt sekretær og kultursjef Jan Schou, har følgende begrunnelse for tildelingen.

– Årets kulturpris gis til et popband som virkelig har satt Kvinesdal på kartet. Det hele startet i 1991, da noen musikalske ungdommer med utspring fra Kvinesdal Rockeklubb, startet et band. Bandet gav ut sin første demokassett i 1992, men denne ble aldri gitt ut for salg. De to første full-lengde kassettene ble gitt ut i 1993 og 1994 og solgte over 3000 eksemplarer, bare i Kvinesdal. Fram til i dag har bandet gitt ut 15 plater, musikkvideoer og har solgt godt over 300.000 CD-er, låtene er blitt streamet over 10 millioner ganger. De har spilt inn plater i legendariske PUK studio (Danmark) og det verdensberømte «The Beatles» Abbey Road Studio i London. Disse gutta har vært i USA, nærmere bestemt Hollywood for å lage musikkvideo, skriver juryen.

Juryen viser også til at Luxus Leverpostei, som i dag består av gitaristene/vokalistene «Bob Kåre» (Per Tore Bjerge) og «Stålull» (Svein Åge Lervik), samt Gerry (synt), Kjell Arve (trommer/kor) og Bøggwald (bass/kor), har spilt over 2000 konserter fra Lindesnes til Kirkenes, og til og med på Svalbard.

Bandet har ifølge juryen i mange år også vært i stallen til plateselskapet MTG og under platedirektør Larry Bringsjords vinger, noe som skal ha vært positivt for å få ut musikken.

Luxus Leverpostei, her fra 2012/2013. Foto: PRESSEBILDE

Utskjelt band

Selv om NRK i flere år har bannlyst bandet, har Luxus Leverpostei likevel klart å bli svært populære og flere ganger fått en plass på VG-lista.

– Deres første utgivelse lå over ett halvt år sammenhengende på lista. Selv om bandet er utskjelt av de seriøse musikkanmelderne og har fått terningkast en på flere produksjoner, kan de like fullt velge og vrake i spillejobber og spiller fortsatt for fulle hus på konserter og festivaler rundt om i hele Norge, skriver juryen.

Noen av låtene bandet er kjent for er blant annet Tag øve Feda, Plastisk kirurgi, Jan fra Storekvina, Telttur te Gyland og Fru Andersson: «Jeg sang Pamela, Pamela, jeg tror jeg elsker deg».

På vegne av bandet mottok Per Tore Bjerge og Svein Åge Lervik sjekker på 15.000 kroner, samt diplom og blomster.

– Det har vært en fantastisk reise med alt det vi har holdt på med. Det begynte faktisk talt her på kulturhuset for 28 år siden. Da skulle vi egentlig bare spille en liten konsert for gøy, og så aldri mer, men til nå har det blitt litt over 2.000. Jeg vil takke Kvinesdal kommune for at de har gitt oss muligheten med øvingslokale, støtte til innspilling og forskjellige ting gjennom alle disse årene. Ellers har vi klart oss på egne bein, men vi hadde aldri klart det uten den starten vi fikk, sier Bjerge fra scenen etter å ha mottatt prisen.

På vegne av bandet mottok Per Tore Bjerge (Bob Kåre) (t.h)og Svein Åge Lervik (Stålull) sjekker på 15.000 kroner, samt diplom og blomster. Foto: Olav Hoel
Det var bra besøk på Kvinesdal kulturhus fredag kveld. Foto: Olav Hoel
Figuren som kaller seg Dagny Tønnessen og kommer fra Lund Kristelige Mopedklubb i Kristiansand var kveldens konferansier og underholdt publikum med noen artige historier. Foto: Olav Hoel
På fredagens kulturkveld var det også en utstilling. Foto: Bjørn Hoel
På fredagens kulturkveld var det også en utstilling. Foto: Bjørn Hoel
Det var også musikalske innslag under kulturkvelden. Foto: Bjørn Hoel
Strykekvartett fra KSO, bestående av Pål Svendsberget (fiolin), Loussine Azizan (fiolin), Piotr Slowik (bratsj) og Ariel de Wolf (cello) spilte både innledningsvis og etter pausen. Foto: Bjørn Hoel