Dét skriver seniorinspektør Karin Lillebostad i Mattilsynet region Sør og Vest, avdeling Agder, i sitt svarbrev på klagen fra Listerskjell AS.

Lillebostad viser til spørsmålet om hva som er skjedd siden 2011 da Mattilsynet «friskmeldte» Fedafjorden.

Ikke automatikk

Hun bekrefter at kostholdsrådet om å ikke spise blåskjell i Fedafjorden ble opphevet i 2011. Kostholdsrådet skyldtes innhold av miljøgiften PAH. Lillebostad påpeker at en områdeanalyse omfatter kontroll med flere mulige forurensningskilder i tillegg til PAH.

– At det ikke er kostholdsråd i en fjord vil derfor ikke gjøre at en lokalitet automatisk vil være egnet til å dyrke trygge blåskjell, utdyper Lillebostad overfor avisen.

At det ikke er kostholdsråd i en fjord vil derfor ikke gjøre at en lokalitet automatisk vil være egnet til å dyrke trygge blåskjell

– Skal være trygge

– Selv om det ikke lenger er kostholdsråd knyttet til spising av skjell i Fedafjorden må deres søknad om akvakulturtillatelse for blåskjell likevel følges av en områdeanalyse som også omfatter dokumentasjon på blant annet innhold av PAH i skjell fra området hvor anlegget skal ligge, skriver seniorinspektøren.

– Skjell som skal høstes for omsetning skal være trygge å spise. Det er produsentens ansvar at skjellene er trygge å spise, og for å sikre at skjell som omsettes er trygge er det laget et omfattende regelverk for produksjon og omsetning av skjell som mat. Krav om områdeanalyser gjelder for alle skjellanlegg, uavhengig av hvor/i hvilken fjord anleggene ligger.

Krav om områdeanalyser gjelder for alle skjellanlegg, uavhengig av hvor/i hvilken fjord anleggene ligger

Har ikke tall

Lillebostad opplyser at det forrige brevet fra Mattilsynet ikke var deres endelige vurdering av saken, men informasjon om hva som mangler i søknaden før Mattilsynet kan vurdere søknaden. Det vil si nevnte områdeanalyse og utkast til internkontrollsystem.

Listerskjell AS skriver i sin klage at det ikke er aktuelt å bruke «flere hundre tusen kroner på undersøkelse av fjorden slik Mattilsynet tilsynelatende krever».

Hva koster det, rundt regnet, det dere konkluderer med at dere må få tilsendt fra Listerskjell AS?

– Dette har ikke Mattilsynet tall på, sier Karin Lillebostad.

Hun opplyser også at det ikke er opp til Mattilsynet å bestemme hvem som betaler for undersøkelsene.