Det sier fylkestingsrepresentant Steinar Bergstøl Andersen (Agder FrP).

Saken, hvor Buheii vindkraftverk klager på avslag på dispensasjon fra kulturminneloven, skal nemlig opp til Hovedutvalg for Kultur, Folkehelse og Frivillighet i Agder fylkeskommune den 27. mai.

Dette er saken:

Kort oppsummert ønsker Buheii vindkraft AS å bygge en vei/fylling for adkomst til den sørlige delen av Buheii vindkraftverk. De søkte derfor om dispensasjon etter kulturminneloven § 8, 1. ledd i januar.

Fylkesrådmannen anbefalte at det ble gitt dispensasjon, men Hovedutvalget fattet følgende vedtak: Agder fylkeskommune gir ikke dispensasjon etter kulturminneloven § 8 første ledd for å utilbørlig skjemme fangstlokalitet, som er fredet etter kulturminneloven § 4. jf. avmerking på vedlagte kart.

Det er nå klagen fremsatt av Buheii Vindkraftverk på dette vedtaket som skal opp til behandling. Daglig leder Leon Notkevich skriver på vegne av vindkraftverket at de opplever vedtaket som politisk og ikke faglig begrunnet.

Ifølge Notkevich vil den omsøkte traseen redusere den samlede veilengden med 2,8 kilometer, samt terrenginngrepene, og vil redusere utbyggingskostnadene med seks til syv millioner kroner.

Fylkestingsrepresentant Steinar Bergstøl Andersen (Frp) er tydelig på at han ønsker å motarbeide vindkraftparker på alle vis. Arkivfoto. Foto: Privat

Vil motarbeide

Fylkesrådmann Tine Sundtoft anbefaler at vedtak gjøres om, slik at det gis dispensasjon i tråd med den faglige anbefaling.

Fylkestingsrepresentant Steinar Bergstøl Andersen (Agder Frp) mener at hovedutvalget bør trenere, fordyre, motarbeide eller forhindre at selskap som gjeldende får etablert seg, når den muligheten oppstår.

– Det blir en lengre og mer omfattende adkomstvei til vindparken hvis vi sier nei, og riksantikvaren gir oss medhold. Veien de da må etablere vil bli betydelig dyrere og forsinke prosjektet. Så vil jeg oppfordre Kvinesdal kommune til å gjøre det de kan gjerne med innleie av ekstern juridisk kompetanse for å forhindre Buheii Windfarm sin alternative adkomstvei, formidler Bergstøl Andersen til Kvinesdal24.

Selv om det ikke er Agder fylkeskommune som gir tillatelse til etableringen av slike parker, mener han at det ikke må forhindre dem i å ta et klart standpunkt.

– Det er skadelig for naturen, dyrelivet og bidrar minimalt med skatteinntekter og arbeidsplasser. Det er en aktivitet som er sterkt mislikt blant majoriteten av innbyggerne og skaper misnøye overalt hvor de etableres. Derfor vil jeg sende et tydelig signal til denne næringen at deres aktivitet er uønsket. Jeg ønsker ikke vindturbiner eller vindmølleparker. Selskap som etablerer og utvikler vindmølleparker er ikke ønsket i Agder. Jeg vil motarbeide alle former for vindmølleparker og si tydelig ifra at deres aktivitet ikke i samsvar med vårt ønske om en bedre region for våre innbyggere.

Stemningsskifte

– Det er en stemningsskifte på Stortinget også nå angående landbaserte vindturbiner. Nå må vi fra lokalt og regionalt hold gjøre alt i vår makt for å trenere, fordyre og muligens forhindre disse naturødeleggende aktivitetene, og kreve at Stortinget gjør sin jobb, nemlig å forby og utradere disse parkene. Det nytter ikke lengre være politisk korrekt, uttrykker Bergstøl Andersen.