I år er det hele 50 år siden husmannsskolen i Kvinesdal så dagens lys, og neste år er det 30-årsjubileum for kokkelinjen ved det som i dag er Flekkefjord videregående skole avdeling Kvinesdal. Det er likevel ikke bare gull og grønne skoger, for til høsten risikerer de å måtte legge ned hele restaurant- og matfaglinjen.

– Vi trenger flere søkere for at linjen skal overleve, sier kokkelærer Turid Kalleberg.

Vi trenger flere søkere for at linjen skal overleve.

Én klasse

Det var ikke nok elever som søkte til denne linjen i fjor slik at de kunne danne en 1. klasse i restaurant- og matfaglinjen på Flekkefjord vgs. I år er det derfor bare én klasse fra denne linjen på skolen, og disse elevene er nå på det siste året. Det vil si at dersom det ikke blir nok søkere til å danne en ny klasse ved restaurant- og matfag i år, vil det ikke være noe igjen av dette linjetilbudet ved Flekkefjord vgs fra høsten av.

– Det har aldri vært så liten interesse for faget, sier Per Kristian Nystad, restaurantsjef for restauranten på Utsikten.

Ifølge han så har du garantert jobb dersom du velger å bli kokk.

– Det er mangel på kokker i dagens arbeidsmarked, og ikke bare i Kvinesdal. Dette er noe vi ser over hele landet, fortsetter Nystad.

Celina Danielsen sørger for at bordene er pent dekket til onsdagskveldens servering. Foto: Stine Grønolen

Moi som lærer

Skolen har fått til et samarbeid med The Bølgen og Moi Hotell Utsikten, som går ut på at Trond Moi har sagt seg villig til å være med som lærer noen dager gjennom året for å dele sin kunnskap med de nye elevene. Vinkelneren Toralf Bølgen har også lyst til å være med som vinlærer, og de håper at alt dette til sammen skal bidra som en stor motivasjon for å få elevene til å søke seg til restaurant- og matfaglinjen.

Onsdag kveld stod klassen 2. vgs kokk og servitør på The Bølgen og Moi Hotell Utsikten for å prøve og skape litt engasjement rundt kokkelinjen. Her forberedte de en treretters middag på Utsikten med Trond Moi, og serverte denne for en billig penge.

Det var ca 50 gjester som hadde reservert bord, og blant dem var 20 gjester ifra hotellet. Presset var derfor stort på elevene til at de skulle servere et godt gourmet-måltid til gjestene. Her servere de blant annet piggvar de har fått sponset av Stolt Seafarm i Kvinesdal.

Restaurant- og matfag-elevene får prøve seg på kjøkkenet til Trond Moi på The Bølgen og Moi Hotell Utsikten. Her står Martthias Egeland og gjør klar desserten "Omelet en surprise". Foto: Stine Grønolen

Oppmerksomhet

Håpet er at de har klart å skape masse positiv oppmerksomhet rundt linjen, slik at nok elever vil søke seg til restaurant- og matfaglinjen ved Flekkefjord vgs med oppstart i høst.

– Vi ønsker at de som har interesse for matlaging skal få se hvor kult og gøy vi har det på denne skolelinja, fortsetter Kalleberg.

Flekkefjord vgs avd. Kvinesdal har også reist rundt på de lokale ungdomsskolene for å prøve å fremme linja.

– Målet med å snakke med ungdomsskoleelever er at de som har en interesse for matlaging skal få se hvor mange jobbmuligheter denne utdannelsen gir, sier en engasjert Turid Kalleberg.

Søknadsfristen går ut 1. mars, og de krysser alle fingrene de har for at det er nok elever som søker innen fristen til at utdanningstilbudet for matlaging lever videre.