– Det ble registrert tusen personer ved inngangen. Og så var det en del som kom inn bakveien i tillegg. Det at ti prosent av kommunens innbyggere stiller opp er jo en god oppslutning, smiler en svært fornøyd Jan Petter Gjertsen, som er leder av Lista og Lyngdal bondelag, som sto for det tradisjonsrike åpen gård-arrangementet.

Det var tett i tett med folk på Vågsvoll gård på Lista søndag ettermiddag. Foto: Tom Arild Støle

I over 30 år

Åpen gård er blitt arrangert rundt forbi i Norges land i over 30 år. Og publikum har i alle år strømmet til. Også lokalt har arrangementene hatt godt besøk.

I år ble åpen gård avholdt på Aud Irene og Øyvind Vågsvolls gård på Vågsvoll på Lista søndag ettermiddag.

– Det er kjempestas å få vise fram gården, og det er viktig å vise fram norsk landbruk. Her kom det langt flere mennesker enn hva jeg hadde sett for meg på forhånd. Det var veldig hyggelig, sier Aud Irene Vågsvoll.

Paret tok over gården fra Øyvinds far i 2005, og driver hovedsakelig med melk og kjøtt. De har en melkekvote på 320.000 liter i året, og med smått og stort har de 170 dyr. I 2020 bygde de ny løe.

– Vi trives godt i denne bransjen, og som bønder i 2023 ser vi mange muligheter - og utfordringer, sier Øyvind Vågsvoll, som også driver litt som entreprenør i tillegg til å være bonde.

Aud Irene og Øyvind Vågsvoll har drevet Vågsvoll gård på Lista siden 2005. I 2020 bygde de ny løe. Søndag åpnet de opp gården for over tusen mennesker. Foto: Tom Arild Støle

– Sjarmoffensiv

Odd Harald Reve, som i mange år har vært bondelagsleder både lokalt og på fylkesnivå var den som på vegne av bondelaget ønsket folk velkommen.

– For oss i bondelaget er det viktig å synliggjøre for folk hvordan en moderne gård drives. Det er viktig å invitere publikum til å komme inn i et fjøs og se hvordan dyrene har det og hvordan maten blir produsert. Dette er en slags sjarmoffensiv for landbruket, som vi har holdt på med i over 30 år. Og på alle de 30 årene her lokalt har vi med unntak av to ganger vært på forskjellig gård hvert år. Gården her på Vågsvoll er et mønsterbruk, sier Reve.

Det er viktig å invitere publikum til å komme inn i et fjøs og se hvordan dyrene har det og hvordan maten blir produsert.

Sofie Elisabeth Borhaug (til venstre) og Alzbeta Borhaug deltok på en av flere konkurranser under åpen gård-arrangementet på Lista søndag. Foto: Tom Arild Støle
Mennesker og dyr i skjønn forening. Foto: Tom Arild Støle
Birk Holthe (fra venstre), Casper Bauge Midthassel og Andreas Nilsen sto i kø for en matbit. Foto: Tom Arild Støle

Med sol og behagelig temperatur mener han at man ikke kunne ha drømt om en bedre ramme.

– Det at det er så mye folk viser at folk setter pris på et slikt arrangement, påpeker Reve.

– Veldig bra

Det var Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen som offisielt åpnet arrangementet. Så spilte Vanse brass, som de alltid gjør under åpen gård. Lista bondekvinnelag serverte mat til de fremmøtte. De fikk delta på diverse konkurranser, møte dyr og barna fikk hoppe på hoppepute og kjøre traktor, for å nevne noe.

Ordfører Arnt Abrahamsen sto for den offisielle åpningen av åpen gård-arrangementet. Foto: Tom Arild Støle
Traktorkjøring var populært for barna. Foto: Tom Arild Støle

– Det er et veldig bra arrangement. Vi har vært på åpen gård flere ganger. Barna synes alt som har med dyr å gjøre er gøy. På et slikt arrangement får man alt samlet på et sted, sier Lise Mari Christoffersen, som hadde med seg barna Trym (2 1/2) og Tallak (6), som blant annet fikk forsøkt seg på å gi kuene gress.

Matkø. Foto: Tom Arild Støle
Barna koste seg på hoppeputen. Foto: Tom Arild Støle
Vanse brass er trofast bidragsyter når det lokale bondelaget arrangerer åpen gård. Foto: Tom Arild Støle
Folk hygget seg i sola. Foto: Tom Arild Støle
Det vrimlet av mennesker på åpen gård på Vågsvoll. Foto: Tom Arild Støle
Det vrimlet av mennesker på åpen gård på Vågsvoll. Foto: Tom Arild Støle
Tallak Rosåsen (6) mater kuene. Foto: Tom Arild Støle