– Vi ønsker å sette i stand en storstilt markering i Liknes førstkommende lørdag, først og fremst for å synliggjøre hvor mange vi er, vi er som er sterkt imot dette, sa Heidi Risnes i organisasjonen Bevar Heiane i Kvinesdal i forkant av lørdagens demonstrasjon i Liknes lørdag.

En time ut i demonstrasjonen var omlag 50 personer samlet for å vise sin motstand mot det planlagte Buheii vindkraftverk nord i Kvinesdal. Mange hadde sterke meninger mot planene og praten gikk livlig.

Fornøyd med oppmøtet

– På det meste var det 100 personer samlet samtidig. I tillegg kom og gikk det folk i løpet av timene vi var der. Vi er godt fornøyd med oppmøtet med tanke på hvor surt og kaldt det var, sier Risnes, og opplyser at markeringen var arrangert i samarbeid med organisasjonene Motvind Sør og La Naturen Leve.

– Var det noen politikere som kom innom demonstrasjonen?

– Ja, fra Frp og Senterpartiet. Vi hadde håpet på flere.

På det meste var det 100 personer samlet samtidig

Initiativtager Heidi Risnes og Helge Briseid Risnes hang opp plakater før markeringen startet. Foto: Åse Astri Baka
Laila Årli Risnes, Helge Briseid Risnes, Heidi Risnes og Knut Risnes på plass i sentrum for å vise sin mostand mot den planlagte vindmølleutbyggingen. Foto: Åse Astri Bakka
Arthur Øysæd og Rolf Bergstrøm stod på barrikadene allerede da de kjempet mot planene mot vindmølleutbygging i Sletthei for 15 år siden. Foto: Åse Astri Bakka

– Ikke varslet

Blant de fremmøtte var Frode og Inger Gro Sjøthun, som i 2016 bygget ny hytte på Knaben. Det hadde de ikke gjort dersom de hadde visst om vindkraftplanene. De er sterkt imot Buheii-planene.

– Vi ble ikke varslet om at vi kunne få et vindkraftanlegg rett i horisonten, sier Frode Sjøthun.

Frode Sjøthun, Inger Gro Sjøthun, Anne Britt Hovden, Svein Hovden, Peter Logan og Bente Moberg har alle klare meninger mot den planlagte utbyggingen. Svein Hovden trekker blant annet frem faren med forvitring av vindmøllevinger blant annet som følge av nedising på vinteren, og påfølgende store mengder mikroplast som havner i naturen. Foto: Åse Astri Bakka

Han forteller at banken har satt en verditakst på 550.000 kroner under selvkost på grunn av at markedsverdien kommer til å bli lavere som følge av anlegget. Ifølge Sjøthun får ikke dette bare følger ved et eventuelt senere salg.

– Allerede nå har vi fått høyere lånerente som følge av dette, sier han.

Vi ble ikke varslet om at vi kunne få et vindkraftanlegg rett i horisonten

– Helseproblemer

Arthur Øysæd og Rolf Bergstrøm var også tilstede for å vise sin motstand. De to stod på barrikadene allerede for omlag 15 år siden da de kjempet mot planene mot vindmølleutbygging i Sletthei.

– Dersom planene realiseres ødelegges naturen og verdien av eiendommer i nærheten går ned. Men det som skremmer meg mest er den lavfrekvente støyen. Kroppen får aldri fred og dette kommer til å ramme hele bygda. Dette har bevist ført til helseproblemer andre steder, men dette er dysset ned, sier Øysæd.

De mener mener videre at konsekvensutredningen er slett arbeid gjort på kort tid, og at det foreligger nye opplysninger som ikke tas hensyn til.

– Vi håper at politikerne sier at de ikke vil ha dette i kommunen. Vi er optimistiske til det motsatte er bevist.

Vi er optimistiske til det motsatte er bevist

Ny markering onsdag

Det planlagte vindkraftanlegget helt nord i Kvinesdal og i deler av Sirdal er planlagt med 19 vindturbiner med en samlet effekt på 80 MW. Anlegget skal kunne produsere nok til å dekke strømforbruket til 14.000 husstander.

Planene har møtt kraftig lokal motbør, og tidligere i høst ble det kjent at rådmannen i kommunen foreslo at Kvinesdal-politikerne skal ta saken opp til ny behandling, etter et innbyggerforslag. Lokalpolitikerne skal diskutere innbyggerforslaget i kommunestyret førstkommende onsdag.

Motstanderne har fremdeles et håp om at planene ikke blir realisert. Organisasjonen Bevar Heiane har varslet en markering også i forkant av onsdagens møte. Her skal blant annet Tor Punsvik fra La Naturen Leve holde en appell.

Praten gikk ivrig rundt blant de fremmøtte. Foto: Åse Astri Bakka