Kvindølen ble i november dømt i Lister tingrett til gjeninnsettelse i forvaring. Mannen ble i 2006 dømt for forsettlig drap på sin kjæreste og samboer, samt trusler og legemsfornærmelser mot henne. Straffen ble inntil 12 års forvaring.

Brudd på vilkår

I 2016 ble han prøveløslatt på en rekke vilkår. Det er noen av disse vilkårene han nylig ble dømt for å ha brutt. Det gjaldt blant annet manglende oppfølging av meldeplikten og at han også hadde inntatt alkohol og andre rusmidler. Både påtalemyndigheten og tingretten har vurdert situasjonen dit hen at det foreligger en reell og kvalifisert fare for ny alvorlig voldskriminalitet.

40-åringen har anket dommen i tingretten og ankesak er berammet i Agder lagmannsrett 21. januar.

Fire uker

Kristiansand tingrett har nå avsagt en kjennelse som gir påtalemyndigheten medhold i sitt krav om at kvindølen blir sittende i varetekt i inntil fire nye uker - til dom er avsagt i lagmannsretten. Han har sittet varetektsfengslet siden 6. september i fjor. Begrunnelsen var skjellig grunn til mistanke om de nevnte vilkårsbruddene ved prøveløslatelsen fra forvaring.

Retten mener det i denne runden ikke er tilkommet nye opplysninger som svekker mistankegrunnlaget. Man mener også at fortsatt varetektsfengsling i fire uker ikke er et uforholdsmessig inngrep og at fengsling er tilstrekkelig begrunnet.

– Retten har ved denne vurdering lagt vekt på arten og alvoret i forvaringsdommen siktede ble idømt, sammenholdt med omfanget og alvoret av de brudd på vilkår som han nå med skjellig grunn mistenkes for, heter det i kjennelsen, som er krevet av tingrettsdommer Truls Lie.

Siktedes eventuelle rusbruk i denne saken kan få fatale følger.

– Retten viser videre til at siktedes eventuelle rusbruk i denne saken kan få fatale følger, understreker dommeren, og fortsetter:

– Dersom siktede unndrar seg ruskontroll fra kriminalomsorgen, svekkes også mulighetene til å kontrollere at han også avstår fra rus. Som fremhevet i nevnte tingrettsdom, blir samfunnet rundt ham da eksponert for alvorlig risiko, som det er nødvendig å verne seg mot.