Når status gjøres opp for et spennende og dramatisk lokalvalg i Lister-kommunene, er det en faktor som peker seg særlig ut: Effekten å ha en ordfører som har gjort en god jobb i fireårsperioden som er tilbakelagt. I skrivende stund ser det ut til at alle Lister-ordførerne kan få ønsket sitt oppfylt om fire nye år med ordførerkjede, klubbe og taburett. Effekten av den jobben de selv har lagt ned skal de ikke ta lett på. Ei heller deres partifeller og politiske motstandere.

Effekten av den jobben de selv har lagt ned skal de ikke ta lett på.

ORDFØRER-EFFEKTEN slår tydelig ut i Kvinesdal. I et valg der KrF går tilbake de aller fleste steder, har Per Sverre Kvinlaug og partiet hans fått en fremgang på 6,37 prosent. Mesteparten av æren skal trolig ordføreren selv ha. Den store vinneren i Kvinesdal er imidlertid Senterpartiet - med en fremgang på svimlende 14,15 prosent. I andre skalaen blør Arbeiderpartiet i industrikommunen. Det finnes bare ett ord for en tilbakegang på 11,62 prosent: Katastrofe.

Mesteparten av æren skal trolig ordføreren selv ha.

ALLER TYDELIGST er imidlertid ordfører-effekten i Hægebostad der Senterpartiet og Margrethe Handeland har gjort et brakvalg. For det finnes ikke noe annet begrep som dekker en fremgang på over 14 prosent og en oppslutning på 38,5 prosent. Vi må tilbake til Ingunn Foss og Høyres brakseier i Lyngdal i 2011 for å finne et mer suverent resultat. En kombinasjon av partiets medgangsbølge nasjonalt, samt viktige lokale saker som vindkraft og kommunesammenslåing, danner grunnlaget for kjemperesultatet. Og en populær og dyktig ordfører. Som kom inn som et friskt pust for fire år siden. Og som er både ung og kvinne.

I FARSUND har også Arnt Abrahamsens ordfører-innsats blitt belønnet av velgerne. 26,9 prosent av stemmene og en fremgang på over 6 prosent er bunnsolid. Abrahamsen har gode kort på hånd for å få fire nye år på Husan. Men han kan også risikere å bli forbigått - valgresultatet til tross. Dersom Frp, KrF og Høyre finner sammen i forhandlinger om et valgteknisk samarbeid, har de rent flertall. Da kan Ap bli sittende med svarte-Per. Trolig sitter KrF med jokeren også etter dette lokalvalget. Alt er åpent. I prinsippet kan alle samarbeide med alle. Også Ap og Frp - den uvanlige konstellasjonen som har vært omtalt i forkant av valget.

JAN Kristensen går trolig på en ny ordførerperiode - selv med en tilbakegang på 2,5 prosent. Høyre er fortsatt størst i Lyngdal, men er avhengig av andre. Mest sannsynlig vil en tidligere samarbeidspartner, Kristelig Folkeparti bli støtte denne gangen. Men det finnes også andre muligheter. I likhet med Handeland og sin fetter Abrahamsen, kan hans egen ordførerinnsats ha vært avgjørende for at han får fortsette. Det samme må kunne sies om hans partifelle, Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord.