Tiden er i ferd med å renne ut for flere hundre familier som fortsatt ligger under sammenraste bygninger i Syria etter jordskjelvet, ifølge redningsarbeidere.

– Hvert sekund teller for å redde liv, sier Raed al-Saleh, som leder den opposisjons-kontrollerte syriske organisasjonen som kalles De hvite hjelmene.

Han ber humanitære organisasjoner om å raskt sende hjelp og respondere på katastrofen.

Det massive jordskjelvet, med en styrke på 7,8, rammet Tyrkia og nordvestlige deler av Syria mandag morgen. Antallet bekreftede omkomne har passert 4.300, ifølge tall fra myndighetene i landene.

NTB-Reuters

(©NTB)

Lars Erik Larsen

Ni tatt i fartskontroll

UP var tirsdag på plass på E39 ved Romskogen i Lyngdal. Dette resulterte i at ni bilførere fikk bøter som følge av for høy fart. Den høyeste hastigheten som ble målt var 80 km/t i 60-sonen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Snittpris for strøm på 40,8 øre per kWh onsdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 40,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 60,06 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 12,4 øre lavere enn tirsdag og 43,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 60,06 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 3,5 øre lavere enn tirsdag og 43,1 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 96,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 17,5 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

NTB

Nordeas nettbank er oppe igjen etter problemer

Nordea hadde teknisk trøbbel tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Både nett- og mobilbanken til Nordea er oppe igjen etter å ha vært nede som følge av en teknisk feil.

– Vi opplever for øyeblikket en teknisk feil som gjør at våre produkter og tjenester i nettbanken og mobilbanken er nede, skrev Nordea på sin Facebook-side like over klokken 12.

I 13-tiden opplyste Nordea til NTB at feilen var rettet.

Ifølge Aftonbladet var det også teknisk trøbbel for Nordea i Sverige, men de skrev i en oppdatering klokken 12.20 at disse problemene var løst.

NTB

Personer med lav inntekt er sjeldnere på sykehus

I 2022 fikk personer med lav inntekt i snitt 1,2 behandlinger på sykehus, mens den øvrige befolkningen fikk 1,5, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Selv om Norges helsetjenester nesten er fullfinansiert av det offentlige, ser vi en sosial ulikhet i bruk av sykehustjenester, sier seniorrådgiver Geir Hjemås i SSB.

Ferske tall fra byrået viser at nærmere 40 prosent av den norske befolkningen fikk behandling på sykehus i 2022.

Blant personer med vedvarende lav inntekt – en gjennomsnittlig inntekt for husholdningen som ligger under 60 prosent av medianinntekt over tre år – fikk 340 av 1000 behandling på sykehus.

I den øvrige befolkningen fikk 373 av 1000 personer tilsvarende behandling.

– At grupper som oftere rapporterer om dårligere helse i mindre grad mottar behandling i sykehusene, peker mot en mulig ulikhet i tilgangen til og bruken av helsetjenester, forklarer Hjemås.

Ulikhetene er små blant pasienter som har vært innlagt på sykehus over natten, men for dagpasienter er det tegn til en lavere andel pasienter i gruppen med vedvarende lav inntekt.

De store forskjellene i bruk av helsetjenester mellom de med lav inntekt og den øvrige befolkningen ligger i polikliniske behandlinger, som ikke krever innleggelse.

321 av 1000 menn fra den øvrige befolkningen var til poliklinisk konsultasjon i 2022, mens blant menn med vedvarende lav inntekt var tallet drøyt 285. For kvinner gjaldt det 381 av 1000 fra den øvrige befolkningen, sett mot 345 med lav inntekt.

(©NTB)

NTB

Frank Løke skal ha nådd toppen av Mount Everest

Tidligere håndballspiller Frank Løke skal ha nådd toppen av Mount Everest mandag kveld rundt klokken 22 norsk tid.

Informasjonen er ikke bekreftet av Løke selv, men reisebyrået 8K Expeditions bekrefter at laget hadde et vellykket toppstøt, og at de nå er på vei ned fra fjellet, sier Løkes pressekontakt Torkjel Haabeth i en pressemelding, ifølge NRK.

Mandag kom det fram at Løke avbrøt sitt forsøk på å bestige verdens høyeste fjell uten kunstig oksygen.

VG skriver at Løke nådde toppen rundt klokken 22 mandag kveld norsk tid.

Avisen har også et kart som er koblet til Løkes GPS, som viser at den tidligere håndballspilleren er på vei ned fjellet.

«Jeg tror Frank har summita, og er på vei ned. Ikke hørt noe og kartet er blankt. Jeg tror det er dårlig kontakt med satellitten på grunn av veldig tykk tåke! Her på basecamp ser vi nesten ingenting. Eller så har han slått av GPS for å spare/flatt batteri», skriver kjæresten Helen Oterhals på Instagram.

(©NTB)

NTB

Vil gjøre det enklere å gi yrkesforbud

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell.

Helseministeren vil blant annet at Helsetilsynet skal kunne forby helsepersonell som har mistet autorisasjonen sin, eller som utgjør en fare for pasientene sine, fra å yte helsehjelp. Dersom det ikke etterleves, kan Helsetilsynet gi den aktuelle personen et tvangsmulkt.

– Endringene vi gjør nå, skal styrke pasientsikkerheten, sier Vestre til Aftenposten.

I dag er det mulig for helsepersonell som har mistet autorisasjonen, å fortsette å jobbe i helserelaterte yrker som ikke krever autorisasjon.

Vestres forslag skal for eksempel hindre at en tidligere sykepleier som forgrep seg på pasienter på et sykehus, skal få jobb som pleieassistent på et sykehjem.

Han erkjenner imidlertid at det finnes gråsoner og behandlingstilbud som faller utenfor autorisasjonssystemet og de «vanlige» helsetjenestene som reguleres etter helselovgivningen.

– Lovforslaget vil ikke hindre at helsepersonell som har mistet autorisasjonen, gir alternativ behandling eller bruker titler som ikke krever autorisasjon, sier Vestre.

(©NTB)

NTB

Sørlandsbanen stengt på grunn av avsporing

Sørlandsbanen er tirsdag morgen fortsatt stengt mellom Vegårshei og Gjerstad på grunn av at godstog som har sporet av.

– Det skal bare være lokomotivet som har sporet, ingen av vognene, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til Fædrelandsvennen mandag kveld.

Det er ikke meldt om skade på lokomotivføreren.

Korslund sa at det kan ta noen timer før strekningen åpner igjen. På sine nettsider varsler Bane Nor en ny oppdatering klokken 12.

– Det er noen tonn som skal opp på sporet igjen. Det kan fort gå noen timer.

Togselskapet Go-Ahead skriver på sine sider at det er satt inn buss for tog. De skriver at det er snakk om store skader på strekningen, og det vil ta tid å utbedre.

Sent mandag kveld brøt det ut to krattbranner langs skinnene. Også dette førte til problemer for Sørlandsbanen. Klokken 0.42 var imidlertid begge brannene slukket, sier operatør Emily Gjertsen i 110-Agder til avisa.

Sørlandsbanen går fra Oslo til Stavanger via Kongsberg og Kristiansand.

(©NTB)

NTB

Vinmonopolet selger mer alkoholfritt

Salget av alkoholfri drikke øker mest av alle varer på Vinmonopolet. I årets fire første måneder ble det solgt 22 prosent mer enn samme periode i fjor.

– Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Også andre varer har solgt bra i det siste, mye takket være godvær, nasjonaldag og pinsehelg. Denne uken har polet solgt 2,6 millioner liter, noe som er 250.000 liter mer enn ventet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter fram sin indre søreuropeer, sier Nordahl.

(©NTB)

NTB

Ni av ti elbilister vil ha skilting til ladestasjoner

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening.

I alt 93 prosent av bilister med elbil sier seg enig i påstanden «det burde vært skiltet til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner», ifølge undersøkelsen «Elbilisten».

– Det er uforståelig at Statens vegvesen avslår søknad om skilting ved å vise til at elbilistene klarer seg med digitale løsninger, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Ladeselskapene har fått avslag på flere søknader om slik skilting, sier Bu, som forklarer at det begrunnes med at det fins kart med oversikt over ladestasjoner tilgjengelig på nettsider og gjennom apper på telefonen.

– Det kan umulig være ønskelig at stressede bilister med sterkt behov for lading skal orientere seg ved hjelp av telefonens apper eller på skjermen i bilen for den saks skyld, sier hun.

«Elbilisten» er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister. Elbilisten 2024 er den trettende undersøkelsen som er gjennomført og har 15.300 respondenter.

NTB

Fire av ti vil ikke bruke tusenvis av kroner på energitiltak i boligen

Fire av ti nordmenn er ikke villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse.

I Norge er seks av ti boliger i energiklasse D eller lavere, ifølge Midtnorsk Næringsliv. Det passer dårlig når EU har satt krav om at alle bygg skal være i klasse A med netto nullutslipp fra 2030.

Noen av de mest energieffektive tiltakene for boliger er å installere varmepumpe og skifte vinduer og dører. Det kan ha en prislapp på opp mot 200.000 kroner.

Fire av ti nordmenn sier likevel at de ikke er villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse fra analysebyrået YouGov.

Kun tolv prosent svarer at de er villige til å bruke mellom 100.000 og 250.000 kroner, ifølge avisen.

Samtidig viser undersøkelsen av nesten seks av ti er klar over at god energimerkekarakter er viktig ved kjøp og salg av bolig.

– Ettersom vi ser at få verdsetter god energieffektivitet på en slik måte at det påvirker betalingsviljen i dag, er det liten forskjell i pris mellom energieffektive og mindre energieffektive boliger, sier Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 til avisen.

– Det kan det derfor vise seg å være smart å kjøpe en energieffektiv bolig allerede nå – før mange boligkjøpere blir bevisst det, og før det blir et større prisskille på energieffektivt og ikke.

(©NTB)

Åse Astri Bakka

To skadet i voldshendelse

Politi og ambulanse rykket søndag formiddag til en privat adresse i Kvinesdal etter melding om en voldshendelse.

Det er operasjonsleder Knut Odde i Agder-politiet som meldte dette klokka 10.20.

- En person er å anse som skadet, skadegraden er så langt ukjent, opplyste han.

NTB

Feilen i Telenors mobilnett rettet – anbefaler folk å slå på og av flymodus

Telenor hadde problemer med mobilnettet i store deler av landet. Kunder opplevde blant annet trøbbel med anrop. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Telenor hadde problemer med mobilnettet i store deler av landet lørdag kveld. Feilen ble rettet litt før midnatt.

Problemene rammet blant annet mobildatanettet og dukket opp ved 20-tiden.

– Telenor hadde i kveld ustabilitet i mobilnettet, noe som gjorde at noen anrop feilet for deler av våre kunder, og noen opplevde også problemer med mobildata. Feilen berørte også noen kunder som oppholder seg i utlandet, sier informasjonssjef Roald Orheim i Telenor til NTB.

Han sier de har gjennomført tiltak som gjør at situasjonen normaliserer seg.

– Vi jobber fortsett videre med å sikre full stabilitet, og overvåker trafikken nøye. Vi beklager til alle kunder som ble berørt av feilsituasjonen. Om noen kunder fortsatt ikke har fått alle tjenester opp igjen, anbefaler vi å sette mobilen i flymodus, for så å skru den på igjen.

NTB

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

I de to nordligste prisområdene i Norge, altså Midt-Norge og Nord-Norge, får man ikke minuspriser, men kunder i disse områdene får trolig ikke hodebry av den grunn. Midt på dagen er det nemlig tre timer med nullpriser, og på sitt høyeste er strømprisen bare 10 øre/kWh. I gjennomsnitt koster strømmen 4 øre/kWh søndag for disse områdene.

På Østlandet, Sørlandet og Vestlandet blir snittprisen henholdsvis 18 øre/kWh, 35 øre/kWh og 19 øre/kWh

NTB

Ny rekord for Vipps på 17. mai

Nesten 3 millioner betalinger ble utført med vipps på nasjonaldagen. Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

På en 17. mai med strålende vær ble 2,9 millioner betalinger utført med Vipps. Det er ny døgnrekord.

– Det er ikke så rart når man tenker på alle is, brus, kaker, pølser, vafler og lodd som selges på skolegårder rundt om i hele landet. Størst betalingstrykk var det klokken 12.35. Da ble det gjennomført hele 7550 Vipps-betalinger i minuttet, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding til NTB.

Den gamle døgnrekorden var på drøyt 200.000 mindre og ble satt på samme dag i fjor.

På fylkesnivå ble flest transaksjoner gjennomført i Akershus, med over 409.000 betalinger. Størst prosentvis vekst i antall transaksjoner var i Trøndelag, med 19,4 prosent flere betalinger enn på nasjonaldagen i fjor.

Åse Astri Bakka

Ufin på byen

Natt til 18. mai fikk Agder-politiet melding om at en beruset person som krangler og er ufin med andre gjester i Flekkefjord sentrum.

- Går hver til sitt før noen blir skadet. Forlatt stedet, opplyser operasjonsleder John Repstad klokka 00.21.

Torbjørn Witzøe, Fædrelandsvennen og Åse Astri Bakka

Rykket ut til bolig - person erklært død

Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Alle nødetatene rykket på dagtid på 17. mai ut til en bolig i Flekkefjord, der en person var funnet skadet.

Operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt opplyste klokka 13.13 at det var uklart hva som hadde skjedd.

Klokka 14.30 meldte politiet at personen var erklært død på stedet.

Politiet startet undersøkelser.

- Et ambulansehelikopter ble sendt til stedet, og den skadde fikk behandling av helsepersonell, sa Knut Odde til Fædrelandsvennen klokka 13.40.

Klokka 15.05 meldte politiet at krimteknikere var kommet fram, og var klare til å starte sine undersøkelser.

Politiet sperret av veien forbi ulykkesstedet. Etter hendelsen gikk politiet rundt i boligområdet og banket på dører for å høre om noen hadde sett eller hørt noe.

- Kriminalteknikere er ferdig på stedet. Pårørende er varslet. Sak er opprettet og følges opp lokalt, opplyser operasjonsleder i Agder-politiet Linn Andresen klokka 21.48.

Politiet har ikke gitt opplysninger om skadene skyldes straffbar handling eller noe annet.

– Det er veldig vanskelig å si, men slik det er vurdert av patrulje og kriminalteknikere ute på stedet og vakt på etterforskningsenheten så er det ikke noe på stedet som tilsier at det er snakk om noen kriminell handling. Vi må imidlertid ta høyde for flere scenarier siden vedkommende ble funnet alene på en adresse i Flekkefjord, forklarer Andresen til avisen Agder.

Åse Astri Bakka

Mange klager på støy

Politiet mottar klager på støy mange steder i politidistriktet natt til 17.mai.

- På grunn av mange andre gjøremål har vi ikke kapasitet til å følge opp alle pr nå, opplyser politiets operasjonsleder like før klokka 00.30.

Åse Astri Bakka

To ungdomsgrupper ville slåss

Politiet har fått melding om to grupper ungdommer som vil slåss med hverandre i Farsund sentrum natt til 17. mai.

- Politiet kom til stedet og fikk hindret slåsskamp mellom partene. Det er kontroll på en person som har framsatt trusler, utført vold mot politiet og ikke ikke fulgt pålegg gitt av politiet, opplyser operasjonsleder John Repstad i Agder-politiet klokka 00.14.

Åse Astri Bakka

Politiet: Flere slåss på Varbak

Like over klokka 22.30 torsdag 16. mai fikk politiet melding om at flere personer slåss utendørs oppe i Varbak i Farsund.

- Ukjent om noen er skadet, opplyser operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder-politiet.

Klokken 22.55 oppdaterer operasjonsleder med å fortelle at politiet er ankommet stedet. Da fikk folk fart på seg:

- 20 personer løp da patruljen ankom. Pr. nå ikke funnet noen personer som er skadet. Vi gjør undersøkelser og har forebyggende tilstedeværelse, opplyser Myklebust.

Det er også hørt et par høye smell i området, men det er uvisst om disse kan knyttes til selve Varbak.

Det er kanskje på sin plass å minne om denne saken fra i går, der det lokale politiet ber foreldre være litt ekstra årvåkne akkurat 16. mai - som er kjent som en stor fest- og utelivsdag, også for ungdom under 18 år.

Åse Astri Bakka

Barnehagebarna øvde seg til den store dagen

Foto: Privat

Torsdag øvde Lyngtua barnehage i Lyngdal til 17. mai.

- Det var stor ståhei og stormende jubel gjennom hele nabolaget da det store barnetoget kom, forteller Linn Therese Røysland-Egebø i barnehagen.

På veien hjem kom til og med nesten kongen og dronningen en tur innom for å hilse på store og små. Selv om det ikke var det helt ekte kongeparet, synes barna det var stas.

- Tradisjonen tro var det ulike aktiviteter, lek og musikk resten av dagen. Spesielt godt var det med lapskaus som barna selv lagde, opplyser Røysland-Egebø.

Det er kanskje ikke helt den ekte kongen og dronningen, men likevel stas. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat