18 år gammel var Judy Hansen utplassert gjennom skolen på Festantrekk Brudesalong AS. Hun elsket å være på brudesalongen. Etter endt utplassering spurte unge Judy om hun kunne få videre jobb. Det viste seg at eieren hadde prøvd å selge i ett års tid.

«Jeg kjøper det!» var Judys spontane utsagn til eieren. Hun tok første buss hjem til mamma og pappa på Borhaug og spurte om hjelp til finansiere salongen.

– Mamma svarte bare «Jeg gjør det! Jeg støtter deg!». Pappa ble også positiv etter hvert, forteller Judy.

Uten å ha ha fullført fagbrevet som skredder, ble det til at Judy overtok det som den gang var Norges største brudesalong. Med fire ansatte, eget renseri og brudekjoler og festantrekk over tre etasjer.

– Det er klart det var tøft. Jeg var ung og uerfaren. På den tiden gjorde jeg ikke annet enn å jobbe og ta kurs for å lære økonomi, markedsføring og så videre. Jeg ville klare mest mulig selv.

DET HAR GÅTT 20 år siden den gang. Judy Hansen har blitt et anerkjent navn i Kristiansand. Da Judy byttet lokale valgte hun spille på nettopp det. Bedriften heter helt enkelt - og troverdig - Judy Hansens Atelier.

50 kjoler skal tilpasses de 16 modellene som skal bidra. I tillegg til å stå bak alt som skal foregå på catwalken, står Judy også bak showet, sammen med Svein Berglind.

Denne saken ble først publisert første gang 20. januar. Se reportasje fra brudeshowet hennes her:

Som 18-åring overtok Judy Hansen fra Borhaug det som den gang var Norges største brudesalong. Nå, 20 år etter, gjør hun stor suksess med brudesalongen sin Judy Hansen Atelier. Torsdag står hun bak et stort brudeshow. Foto: Cecilie Nilsen

MEN HVORDAN HAR veien hit vært? Vi går tilbake til starten.

– Den første salongen hadde jeg i seks år. Da kom finanskrisa. Jeg måtte permittere ansatte og kjente at det rett og slett ikke var gøy lenger. I den perioden var det veldig in å være samboer og mange lot være å gifte seg. For min egen del kjente jeg på at jeg var ung, bare 25 år, og hadde lyst til å prøve noe annet.

I en periode jobbet hun som butikksjef på Volt på Sandens.

– Det jeg opplevde var at brudene begynte å oppsøke meg der jeg var - for å spørre om jeg kunne sy kjolene deres.

Jeg elsker å glede andre, og har alltid likt å skape og være kreativ. Jeg kan ikke leve uten.

Deretter var hun butikksjef på Vila i Markens.

– Der ble jeg enda mer synlig for brudene. Jeg kødder ikke, det kom en eller flere hver måned for å spørre om brudekjole eller selskapskjole. Jeg satt hjemme og sydde for dem. I alt jobbet jeg nok rundt 150 prosent. Men jeg elsker å glede andre, og har alltid likt å skape og være kreativ. Jeg kan ikke leve uten.

– Jeg ble bare nødt til å se om jeg kunne orke å drive for meg selv igjen. Første skritt var at jeg begynte å sy litt for en brudesalong, for å vedlikeholde skreddersømmen. Det var bare en sommer, bare for å få mersmak.

JUDY BLE MAMMA i 2016. Da sønnen bare var noen måneder gammel, var hun på Skalldyrfestivalen i Hidra. Her møtte hun et familiemedlem som spurte henne hvorfor hun ikke drev brudesalong?

Judy reiste til England på bryllupsmesse og gjorde innkjøp av fulle kolleksjoner av brudekjoler.

Parallelt gikk hun gjennom et samlivsbrudd. Nå satt hun som alenemor, hadde flyttet hjem, var på leting etter et egnet lokale for ny brudesalong - og brudekjolene begynte å komme på døra.

Det var da hun fant lokalet hun fremdeles driver i. I september 2017 åpnet hun dørene.

– Det var ikke noe hard start engang. Jeg kunne flyte på ryktet jeg har i byen, etter mange års erfaring. Det ble en pangstart, slår Judy fast.

For å nevne noe på Judys CV: Hun har sydd missekjoler for Norge siden 2006.

– Det største jeg har vært med på var å sy kjolen til tidligere Miss Universe, Mona Grudt. Kjolen ble sett av flere hundre millioner på en dag. Kongen og Dronningen har sett kjolen. Samarbeidet med Grudt endte også med et samarbeid rundt bryllupsmagasinet hennes Ditt bryllup og en stor bryllupsmesse. Jeg var helt gal. Jeg leide hele Gimlehallen og hadde hest som brudemodellen kom ridende inn på, ler Judy.

– 2020 skulle bli mitt år. Jeg hadde hatt en bra kurve fra 2017, og en god økning i 2020. Sykt mange hadde bruder hadde booket kjole fremover og eksponeringen på TV gjorde sitt.

SÅ KOM PANDEMIEN.

– Man ble slått i bakken av en del ting pandemien medførte. Det var mange utsettelser. Brudepar hadde opp til fem datoer på utskrevne avtalelapper. Folk var utålmodige. Jeg kjente på stress og en slags skam. Brudene lurte på: Blir det noe, blir det ikke? Jeg ble både psykolog, venninne, mentor og opplysningen 1811. Men det var jo bare Regjeringen som kunne svare dem. For første gang ble jeg veldig utslitt av jobben min.

På den andre siden lå ikke Judy på latsiden. Hun snakket med andre brudesalonger som la opp til permitteringer og innkjøp av bare halv kolleksjon for å klare seg gjennom pandemien. Selv tok hun grep.

– Alle fikk panikk. Dorullhyllene var tomme i butikken. Det er klart man tenkte på hvordan det skulle gå med businessen. Men jeg kjente at jeg ikke hadde lyst til å ligge på latsida, sier hun.

Jeg ønsket å skape en forventning til alt åpnet opp igjen.

– Jeg ønsket å skape en forventning til alt åpnet opp igjen. Folk skulle ha noe å glede seg til. Jeg fortalte alle bruder som var innom at det kommer masse fine kjoler. For min egen del var det også en viktig motivasjon for å holde moten og lysten oppe for å drive når regningene kommer.

Prototypen til brudekjolekolleksjonen har hun sydd selv. Den videre produksjonen vil foregå i utlandet. Blondene får hun laget i Kina. Brudekjolene sys på fabrikk i Polen.

– Jeg har to-tre måneders leveringstid på kjolene mine. Det er en bra leveringstid nesten ingen andre kan slå. Kundene kan også endre brudekjolen sin, slik at de får kjolen helt tilpasset sine ønsker - helt unik, slår hun fast.

SELV GIFTET HUN SEG sommeren i 2021. Etter å ha hjulpet andre brudepar gjennom nesten to tiår, var det endelig hennes tur til å stå brud. Hun forteller om en dag ulik noen annen.

– Mitt bryllup er historisk. Jeg giftet meg den dagen i 21 da landet åpnet opp. Landet åpnet opp klokken 16, jeg giftet meg 16.30.

– Hvordan var det å stelle i stand sitt eget bryllup, etter å jobbet med dette i så mange år?

– Surrealistisk, konstaterer hun.

Hun forteller om den store dagen:

– Jeg bare tok alt av det jeg syntes var magisk og gjorde alt med tanke på at dette skal jeg bare gjøre en gang. Jeg hadde tre kjoler, smiler hun.

Jeg bare tok alt av det jeg syntes var magisk og gjorde alt med tanke på at dette skal jeg bare gjøre en gang. Jeg hadde tre kjoler.

Hun fikk favorittdesigneren sin i Ukraina til å designe kjolen. I kirka ble denne kjolen kombinert med et stort skjørt. På kvelden byttet hun til en lett og luftig kjole som var lett å danse i. Hun hadde til og med en fjerde kjole, som hun hadde på i fire minutter: Da hun og mannen danset salsa som bryllupsdans.

– På festen hadde jeg alle artistene jeg elsker: Alle kristne artister som betyr mye for meg. Jeg hadde til og med Kjell Elvis!

Hun nevner: Maren Reme, som var med i Idol i 2006. August Dahl fra The Voice 2017. Lovsangslederen i tidligere Hillsongs, og mannen. Geirmund Hansen, som har vært med i MGP og The Voice. Sofie Fjellvang, som også har vært med i MPG og The Voice, sang da brudeparet gikk opp kirkegangen.

– Jeg gikk så detaljert inn at jeg leide inn strykere og pianist fra Kilden til yndlingssangen min; Alexander Rybak sin Hver gang vi møtes-versjon av Sigvart Dagsland sin sang «Kan eg gjørr någe med det?». August Dahl sang. Jeg var helt gal. Tenk å leie inn musikere bare for den sangen, ler hun.

– Det var så nydelig! Det jeg virkelig hadde lyst til var at alle skulle få en fantastisk opplevelse, i et bryllup de ikke hadde opplevd maken til.

SOM NYGIFT OG med en helt fersk egenkolleksjon av brudekjoler, var Judy lykkelig i den forstand.

– Etter pandemien tok alt helt av. Den sommeren det åpnet opp for bryllup igjen, var det minst 150 som skulle ha kjole. Det ble et voldsomt kjør etter en rolig periode. Jeg burde vært kjempelykkelig, men jeg møtte veggen, medgir hun.

Den sommeren det åpnet opp for bryllup igjen, var det minst 150 som skulle ha kjole.

– Jeg har måtte jobbe meg opp igjen, og har fått god hjelp. Man kommer seg gjennom alt.

Da ting blåste som verst, etablerte en systue seg vegg-i-vegg med Judys atelier. Hun beskriver det som «heavensent». Og forteller at hun har satt bort mye av skredderarbeidet til dem.

– Jeg opplevde at folk gikk i hi under pandemien. Det siste året føles det som om folk har vært klare for å leve igjen - og gifte seg.

FRA DEN SPEDE BEGYNNELSE for 20 år siden, står hun nå i innspurten av planleggingen av det store brudeshowet på torsdag.

– Det er første gang jeg skal vise brudekjolene mine offentlig - og de skal få kritikk. Flere hundre mennesker skal se på. Jeg har vist kjole i Miss Universe. Flere hundre millioner mennesker så på den gang. Og Donald Trump satt på første rad. Men jeg kjente ikke så mye på det da. Nå skal jeg få føle, høre og kjenne på stemningen. Det er ekstra spesielt.

Det er første gang jeg skal vise brudekjolene mine offentlig - og de skal få kritikk.

Brudeshowet finner sted i hovedsalen til Q42 i Kristiansand. Monica Nyhus er konferansier og Sofie Fjellvang skal synge.

I tillegg til å stå bak visning av 50 kjoler på 16 modeller, har Judy også regien på sceneshowet. Skulle hun gjort noe annet, kunne hun tenkt seg å jobbe med kostyme, sminke og sceneshow på Kilden.

– Jeg spiller kul musikk. Ikke «Love me tender» og «I love you», men heller «Imagine dragons» og annen gøy musikk. På en 70 kvadratmeter stor skjerm lager jeg alle bakgrunnene som skal passe til musikken og koreografien, forklarer hun.

– Selv om det koster å komme inn, lover jeg at man skal føle som om man har fått betalt for å komme.

I begynnelsen av mars er Judy invitert til Farsund. Da har Blomsterspiran invitert til Bryllupsmesse på Amfi. Judy kommer med sin egen kolleksjon brudekjoler og live-modeller. Hun ser frem til å vise frem kjolene - også på hjemmebane.

I siste sesong av Bloggerne på TV2 har Judy og atelieret fått enda mer sendetid, via bloggerne Monica Nyhus og Sara Emilie Tandberg.

– Hadde det ikke vært for pandemien tror jeg at jeg hadde fått gjort mye mer allerede fra 2020. Nå føler jeg alt ble utsatt to år. Men nå er jeg tilbake.

Hun smiler.

– Jeg føler meg utrolig stolt og heldig som kan drive med det jeg elsker. Jeg lever jo av å oppfylle andres drømmer. Det er helt fantastisk.

– Jeg lever jo av å oppfylle andres drømmer. Det er helt fantastisk, sier Judy. Foto: Cecilie Nilsen