– Skal vi kjøpe Utsikten hotell?

Det var eiendomsinvestoren Kurt Mosvold som var i den andre enden av telefonlinjen. Agnes Berntsen var i den andre. Kalenderen viste august måned.

– Hvorfor det? Jeg trodde ikke du skulle inn i hotellbransjen, repliserte den Kristiansand-bosatte 54-åringen fra Sandnes.

Telefonsamtalen endte med at de to forretningspartnerne tok en kopp kaffe sammen. Så var saken avgjort.

– Jeg er impulsiv, og ikke veldig analytisk. Jeg trenger ikke 100 år på å bestemme meg. Det at Kurt var med på dette var helt avgjørende for at jeg valgte å gå inn i dette. Jeg har jobbet tett med ham i fire år, og opplever ham som en solid, stødig og reflektert mann, sier Agnes Berntsen.

Det finnes ingen enkel trylleformel.

FOR DRØYE to uker siden ble hun (45 prosent eierandel), Kurt Mosvold (45 prosent) og tidligere banksjef i Kvinesdal Sparebank, Svein Hermansen (10 prosent), presentert som de nye eierne av hotellet på Utsikten. De tre kjøpte hotellet for 33 millioner kroner.

54-åringen fra Sandnes kommer til å være den av de tre som kommer til å gå aktivt inn i den daglige hotelldriften. Fram til overtakelsen skal hun og den nåværende hotelldirektøren, Odd Ingar Alsvik finne form og fasong på hvordan organiseringen vil bli.

– Jeg hadde aldri sagt ja til å gå inn i dette prosjektet uten at jeg hadde tro på det. Det hadde jeg ikke giddet, forteller Berntsen.

Det blir en jobb å forkynne budskapet.

Hotellet på Utsikten har slitt med røde tall fra starten av. For tre år siden kom Bølgen & Moi inn på driftssiden, og har gjort flere grep for å få den daglige økonomien på stell.

– Jeg er ydmyk i forhold til den rollen jeg har sagt ja til. Det finnes ingen enkel trylleformel. Først og fremst vil jeg videreutvikle den ryddejobben som allerede er startet. Så har jeg et håp om at vi kan klare å komme i balanse på driften i 2020, sier Agnes Berntsen.

På sin egen hjemmeside karakteriserer hun seg som litt «smågalen», og utelukker ikke at det kan bli litt ablegøyer på Kvinesdal-hotellet fremover.

– Jeg har noen ideer, men jeg må gjøre meg litt kjent i området før jeg røper for mye. Men jeg har kontakter både i øst og vest, og håper å kunne dra nytte av mitt kontaktnett for å få folk til å komme til Utsikten. Faktisk er det mange der ute som ikke vet at det eksisterer noe hotell her. Så det blir en jobb å forkynne budskapet om utsiktsperlen i Kvinesdal, sier hun.

Vi kan ikke forvente at omgivelsene skal krydre tilværelsen. Derfor får vi gjøre det selv.

Agnes Berntsen (54) blir den som får hovedansvaret for hotelldriften på Utsikten i Kvinesdal når Utsikten Holding AS, som hun eier 45 prosent av, overtar 1. april neste år. Foto: Tom Arild Støle

MEN HVEM er Agnes Berntsen, egentlig?

– Jeg er en engasjert dame, med mye energi og pågangsmot, og så synes jeg det er kjekt med nye utfordringer, sier hun.

– «Smågalen», står det på hjemmesiden din?

– Det er vel noe som ligger litt i genene. Vi lever bare en gang, og vi kan ikke forvente at omgivelsene skal krydre tilværelsen. Derfor får vi gjøre det selv. Det er blitt slik i Norge at foreldrene lager opplegg for ungene allerede fra de er små. Barna forventer at ting legges til rette for dem. Det forplanter seg i det voksne livet, og fører til at vi får et samfunn der altfor mange lener seg tilbake og tror at ting kommer av seg selv.

Hun er oppvokst i Sandnes, og hadde sin første jobb i et reklamebyrå i Stavanger. Hun har erfaring fra salg av kontormøbler og fikk sin første lederstilling i en alder av 25 år, da hun fikk ansvar for alle kafeene og restaurantene på Stavanger lufthavn.

– Jeg lever etter mottoet til gründeren Inge Brigt Aarbakke: «Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det enkelt?»

– Jeg er veldig ydmyk i forhold til den rollen jeg har sagt ja til sier Agnes Berntsen. Foto: Tom Arild Støle

DET ER NÅ 26 år siden hun stiftet bekjentskap med hotellbransjen, da hun ble driftsleder ved det familieeide Hotel Alstor i Stavanger. Hun ble værende på Alstor i to år, og ble etter hvert markedssjef i Telenor Bedrift i Rogaland. I 1997 ble hun hotelldirektør på Jæren hotell, som hadde slitt i en periode på ti år.

– Vi begynte å tjene penger etter det første driftsåret, og tredoblet omsetningen, sier 54-åringen, som ble værende fem år i sjefsstolen.

Hun har alltid hatt en dragning mot Sørlandet, og på vei hjem fra en helgetur til Lista en junidag i 2002 spurte hun mannen sin om ikke de skulle selge alt i Rogaland og flytte til Sørlandet. Han lot seg overtale. Seks dager senere hadde de kjøpt hus i Kristiansand.

Jeg er skrudd sammen slik at jeg alltid er optimist og ser muligheter.

AGNES BERNTSEN startet opp firmaet Tangoo AS, og meningen var å reise rundt og bistå hotell- og restaurantbransjen med inspirasjon og foredrag. Men så fikk hun en forespørsel om å ta over Strand Hotel Fevik, som hadde slitt med driften i 23 år.

– Jeg sa ja til å være der i to-tre år, men ble der i 14. Det var en fantastisk reise. Jeg er skrudd sammen slik at jeg alltid er optimist og ser muligheter, og så pleier jeg alltid å trives der jeg havner, sier hun.

I tre måneder, fra april til juni i år var hun driftsdirektør i hotellselskapet til Glastad Farsund AS, og hadde overordnet ansvar for fem hoteller, deriblant Rederiet i Farsund og Caledonien i Kristiansand.

– Jeg så vel allerede den første uken at det ikke var det rette for meg. Derfor hoppet jeg av, sier hun.

– Jeg er en engasjert dame, med mye energi og pågangsmot, og så synes jeg det er kjekt med nye utfordringer, sier Agnes Berntsen. Foto: Tom Arild Støle

Jeg leder med hjertet, med fornuften, og litt med spontaniteten.

NÅ ER DET Utsikten som gjelder. Agnes Berntsen har lovet å gi full gass. Det virker som om alle hotellprosjektene hun tar i, blir til gull.

– Hva er oppskriften?

– Tre ting. Hardt arbeid, hardt arbeid og hardt arbeid.

– Så enkelt?

– Det handler om å skape en kultur. Alle må være bidragsytere. Det må bygges en felles vinnerkultur der alle er med og støtter og utvikler hverandre. Selv om det alltid vil være noen som ikke liker lederstilen min, tror jeg selv at jeg er ganske flink til å få med folk og få dem til å yte. Jeg ser på meg selv som en fotballtrener, der det er mitt ansvar å få laget til å fungere. Men treneren kan ikke gjøre alt alene. Den enkelte spiller har ansvar for å være frisk og opplagt til treninger og kamp.

Agnes Berntsen ler energisk.

– Og så må man tørre å gå litt utenfor komfortsonen. Jeg leder med hjertet, med fornuften, og litt med spontaniteten. Og så må man hente energi fra omgivelsene.

– Kobler du noen gang av?

– Å ja. Vi har en hytte i Sogn og Fjordane hvor vi er en del. Der kombinerer jeg avkobling med det å være styreleder for et hotell i Florø. Ellers liker jeg godt å trimme. Jeg både løper og går. Jeg er også glad i å stå på ski på vinteren, og om sommeren er vi mye ute i båt. De som står meg nær, tror jeg er helt propell. Men jeg er faktisk veldig glad i alenetid. Da kan jeg sette meg ned og se en god actionfilm.