På grunn av manglende strømtilførsel har vi vært nødt til å avslutte vår egen stream. Du kan følge «Under» sin egen livestream på videoen over.

Arbeidet med å senke det 1.600 tonn tunge skallet til den undersjøiske restauranten «Under» under havoverflaten vil pågå hele fredag. Byggets laveste punkt vil ligge mellom åtte og ni meter under havets overflate.

Lyngdalsbrødrene Gaute og Stig Ubostad eier den undersjøiske restauranten, som etter planen åpner i april 2019. Farsundsmann Arne Marthinsen er prosjektleder for det hele, og Farsund Fortøyningsselskap er en sentral aktør når Europas første - og verdens største - undervannsrestaurant går inn i den vanskeligste operasjonen i hele prosjektet.

Til Lindesnes sier Marthinsen at hvor dypt konstruksjonen flyter er beregnet ut fra tyngdepunkt og geometri.

– Det kritiske er at åpningen i toppen ikke må komme under, for da fylles den med vann. I fundamentet på havbunnen er det festet atten stager som skal tres gjennom festehull i selve Under, forklarer Marthinsen til Lindesnes.

– For å forhindre at bygget skal synke, blir den største delen holdt oppe av vinsjer mens den fremre delen flyter. Deretter skal kranskipet og flere andre fartøyer sette bygget forsiktig på plass på selve tomten. Nettopp den operasjonen er jeg spent på, uttalte Gaute Ubostad til Lister i mai.

Vi tar turen for å dekke begivenheten. Vår reporter på stedet vil følge arbeidet med å senke bygget, og vi streamer prosessen direkte her på Lister24.