I en stadig mer urolig verden har behovet for trygghet og stabilitet i lokalmiljøet aldri betydd mer. Tvilen som nå er skapt omkring fremtiden til Sørlandet sykehus Flekkefjord skaper en utrygghet folk i Flekkefjord burde vært foruten.

I norske lokalsamfunn er det summen av de mange små faktorene som skaper trygghet og trivsel: Trygge jobber, gode naboskap, butikker med varer vi trenger til priser vi kan betale, gode skoler med flinke lærere, smilet fra medmennesker. Tillit til offentlige tjenester. Sammen er vi et samfunn og et fellesskap.

En av de viktigste trygghets- og trivselsfaktorene er knyttet til godt helsetilbud. Som ordfører i Flekkefjord er min kanskje viktigste oppgave å jobbe for at folk her vest i Agder opplever trygghet, og har tilgang til de helsetjenestene Stortinget har slått fast at vi skal ha.

I Nasjonal helse- og sykehusplan har Stortinget lovet oss at sykehuset i Flekkefjord skal ha både akuttkirurgi og traumemottak, og sykehuset har jobbet systematisk siden 2017 med å opprettholde tjenestetilbudet ved Sørlandet sykehus Flekkefjord. Våren 2022 endret situasjonen seg ved at antallet faste generellkirurger i operativ virksomhet ble redusert samtidig som det var vanskelig å få dekke opp med vikarer med riktig kompetanse.

Helseminister Ingvild Kjerkol svarte på et skriftlig spørsmål fra Frps Gisle Meininger Saudland 29.september i fjor. Statsråden var da tydelig på at «Sykehuset arbeider videre med rekruttering og planlegging med mål om å gjenoppta funksjonen etter sommeren 2023.»

Sykehusledelsen innstilte først på at en nedleggelse av disse viktige funksjonene skulle vedtas allerede nå i vår. Derfor var det en seier for Flekkefjord da sykehusledelsen vedtok å jobbe videre med saken ett år.

Det må ikke bli en sovepute for de gode kreftene som står sammen om å ønske et fullverdig sykehus. Foran oss nå ligger et år med intenst arbeid for å snu hver stein, prøve det uprøvde for å få rekruttert de nødvendige ressursene vi trenger for å opprettholde tilbudet på sykehuset vårt.

Hovedutfordringen er rekruttering av kvalifisert personell. Dette er ikke en utfordring spesielt for Flekkefjord, men et nasjonalt problem. I Volda, Vefsn og Narvik opplever man det samme. Lokalsykehus i hele landet går en usikker tid i møte.

Ansvaret for å løse krisen ligger hos nasjonale myndigheter. Problemet kan ikke løses av ett sykehus eller ett helseforetak alene, men en del av løsningen kan være å finne samarbeidsmodeller på tvers av helseregionene. Som politiker og ombudsmann vil jeg jobbe både opp mot nasjonale myndigheter og helseforetak for å få til dette.

Ansvaret for å løse krisen ligger hos nasjonale myndigheter.

Garantien om at befolkningen i hele landet skal ha gode helsetjenester der de bor er en garanti som også gjelder for folk i Listerregionen.

Skal vi lykkes med å skape forutsigbarhet for sykehuset vårt og for oss som sogner til det, må vi legge press på politikerne. Vi som tror på Flekkefjord og på framtida til Flekkefjord sykehus må sørge for at politikerne på Stortinget og i regjeringen følger opp løftet som er gitt til våre innbyggere.

Torbjørn Klungland, ordfører i Flekkefjord