Lister kan opplyse (tirsdag 16. mai) at kommunen skal føre tilsyn for å se om eierne har ting på stell når det gjelder tillatelser. Fagansvarlig for plan - og byggesak, Harald Øyvin Hol, sier at de ikke er ute etter å ta noen, men å få en oversikt og å rydde opp. Likevel legger han ikke skjul på at det er relativt strenge regler for bygging i strandsonen. De aller fleste tiltak i strandsonen krever søknad om dispensasjon og tillatelse. Det er heller ingen foreldelsesfrist i slike saker. Kommer vi over ulovlige anlegg, vil eier få anledning til å søke om etterhåndsgodkjent tillatelse.

Denne artikkelen handler ikke om at jeg er imot et kommunalt tilsyn. Det er sikkert et klart behov for det i Lyngdal kommune. Vårt demokrati er tuftet på at vedtatte regler og lover skal etterleves av alle! Likevel skurrer det ikke så lite når jeg leser at kommunen skal gjennomføre et tilsyn i Svenevik, Hausvik og Revøy. En skulle tro at dette ville kunne skape en del etiske problemer for både administrasjon og politikere som burde ha kjennskap til at kommunen selv ikke har helt «rent mel  i posen» Av svært tvilsomme saker tilknyttet strandsonen og 100 - metersbeltet, der kommunen selv ikke har fulgt lovverket kan vel nevnes et par brygger ved sjøen, en utedo og ikke minst «gapahuken» i Sandvika ved Øvre Øydnavatn.

Gapahuken er søkt som gapahuk, men i realiteten ingen gapahuk som kun kan ha tre vegger. I et samarbeid med grunneier, har kommunen bygd en dagsturhytte på 20m2 inneholdende to avlåsbare rom. Med fire dagers arbeid med gravemaskin i strandsonen er hytta plassert helt i vannkanten. Ingen nabovarsler ble gitt til tre grunneiere som er medeiere i veien fram til hytta. Ingen byggesøknader er levert. Hverken Agder fylke eller Statsforvalteren er blitt kontaktet.  Det er ikke søkt om noen form for dispensasjon.

Teknisk omtaler hytta fortsatt som en ordinær liten enkel gapahuk som ikke er søknadsberettig. Ordfører omtalte bygget som ei vakker hytte i sin åpningstale. Kultursjefen benyttet tittelen dagsturhytte i sin tale. Kommunen har inngått kun 10 år leieavtale med grunneier. Det er et krav om minimum 30 år for ei dagsturhytte. (sherpahytta på 15m2 krevde 30 år). Bygget er oppført i et LNF-område (landbruk, næring, friluftsliv).

Statsforvalteren skriver den 11.11.2022 om saken:

«-det aktuelle tiltaket, kan etter vår vurdering, fremstå å være avhengig av dispensasjon fra arealformålet (LNF).»

«Tiltaket vil muligens også kreve dispensasjon fra ev. plankrav, og ev. byggeforbud langs vassdrag, fastsatt i kommuneplanen.»

«Regionale og statlige organ hvis saksområde blir direkte berørt, skal få mulighet til å uttale seg før det gis dispensasjon fra planen, plankrav og forbudet i § 1 - 8.»

«Vi kan ikke se at vi har mottatt aktuelle sak for uttalelse.»

Så derfor, kjære kommune, er det nok flere enn jeg som tror det kan være lurt å se på egen praksis. Å feie for egen dør først er vel ikke for mye å forlange om folkets tillit skal ivaretas.

Steinar Fuglestveit