De kommende kostrådene 2023 anbefaler å halvere kjøttspisingen. Dette vil gi økt matberedskap i Norge - fordi norske husdyr spiser opp 1 million tonn importert menneskemat. Jenny Klinges desperate utspill (gjentatt av NTB og flere medier) om matmangel med de nye kostrådene er derfor ikke noe annet enn kjøtt-pr og løgn.

Landbruksdirektoratets statistikk viser tydelig: Norske husdyr spiser årlig, i form av kraftfôr, en hel million tonn av sunne og næringsrike importerte matvarer. Halvparten av norsk dyrket jord er godt egnet til å dyrke menneskemat direkte. På grunn av sitt høye kjøttforbruk bruker nordmenn hele 90 prosent av norsk dyrket jord til å dyrke husdyrfôr.

Nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein som menneskekroppen behøver, og kjøtt bidrar kun med 27 prosent av det totale proteininntaket. Kjøtt kan egentlig kuttes ut fullstendig, uten noen som helst fare for Klinges «protein-mangel».

Kjøtt kan egentlig kuttes ut fullstendig, uten noen som helst fare for Klinges «protein-mangel».

Den beste vitenskapen vi har i dag er tydelig: Kjøttkutt vil gi store gevinster – både for folkehelsen, klima og matproduksjon. Det er derfor synd at NTB og andre medier ukritisk gjentar kjøtt-pr, uten spørsmål.

Med vennlig hilsen

Tanja Kalchenko,

lege,

Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen