For Arbeiderpartiet er det viktig å ha tjenester som er tilgjengelige for mennesker når de trenger det, og at folk med problemer innen rus og psykisk helse kan ta tidlig kontakt med helsetjenestene. Derfor styrket regjeringen satsningen på psykisk helse i årets budsjett.

Jeg har jobbet i kommunal psykisk helse og rustjeneste i en årrekke, men også jobbet noen år i spesialisthelsetjenesten. Jeg begynte i kommunen i 1992 som eneste psykiatrisk sykepleier og mitt mål var at alle som tok kontakt fra 0-100 år fikk tilbud om oppfølging ,samtale hjemme eller på et kontor. Dette fungerte veldig greit.

Nå må stort sett alle som kontakter kommunen søke om tjeneste ,eller henvises av lege eller spesialisthelsetjenesten. I noen kommuner er det kort ventetid, men signaler jeg får fra flere kommuner i Norge er at mottaker av tilbudet må vente i flere måneder. Noen må vente på vedtak før de får tjeneste og noen må vente på terapeuten.

Ifølge Anne Kristin Imenes i Dagens Medisin (17. august) har kommunene utviklet hjemmesnekrede lokale vedtaksregler- en uttalelse jeg er veldig enig i fordi det er så mange ulike praksiser  i hele kommune- Norge.

For å komme utenom vedtak lages det nye ordninger som Rask Psykisk helsehjelp (RPH), lavterskel eller drop inn. Tilbud som opprettes for å unngå» lovbrudd» dersom Statsforvalteren ser tjenestene i «korta».

Du får i dag ikke vedtak på helsesykepleier, jordmor, fastlege, psykolog eller fysioterapeut og slik jeg ser det gjelder det også psykisk helsehjelp.

Derfor er det for galt at en person som har «mannet seg opp» til å snakke om sitt indre liv må gå igjennom mange søke -og vurderingsrunder før de får lov å presentere sitt problem. Hva er forebygging i psykisk helsehjelp dersom du må vente i måneder eller får avslag?

Hva er forebygging i psykisk helsehjelp dersom du må vente i måneder eller får avslag?

Jeg mener det skal være ei dør inn og en terapeut hvor du kan presentere ditt behov. I dialog vil man da utforme hjelpen på en måte som er i tråd med hva som er viktig for deg og hva er som er dine ønsker. Hvis hjelpen ikke fører fram, tar vi opp og drøfter med deg hva vi kan gjøre annerledes og om hjelpen skal avsluttes.

Man må unngå at folk med ulike utfordringer med psykiske helseproblemer i Farsund skal måtte vente på vedtak  eller ha gjennomgått en kartlegging og vurdering med et vedtak i hånda før de får snakket med kompetent helsepersonell. Tillitsreformen er varslet fra dagens regjering og jeg ber om at dette innebærer at fagpersoner og brukere i lag får tillit til å vurdere hva som er hensiktsmessig hjelp,og bort fra dagens kontroll – og telleregime.

Folk må få hjelp med sine problemer gammel som ung , når de trenger det.

Bodil Bakkan Nielsen,

Farsund Ap