Farsund ungdomsskoles Polentur for 10.trinn ble endelig gjennomført i forrige uke. Elevene reiste sammen med reiseleder fra Aktive Fredsreiser, pedagoger og foreldre, og de skapte minner for livet sammen. Det så imidlertid lenge mørkt ut for årets tur.
Elevene selv hadde lenge hatt lyst til å reise og når turen endelig var et faktum, var det gledelig å se at det store flertallet ble med. 50 elever, fem pedagoger, ni foreldre og én reiseleder satte kursen sørover lørdag 23. september.
Elevene fikk oppleve utryddelsesleiren Auschwitz like utenfor Krakow og se med egne øyne hvilken kapasitet nazistene hadde til å tilintetgjøre hele folkegrupper under andre verdenskrig. De fikk besøke både arbeidsleiren Auschwitz I og Auschwitz II Birkenau, hvor det berømmelige togsporet ender. Jørn-Kr. Jørgensen hadde et foredrag om korpset som spilte i porten ved ut-/innmarsj til arbeidsleiren, og vi fikk kjennskap til hvordan musikk faktisk reddet liv i leiren.
De berømmelige saltgruvene utenfor Krakow ble også besøkt, til stor glede for elever og foreldre. Det var mange begeistrede ansikter å spore mens vi vandret nede i gruvegangene og fikk se den ene store hallen etter den andre langt nede under bakken. Selvsagt testet elevene veggen, og ja, den er fremdeles salt. Det ble også tid til å nyte fantastiske Krakow by med sin spennende historie, i nydelig solskinn og riktig god temperatur. Da kvelden kom ble både elever, foreldre og pedagoger med i dansen sammen med den lokale folklore-gruppen som spilte for oss. Krakow ble virkelig høydepunktet for mange av elevene.
Tilbake i Berlin ble vi kjent med en litt nyere historie da vi fikk omvisning i Stasi-fengselet. Elevene fikk høre historien om da Øst- og Vest-Tyskland ble delt, og om hvordan det gikk til da muren falt. De besøkte muren, paradegata Unter den Linden, Brandenburger Tor og Alexanderplatz. De ble også guidet gjennom leirene Sachsenhausen og Ravensbrück. Kvinneleiren Ravensbrück gjorde kanskje mest inntrykk, og reisen gjennom historien ble avsluttet på verdig vis da Anija Wormsen spilte Händels «Lascia ch’io pianga» (på norsk: La meg gråte) på fløyte under minneseremonien ved Tårenes sjø like utenfor murene til Ravensbrück.
Elevene har opplevd mye på tur. De har lært og sett historien med egne øyne. De har lært om viktigheten av menneskerettigheter, de har praktisert språk og lært å ferdes i fremmede land. De har lært å ta vare på seg selv, og samtidig forholde seg til andre. De har fått kjenne på at “vi” iblant er viktigere enn “jeg”, og da reisen var over var det flere elever som ytret ønske om at turen godt kunne vært enda lengre. Den turen som ved flere anledninger så helt umulig ut, ble likevel mulig.
Leif-Tore Hellang, på vegne av Polen-komiteen i Farsund 2023.