Det vises til avisen Lister av 21. mars 2023: «Deler mye omtalt lydklipp» om åpen samtale i pausen til formannskapsmøtet 3. mars 2022 mellom kommunens samfunnstopper.

Både jeg og min kone var tilhørere den ettermiddagen/ kvelden. Det ble så annonsert pause, men lyden av prating i bakgrunnen fortsatte uten at vi reagerte noe videre. Men, så hørte vi to kjente navn på to avdøde sies høyt og klart. Da åpnet vi våre ører. Samtalen fortsatte videre som en prosedyre for å sette Kristen Gislefoss i et dårligst mulig lys i saken om gangbroa på Gislefoss.

Journalist Alexandra Indseth Langegard stiller ordførerkandidat Tønnes Seland (Sp) følgende spørsmål: «I hvilken grad mener du at mikrofonglippen har påvirket tilliten deres blant innbyggerne»?

Tønnes svarer: «Det må innbyggerne selv avgjøre.»

Seland sender her ut en invitasjon til befolkningen i Lyngdal kommune som bør besvares. Men trolig vil det være svært få eller ingen som vil gi sin personlige mening hverken direkte til han eller offentlig i avisen.

I samtalen sjikanerte du klart Kristen Gislefoss ved å bruke kallenavnet på han tre (3) ganger, med påfølgende latter! Gjentakelser med latter, gjør at dette klassifiseres klart som mobbing!

Du sier videre til journalisten: «Jeg har nok gjort verre ting enn dette gjennom livet.» Og: «Til lags åt alle kan ingen gjera.» Dette er igjen uttalelser i nåtid i avisen som kun har en hensikt, -å bagatellisere det du tidligere har sagt i samtalen for ett år siden!

Beklagelsen du tidligere har gitt, må derfor anses som syltynn og lite troverdig!

Like ille, eller kanskje verre enn at du brukte kallenavnet, var å høre måten du og kommunedirektør Kjell Olav Hæåk diskuterer saken om «Broa ved Gislefossen» som Kristen Gislefoss nå fører på vegne av grunneierne.

I kraft av sin stilling hos Fylkesmannen i Vest-Agder, har Gislefoss tidligere fulgt opp omdiskuterte saker i Audnedal. Han har fulgt opp gjeldende lover og regler som en rettskaffen tjenestemann. Kan dette ha kommet søker til disfavør? Kan vi kanskje snakke om en takk for sist taktikk/ prosedyre for å svekke Gislefoss i sin sak nå?

Seland har nær familietilknytning til en av de døde og nåværende saksutreder for saken om broa ved Gislefoss. Kommunestyret anså da også Seland som inhabil i denne saken.

Kommunedirektør Kjell Olav Hæåk deltok aktivt i den omtalte «pauseglippen».

Det er rimelig drøyt når han beskriver en person som «ikke helt frisk» og « han har gått helt av….» Når Seland sjikanerte Gislefoss, svarte Hæåk med latter!

I kommunestyremøtet i ettertid, var Hæåk kjapp med å innrømme sin deltakelse i samtalen og erklære seg som inhabil og beklage sin deltagelse. Han overlot så sin plass til plan- og næringssjef Valborgland?

Når han så som øverste administrative leder blir erklært inhabil av kommunestyret, er det vanskelig å forstå at ingen i kommunestyret nå krever en ny og uhildet saksutredning i brosaken. Sier ikke loven klart fra om at når direktøren erklæres inhabil, ja da er alle i hans stab inhabile?

Dersom loven sier så, burde ikke kommunedirektøren også opplyse dette for våre folkevalgte ombudsmenn/ ombudskvinner som også skal ivareta Kristen Gislefoss?

At ordfører Jan Kristensen, vår fremste av våre folkevalgte, deltok i samtalen, er også bekreftet.

Du forteller til avisen om hvor flink du har vært til å komme med beklagelser flere ganger over eteren med Kristen Gislefoss i ettertid. Mer har du ikke å tilføye, sier du.

Men, du sier lite om at da du ledet avstemmingen i kommunestyret der Seland og Hæåk ble erklært inhabile, tiet du om at du også deltok i samtalen. Da var du taus og sto ikke fram og fikk vurdert din egen habilitet som du skulle. Det var feigt og du unnlot å si sannheten til de folkevalgte.

La meg også tilføye: Den 3. mars 2022 kl 20:24:54. En SMS ble da sendt til deg umiddelbart fra oss i pausen der glippen pågikk.

Noe av det som står der er: «Det var virkelig vondt å høre på hvordan den øverste ledelse i kommunen snakker nedsettende om personer som ikke kan ta til motmæle der og da. Vil med dette minne deg om at ting som kan få rettslig etterspill, ikke må slettes. Avslutter med Arnulf Øverland, sitat: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.»

Dersom du ikke hadde fått denne klare SMS-meldingen, hadde saken trolig vært løst ved at hele opptaket hadde blitt slettet straks!

Håper for øvrig at meldingen er korrekt journalført for ettertiden.

Tillit til en person, handler mye om emosjonelle følelser, troverdighet, respekt og rettferdighet som personen har bygd opp over lang tid. Men, den samme tilliten kan lett tapes i løpet av sekunder.

Sjikanesaken i håndballklubben Vipers, er et klart bevis på det. Salgs og markedssjef Paulsen brukte det lille korte ordet «feit» om en spiller på håndballbanen. En ubetenksom handling som nå kan få katastrofale følger for etikken og økonomien i klubben. Sponsorene krever langt kraftigere reaksjon og handling fra klubbens styre enn kun å få en treg og noe tvilsom beklagelse av markedssjefen.

Når dere tre maktpersonene i pausen for åpen mikrofon koblet av med latterliggjøring, mobbing og baktaling for å svekke Kristen Gislefoss sin troverdighet og sak, ber jeg dere følge med videre i saken om Vipers og ta lærdom.

Tillit krever også troverdig handling.

En troverdig beklagelse bør i det minste skje ansikt til ansikt om den er oppriktig ment.

Derfor:

*En troverdig beklagelse bør i det minste skje ansikt til ansikt om den er oppriktig ment.

*Styret i Senterpartiet og Høyre bør ta hendelsen opp som sak og vise vilje til handling.

*Kommunestyret bør ta saken opp og vurdere reaksjoner overfor  kommunedirektøren og ordføreren.

*Redaktøren oppfordres til å få svar fra våre nye ordførerkandidater om hvordan de stiller seg til problemet mobbing og etiske handlingsregler i Lyngdal kommune.

Jeg vil avslutte med kommunedirektørens egne ord i kommunens folder som nylig kom ut:

«Kjære innbygger! Gode diskusjoner som går på sak og ikke person skal vi ha. Kjell Olav Hæåk, kommunedirektør»

Steinar Fuglestveit